hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 高鐵香港預計每日開行超過一百對列車
開啟左側

高鐵香港預計每日開行超過一百對列車

053h4 發表於 2017-12-1 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2017-12-1 20:15 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2017-11-30 18:25
去到呢到問題就出現啦, 首先, 香港會唔會開夜行列車仍然係未知之數, 暫時亦冇相關資料
我上面亦提到, 夜行 ...

香港同上海之間係小城市??
經杭長:長沙(770萬)、南昌(510萬)、杭州(920萬)係小城市??
經沿海:廈門(400萬)、福州(750萬)、寧波(770萬)係小城市??
二綫城市唔等於小城市

東海道新幹線回聲號服務的就真係百分百小城市,
濱松、靜岡等,毎個人口都不足100萬,日本國情同中國唔同,
日本人口高度集中在東京(3,800萬!!)、京阪神(2,000萬)同名古屋(1,000萬),
所以回聲號咁疏車

大部份乘客都係直出上海??
香港高鐵長途車定位係做沿途二綫城市,
二綫城市航班唔多,高鐵要搶客唔難,
西九龍-廣州南-長沙南-南昌西-杭州東-上海虹橋,
香港上車的7-8成都應該在杭州或之前落

Snoopy@FB8617 發表於 2017-12-1 20:36 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2017-12-1 17:21
但係東鐵既過境客運係咪已經飽和? 機場客運係咪已經飽和? 而有興建分流系統既需要?
而家東鐵上水~羅湖站/ ...

羅湖一站未飽和
但成條東鐵線就肯定飽和
機場個limit亦都好似已經即將touch到

三個重點
1.起基建係應該forecast
已唔係去到出事唔夠先至起
大埔公路沙田段現況已經係好好既證明
你睇下條中九龍幹線仲拖緊咖
西鐵一開始又係叫大白象
而家咪係變罐頭

2.來往中港既人次不斷上升
依你既S&D既講法
Supply係唔係都應該要升先?
你唔去內地唔等於全香港人全部唔返內地bo
同埋而家中港人次既增長動力已經由深圳
轉移至其他較遠既地方

3.lee個point我想講好耐
你以為唔起高鐵D錢就會派晒俾有需要既人咩?
唔好傻啦而家政府冇錢咩?
要唔派就算咩都唔起一樣可以唔革新福利制度
反正D錢都係放係到
起條高鐵點都間接派左部分錢落基層
除非政府忽然180轉駄

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +11 收起 理由
tomtom2015 + 1 + 10 精闢見解
HU6455 + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HU6455 發表於 2017-12-1 20:38 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-12-1 19:45
其實你有無過過關先?東鐵唔係迫爆都講得出,2015年B3X比本土搞話B3X迫爆又無左件事?

好多人去羅湖唔係 ...

其實佢都只不過係不斷重覆自己假設, 又或者無事實根據既論點, 不理事實咁再作出批判

我地提出既事實佢大多數係度回避

仲有一點其實未見有人講, 就係高鐵除左向東既福建廈門上海, 向北既長沙武漢北京, 仲有向西既桂林南寧昆明, 另外仲有一大批正在興趣既線路, 如广湛客专, 赣深高铁, 全部都可以帶動新客源
HU6455 發表於 2017-12-1 20:44 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-12-1 20:36
羅湖一站未飽和
但成條東鐵線就肯定飽和
機場個limit亦都好似已經即將touch到

其實有時見到, 香港越來越多人都持有類似該位朋友既視線同目光, 視線短少而不理現實, 我真係替香港擔心
就好似你講果條中九龍幹線咁, 跟本佢地要反對, 幾有需求都可以反對, 所以咩S&D, 咩理論, 都係基於要反對而得出黎

Kaix 發表於 2017-12-1 20:46 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2017-11-30 18:25
去到呢到問題就出現啦, 首先, 香港會唔會開夜行列車仍然係未知之數, 暫時亦冇相關資料
我上面亦提到, 夜行 ...
高鐵已經使左我地864億, 單靠車資已經係唔可能回本既
過境專用鐵路長遠上係無可能唔起,
東鐵四軌或共用北環綫/西鐵都係唔可行

單靠車資盈利,50年已經可以cover一半成本,
未計零售租務同上蓋物業的起碼幾百億收益
(有説高鐵上蓋三棟寫字樓市値800-1000億)

香港好多鐵路單靠車資都係唔可能回本,
都係靠零售租務同上蓋物業回本,
高鐵只係香港眾多鐵路中的其中一條,
並無任何特別之處

Kaix 發表於 2017-12-1 21:19 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2017-12-1 04:55
首先, 我每項推論都係從版友既論點, 合理既邏輯或者可靠既資料佐證既,
報紙唔岩聽不如我地玩下計數? 已知 ...
一項擺明收唔回成本既基建, 我唔知點樣計先會值得啦
你屋企樓下條路都收唔回成本,拆左去好唔好??
東區走廊都收唔回成本,用英皇道咪得囉,
吐露港公路都收唔回成本,用大埔公路咪得囉,
屯門公路都收唔回成本,用青山公路咪得囉,
台北捷運都收唔回成本(回本期1000年),用機車(電單車)咪得囉,
台北捷運計哂副業毎年先得2.6億港元盈利,
香港高鐵剩係車務已經毎年7億港元盈利

紐約地鐵、倫敦地鐵等等... 仲衰,
大部分外國鐵路系統都係無底深潭,
唔單止收唔回成本,仲要政府年年注資營運

全世界大部分基建都係收唔回成本的,包括香港,
準確d講係無預過要收回成本,
基建係一種社會服務,係一種配套,
但香港高鐵係同中國有關的配套,
所以就要用特別笴刻的標準看待??

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomtom2015 + 1 + 10 你屋企樓下條路都收唔回成本,拆左去好唔好.

查看全部評分

Kaix 發表於 2017-12-1 21:37 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2017-12-1 16:45
過境車站既店鋪係因為起左過境車站個鋪租先會咁貴, 係先有過境車站, 再有貴鋪租, 你試下係沙頭角又開免稅 ...
套返落高鐵例子, 而家係咪真係有咁多人需要用高鐵直通中國? 而且係咪原本既設施不敷應用?

東鐵都唔叫不敷應用? 直通巴亦佔用擠塞的市區道路,
兩者都再無増長空間,
未來過境交通需求的増長必須由新交通承擔,亦即高鐵

當然,對於唔希望過境交通増長的人,高鐵就係萬惡的
Kaix 發表於 2017-12-1 21:49 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-1 17:27
我見以前好多新聞圖文並茂話過境旅客搞到東鐵迫爆,而家可能因為有心要反高鐵反而近呢一年無咩點提。
東鐵 ...

2010前後反高鐵個陣要講到高鐵無用,所以無人提東鐵迫爆,
之後幾年高鐵剛剛起緊無乜noise,
又要炒中港矛盾加深仇恨,咪日日提住東鐵迫爆囉,
依一兩年高鐵快落成,又突然無人再提東鐵迫爆

根本傳媒就有agenda的
Kaix 發表於 2017-12-1 22:04 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2017-12-1 17:21
但係東鐵既過境客運係咪已經飽和? 機場客運係咪已經飽和? 而有興建分流系統既需要?
而家東鐵上水~羅湖站/ ...

你係咪真係以為東鐵過境客大部分都係上水-羅湖??
東鐵過境客4成都係出入九龍,達15萬人