hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 高鐵香港預計每日開行超過一百對列車
開啟左側

高鐵香港預計每日開行超過一百對列車

Snoopy@FB8617 發表於 2017-12-1 17:09 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2017-12-1 16:45
過境車站既店鋪係因為起左過境車站個鋪租先會咁貴, 係先有過境車站, 再有貴鋪租, 你試下係沙頭角又開免稅 ...

只覆其中一段
如果高鐵可以分流現有經東鐵線既過境客同直通車
減低東鐵線既負荷
咁其實算唔算已經符合到你既要求呢?

甚或誇張D部分飛內地既客改搭高鐵
同樣可以減低機場既負荷都得

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ky26042008 發表於 2017-12-1 17:21 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-12-1 17:09
只覆其中一段
如果高鐵可以分流現有經東鐵線既過境客同直通車
減低東鐵線既負荷

但係東鐵既過境客運係咪已經飽和? 機場客運係咪已經飽和? 而有興建分流系統既需要?
而家東鐵上水~羅湖站/ B系巴士有好大部份係水貨客, 高鐵通車對佢地並唔會有分流作用, 因為佢地唔會用高鐵走水貨

如果原有既設施尚未飽和, 就冇需要興建新既分流, 就如屯荃鐵路一樣, 因為根本冇咁多人搭, 所以唔會起

只有係原有既設施出現飽和/ 預計會有飽和下, 興建新既分流系統先係合適既, 咁樣D錢先係用得其所,
所以我好好奇, 點解版友會對自己既錢比政府亂咁使會冇感覺? 政府既錢都係由市民既稅收返黎, 呢D錢用得其所, 可以幫到好多人
053h4 發表於 2017-12-1 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-1 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層

galileo_c 發表於 2017-12-1 18:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-1 17:57
而家2017啦,趙堅過於睇淡高鐵結果數據反映一齊。佢教席唔知重保唔保得著啦,經濟學者大幅低估需求。

另 ...

都係睇時間同距離,將來都未必直上虎門,而且不少都因為被低端開始走。
至於趙堅我又不擔心,佢睇的不單止需求,而是過度建設,其實是兩個不同的問題。

ky26042008 發表於 2017-12-1 18:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-1 17:27
我見以前好多新聞圖文並茂話過境旅客搞到東鐵迫爆,而家可能因為有心要反高鐵反而近呢一年無咩點提。
東鐵 ...

所謂過境旅客搞到東鐵迫爆係乜野既旅客? 如果大部分係前往內陸既長途旅客, 而且目的地又係高鐵所到既, 咁你岩, 高鐵的確起到一定分流作用,

但係, 東鐵既過境旅客有好一部分係由香港前往深圳/ 水貨客等高鐵無法分流既搭客, 此外, 高鐵車站設置係西九龍, 鄰近九龍站, 居於新界既居民亦難以利用,
新界係2011年人口普查中顯示有3,691,093人, 約佔香港人口既50%, 即係高鐵最多只能分流50%由香港前往中國內陸既本地居民,

即係香港人乘搭高鐵需符合以下所有條件
1. 唔係前住深圳 (因為去深圳市區冇理由搭高鐵)
2. 去既地方係有高鐵直達 (要轉車使乜一地兩檢?)
3. 唔係居住係新界 (新界人搭B系巴士/ 東鐵更快)
4. 唔係水貨客 (水貨客搭咩高鐵?)
5. 去既地方對飛機有競爭性 (去北京點解唔搭飛機?)
6. 可以接受高鐵既票價 (接受唔到就會去搭直通巴, 講緊平一半以上)

剩返既人有幾多, 係咪需求大到東鐵/ 直通車/ 直通巴士不能應付而要起條高鐵?
Kaix 發表於 2017-12-1 18:39 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2017-11-30 13:10
首先, 高鐵開大流水你要留意幾個問題,

1. 行車時間問題

頂唔順閣下的黑白10思維

1. 我指的流水唔等於各站停車,
大站快車一樣可以做流水,
香港開出的長途車9成9都會係大站快車,
西九龍-廣州南-長沙南-武漢-鄭州東-石家莊-北京西,
香港上車的去到廣州落一部分,長沙/武漢落一部分,
去到鄭州都應該落得七七八八,
沿途各站都會有人上車

2. 高鐵香港段票價已經係公開的秘密,
福田53港元,廣州南210港元,
只要政府的客量估算正確(毎日10.9萬人次),
高鐵跟內地按里數分帳後毎月收入有1.4億,
遠多於毎月 8,000 萬元的營運開支,
單單車務毎年就有7億元盈利,
即使客量不達標,要蝕本都唔係咁易
香港01:與內地分帳後 香港短途車費每日收益逾470萬

3. 除非你不認同政府的估算,否則香港係養得起條高鐵有餘,
毎日陸路過境人次係60萬,政府估算高鐵毎日10.9萬人次,
10.9萬入面少部分係由空路過黎,所以我唔認為估算有唔合理,
即使政府估算錯,高鐵客量低至6萬半仍能收支平衡

ky26042008 發表於 2017-12-1 19:11 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2017-12-1 18:39
頂唔順閣下的黑白10思維

1. 我指的流水唔等於各站停車,

我再講一次, 高鐵係中國段既收入係唔關香港事, 唔關香港事, 唔關香港事,
因為好重要, 所以要講三次

1. 中國段客量係唔關香港段事, 極端D黎講, 西九冇人搭, 去到深圳北即刻打爆, 直落廣州南,
港鐵係果架高鐵既收益都係0蚊, 因為香港段冇人搭, 所以只需考慮香港段既搭客既客量, 究竟香港有冇咁多人去長沙南, 武漢, 鄭州東, 石家莊?
而且香港得2成長途班次, 為左呢兩成長途班次做一地兩檢?

2. 所謂收支平衡唔可以淨係計每個月8000萬, 高鐵建築費唔使計?
巴士公司買車筆錢唔使計入營運開支? 淨係計牌費, 燕梳, 油錢就當計左?

當你計埋864億建設費, 我真係唔知要有幾多人搭先可以收支平衡, 我前幾個Post有嘗試計算下, 版友可以參考返
053h4 發表於 2017-12-1 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-1 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層