hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為什麼城巴會淪落到被批評為經營不善
開啟左側

[問題] 為什麼城巴會淪落到被批評為經營不善

cy35 發表於 2017-9-26 00:54 | 顯示全部樓層

whitehippo 發表於 2017-9-25 16:58
跳飛機才是致命原因吧?

新城跳飛機=換車A司機由A車換B車
B司機由B車換C車
如何致命?
Lelouch 發表於 2017-9-26 01:03 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-9-25 19:02
過得幾年沙中線全通,新城唔賣盤都要交牌啦
遲下佢出截止2017年6月30日的新巴及新巴便覧,唔難推算鐵路對 ...

摺左個營運一部算啦
大西北過海線同E線A線都仲有得做既

不過都覺得佢開始有d虧待熟客
969系同962系班次越黎越不穩
969 夜晚9點幾10點成日開埋d匯豐起載車,載得十幾廿個就上公路
另一邊廂就迫灣仔金鐘客罰企
除左做數之外都唔知有咩用意

之後930就越開越密
但係咪真係咁多客先?
天水圍客都唔係咁忠心架喳,企多幾次就會去保鐵
Oliver_ME16 發表於 2017-9-26 04:29 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2017-9-25 20:57
李日新的接班人是鄭偉波,他九十年代初已加入城巴 相信熟悉巴士業務。加入城巴前,他在大型會計師樓工作6年, ...

簡單一句,
數佬"才查"旗,死得人多

何達文/朱經緯有辦你睇
我...
053h4 發表於 2017-9-26 04:42 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-9-26 07:15 | 顯示全部樓層
其實好簡單
QUALITY VS PROFITABILITY
新創建選擇後者
世界很簡單 人類很複雜
nwfb23 發表於 2017-9-26 10:30 | 顯示全部樓層
Lelouch 發表於 2017-9-26 01:03
摺左個營運一部算啦

如果灣仔都等好耐上唔到車
中環班客就更加唔駛諗,開短途車就係要照顧呢班客,佢0地都係天水圍居民,佢0地都係城巴客仔

站友都講Quality vs Profitbility,呢個case好明顯唔要profit,要quality

每個人一定覺得自己個區個條線個時間係最重要,所有資源都要擺落去
呢樣係服務業operation難既地方,資源係得咁多,但要百貨應百客,順得哥情失嫂意

巴士愛好者應更明白背後係不能定不為,不過我明白唔係個個都有研究同參透,如果唔係,就有更多巴士迷入主巴士公司,廷續阿爺精神
nwfb23
victor.wai 發表於 2017-9-26 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2017-9-26 01:03
摺左個營運一部算啦

巴士公司真陰公,政府道路規劃失當搞到大塞車又入巴士公司數,條路有外界交通意外搞到脱班又入巴士公司數,嗰個民X聯仲話要搞萬罰寺

灣仔北有眼你睇啦,運吉信到顧問公司十足十,依家唔到三幾日就嚟鋪勁,上個月試過足兩個鐘先出到軒尼詩,之後成班港豬又投訴巴士公司乜乜乜唔足時唔人道(不論係九城新龍)

唔足時係因為車多塞車啱嘛,咁唔通係巴士公司搞咁多屍家車出嚟呀,冤有頭債有主,搵TD啦
victor.wai 發表於 2017-9-26 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-9-26 04:42
星期六等20分鐘930X, 其間過左4部962X, 3部962B起碼,車接車

另外,晚上10時間間都有中途起載去一永吉街 ...

非不得已冇人想踢車,如果中途塞車或者之前有TA搞到過鐘,公司都要entertain中途站嘅客掛,基本上咁做都係想長痛不如短痛,唔想有滾雪球效應出現惡性循環
Mueller 發表於 2017-9-26 18:06 | 顯示全部樓層
有人覺得新城套定位系統用里程計+GPS係一件唔值得做e事

本壇有另一個帖討論有關九巴app顯示巴士已到達或離開某巴士站問題, 而呢個問題實在引起唔少乘客不滿, Google Play Store有不少相關留言

有版友認為九巴應該加里數計去解決之, 而非單純改變顯示方式

但係依然有人認為新城唔使得加里程計避免上述問題, 呢種執迷不悟ge態度實在令人敬佩

------------------------------------------------------------

另外新城形象低落ge問題, 固然有一部分係佢自己做成, 但係唔識得搞公關宣傳自己做過啲乜, 好難令人知道你有做過嘢

就好似係新版手機app新開發ge點對點搜尋, 如果有用過ge人都應該會發覺比以前好用咗好多, 可惜新城從來冇落力宣傳

新城講過, 路線分支多令新點對點搜尋引擎ge開發工作艱難, 某啲柴小hater就衝出嚟抽水新城咁多分支路線係自作自受

公司唔識得公關, 再加上柴小hater助攻, 形象唔低落都難

clivetock 發表於 2017-9-26 18:18 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2017-9-26 18:06
有人覺得新城套定位系統用里程計+GPS係一件唔值得做e事

本壇有另一個帖討論有關九巴app顯示巴士已到達或離 ...

講真路線分支過多某程度上都製造咗唔少問題,又唔可以話新城喺呢件事上冇責任

路線分支過多不利乘客分辨,當乘客唔識分就自然唔幫襯你,而且乘客容易搭錯車招致投訴,增加前線員工工作量;路線分支多搞ETA同埋路線搜尋又相對困難;當你自己寫字樓啲人都唔識分打錯通告同埋乳豬紙個陣就知道你啲路線分支幾混亂