hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

樓主| AV385 發表於 2018-2-27 08:02 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-2-26 09:04
6B 同 2A 9 點樣唔關事?
當日要斬 6B,結果咪係要改 2A 9 去補償原有乘客囉。
但而家你係打算唔補償果班 ...

用你既方法去睇,點樣係關事,6B根本冇服務蘇屋,但因為6B取消拉走2A,蘇屋得到過D咩?
去程不經,回程亦只到保安道,咁同我因為2X取消拉走9但唔補回服務比黃大仙有幾大分別?
先唔計黃大仙下面已經大條地鐵,黃大仙冇9可以行出彩虹道有足夠補償服務,
正如蘇屋冇左2A都可以行出青山道坐,兩者步行距離相近,
你連69A幾乎拖垮40重組都可以作為例子話小巴代替巴士服務不通
反而當年2A,6B,9既重組同今日我既建議有多方面相似又唔得呢?

你都同意改走9對黃大仙影響少,咁點解仲要浪費資源去搞到九唔搭八既野出黎呢?
既然係人既問題唔係事既問題,點解要哂資源用事既方法而唔嘗試用人既方法去解決呢?
你要留意,佢唔係最終決定人,佢最多只可以表達不滿,但佢揸唔到莊
所以點解我話擴大左佢既對頭勢力,整件事可以更易處理

你真奇怪,呢個世界有一樣野係個個人都覺得合理的嗎?簡單如政府派錢個個受惠都一樣有人覺得唔岩
點解你會天真到覺得有一個重組係唔需要做游說工作

首先,如何計算出過萬?89D只係提升成連非繁都不經黃泥頭,你唔係想話我知89D非繁都有過萬客啊?
定係你想連水泉澳都計埋?咁我一樣都可以合理地將整個深水埗受惠人口計入去,你覺得你既比例高定我既比例高呢?
以89S非繁抽左一至兩部車推算,咁我既建議即使作出補償最多亦只值一兩班車,何需要拉線咁嚴重?!
再者,808又真係完全覆蓋到嗎?!淨係計由黃泥頭行落廣善街已經要500米,比黃大仙落彩虹道仲要長仲要斜
仲未計烏溪沙既問題,即使89D要跪,亦比黃大仙合情合理

最起碼,我有客觀數字,但你連任何客觀既野都冇,只有主觀既覺得佢唔放,咁都仲唔算為反而反?!

留意返,我冇講過我咁大個重組係為開6E,有6E只係因為重組完有6部車淨,佢地分別來自觀塘及深水埗
而兩者共同想要既就係觀深,所以先想開6E
你既建議係簡單複雜化,4條線變6條線,仲要班次冇密到,客源冇多到,受惠范圍冇大到,目標班次更唔穩定,車資冇平到,資源冇減到
我既建議係複雜簡單化,5條變5條,重疊范圍小左,客源多左,班次密左,車資平左,資源運用好左
再簡單D去睇,我唔拎個6部車開6E,用黎加落去2A,X2A,6D,9身上,都比你既建議更善用資源
你既建議比開條89S更浪費,我真係睇唔到有邊到係好

都係個句,一日唔上枱,都唔知鹿死誰手,我唔可能向對手招都未出就自插一刀,
佢出招,我搞佢唔掂,我可以改,但唔係單憑你覺得,我就要跪低
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| AV385 發表於 2018-2-27 08:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-26 07:05
http://evchk.wikia.com/wiki/Expertuser2004
大家普及下知識啦

嘩....滴水之恩,他日湧泉相報....
題外話,我咁回佢,等佢繼續佢既"努力"來娛樂大家是否做得對呢?
 樓主| AV385 發表於 2018-2-27 08:09 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-2-26 05:12
我完全不介意覆呢d
何不食肉糜
的建議, 不知所謂, 您慢慢 FF 啦

我再幫幫你,你插得唔夠入
2A係18部車,樂華係多左10部唔係7部
我支持你,你再繼續努力,唔係我點有得笑.......

另外,何不食肉糜呢句用得唔錯,
呢句說話既出始人係晉惠帝
史書稱惠帝為人戇騃,同你確實十分相似
S3BL100 發表於 2018-2-27 15:39 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-27 08:02
用你既方法去睇,點樣係關事,6B根本冇服務蘇屋,但因為6B取消拉走2A,蘇屋得到過D咩?
去程不經,回程亦只到保 ...

所以 2A 延長去美孚後四個月,美孚方向咪拉返入廣利道囉

況且當時廿年前,重組路線係比起而家容易,今日情況已經好唔同

用人既方法解決?同佢地解釋完個重組合理之後就夾硬做?
如果你覺得我或者其他版友指出人地會反對,都係「為反而反」,你未必太一言堂

「擴大左佢對頭勢力,整件事可以更易處理」?
你除左將觀深拖埋落水之外,擴大過咩對頭勢力?
如果你真係打算就咁拉直 9 而又嘗試製造更多聲音支持的話,
點睇都應該係 9 拉直後減幾部車送俾黃大仙,滿足佢地其他願望,
例如拎去全日拆 3C,俾 3X 全日,呢樣會係慈雲山想要既野

咁就至少可以令到呢個重組同一區入面至少唔係一面倒反對,會有聲音支持

而唔係走去製造一個黃大仙反對,就會令到觀深無直達車的偽命題

我從來無反對過你既客觀數字,但係邊個區會反對、反對機會最大,
根本係有跡可尋,由佢地過往對重組的態度同意見都可以睇到

否則年年傾 RPP,都唔會有咁多人討論地區人士的意見,
甚至有人講緊希望區會換屆後個別山頭換人,減少對重組的阻礙;
巴士公司亦唔需要因應地區人士意見而修改方案啦

你五條線變五條線,但捆綁埋一齊,根本就唔係複雜簡單化,
而係成班人攬炒。簡簡單單,一組重組淨係改兩條線,咪無事囉

同埋我想講,觀深線只係深水步區有訴求,觀塘無呢個要求。
觀塘有訴求既係各山頭小區,而唔係觀塘道沿線

如果因為開觀深線,代價係某山頭削減服務,要過到應該好難

你有車剩,唔開 6E 既話,都唔會係走去逐條線加班啦,而係唔好斬左條 2X 佢
fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-2-27 18:49 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-27 08:06
嘩....滴水之恩,他日湧泉相報....
題外話,我咁回佢,等佢繼續佢既"努力"來娛樂大家是否做得對呢 ...

有佢繼續發功啦幾好笑
 樓主| AV385 發表於 2018-2-27 19:16 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-26 23:39
所以 2A 延長去美孚後四個月,美孚方向咪拉返入廣利道囉

況且當時廿年前,重組路線係比起而家容易,今日 ...

四個月之後要改回就更証明左,一個影響別人但無任何補償既改動係可以發生
再者,蘇屋既交通服務確實比黃大仙差幾十倍,蘇屋要返2A亦不為過,
而蘇屋交通咁差亦只能要回單向,相反黃大仙呢?你覺得拉走左後,以佢地咁多選擇,有可能要打回頭嗎?

廿年前如何較易啊?廿年前你可以用咩渠道知道冇反對聲音啊?
從科技既角度去睇,廿年前冇八仔轉乘都搞得掂,今時今日冇左服務可以用八仔轉乘反而搞唔掂,咩道理?

咩叫夾硬?解釋完覺得合理既都叫夾硬?咁唔合理應該叫咩?
我冇話過個個屎忽鬼唔會反對WO,但你都同意根本唔係事既問題而係人既問題
既然我呢邊人多,點解你又可以一口咬定佢隻死雞一定撐得到個飯蓋呢?
點解你又可以一口咬定有更多人受惠都好,運吉一定唔出手呢?
我從邊個角度都睇唔到你拎到一D實質既證據証明到即使我支持人數多左都一樣肯定過唔到WO

擴大左D咩對頭勢力之前已經答過你啦,你唔記得既,我幫幫你,#63
我上一篇已經講左,就用你提起既89S作例,要補償黃大仙既最多亦只係三兩班車,何需三兩部車呢?
又3C又3X,你岩岩先話完我拉咁多野入去重組唔好,而家又拖多兩條落水係咩意思呢?
再者,3C3X又關黃大仙條屎忽鬼咩事呢?你係咪諗住拉其中一條入去呢?
定係因為慈雲山得益左就可以壓得住黃大仙個屎忽鬼呢?如果係,
咁點解我既建議有咁多個地區得益又反而壓唔住呢?
你既諗法正正就係我最怕會發生既問題,實際D咁講,如果真係為左觀深,兩區加埋變3部車出黎唔難
問題係交3部車肯定夠嗎?車冇人嫌多,枱都未上,人都未見就已經拎左3部出黎,
如果佢要多3部呢?我去邊到變出黎?!就正如89S既例子,如果一開始就已經預左有89S既用車
你覺得已今日呢個服務佢地會收貨嗎?!佢地肯定唔會討價還價嗎?

我冇話過佢地唔會反對WO,相反,我係同意佢地肯定會反對WO
但問題係同之前對比,佢地有冇遇過好似我呢個建議咁多對頭勢力啊?
我以前打爛仔交場場嬴又係咪代表我打曹星如都一定嬴啊?

岩啊,你咪講出個重點來囉,"巴士公司亦唔需要因應地區人士意見而修改方案"
如果未開始先跪低可以過到,巴士公司何來需要修改方案啊?巴士公司需要修改方案即係表示兩個可能
1:巴士公司唔係未開始就先跪低,係聽完回應再作決定
2:巴士公司先跪低,但屎忽鬼得寸進尺,巴士公司只能再退一步
1正正就係我做堅定既野,2就係如果我聽你講,最有可能會發生既野
咁就更証明我一日未上枱朁不低頭係更符合現實情況

你4變6就唔係捆綁嗎?如果我唔開6E,留返個6部車其他用途唔取消6P,我更加係4變4
點解我係捆綁,你就唔係呢?我真係唔明WO
我搞完,我有6部車淨,就算唔做6E補留2X都比你多3部車出黎,
簡單就好嗎?!當初6B取消,2A,9改道都好簡單啊,結果呢?
做D唔做D叫好?每搞一次就要上一次區議會,每搞一次就會產生多一次麻煩都叫好?
一次過將有問題有關係既野執返正,又唔使再見多一次甚至幾次班屎忽鬼就反而唔好?

觀塘去深水埗就冇需求?!如果冇既點解40在長沙灣甚至美孚既客量可以向你眼中視之為比原有客更多呢?
難道個D人全部都係由黃大仙上車?
仲未計6E特快到拔萃男,你見識過早上返學時間拔萃男有幾多學生客落車未?
仲未計整個深水埗同大半個長沙灣工商業區
甚至可以將早上西行班次改為不上橋停太子做埋太子客
仲未計我條6E係油塘開,唔係只做觀塘道既客,
你覺得6E真係對觀塘完全冇吸引力嗎?

講來講去真正冇服務既就係黃大仙個屎忽鬼,要講要解釋既我都講左好多次啦
好難過係你覺得者,我冇話我一定過到,但我唔會未上枱先插自己一刀,
插左又唔保證過到,點解有人會願意做D咩蠢既事呢?

當9不經彩虹道,速度根本唔比2X慢而且又平左又密左,
有左6D呢又平又密既方法去深水埗根本就唔需要2X呢個又貴又疏既選擇
2X仲有咩用啊?

S3BL100 發表於 2018-2-28 01:12 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-27 19:16
四個月之後要改回就更証明左,一個影響別人但無任何補償既改動係可以發生
再者,蘇屋既交通服務確實比黃大 ...

你既回應顯示你對 RPP 討論過程同埋批准重組的準則,以至整個遊戲的玩法,缺乏了解

1.
我話得 9 同 3C 3X 重組,自然就係同 2A 2X 6D 成堆野鬆綁啦

點解我提出可以考慮拉埋 3C 3X?因為黃大仙都係持份者,
出到來的結果,會係有人支持有人反對,但至低限度
同一個區入面係會有支持聲音,而唔係一面倒反對

但你拉埋 2A 2X 6D 一齊做,就算其他有幾多人支持都好,黃大仙都會一面倒反對

同區有無支持聲音係重點。
一個區入面有人支持有人反對既重組,最終落實的機會都唔少;
但如果一個區入面一面倒強烈反對,就算其他區有幾多人支持都好,最後幾乎肯定全盤拉倒

2.
我好同意唔應該太早自揭底牌,應該先試人底線,
但問題係已知人地會強烈反對既野,
再翻炒都只係浪費時間,你最後都係要修改方案

即係 9 三年前初次上 RPP 係直頭唔經彩虹道,人地反對,
之後有無原封不動翻炒呀?結果咪又係不斷讓步,變成入彩虹道,
再因為黃大仙繼續強烈反對,最後搞到維持入黃大仙總站

你做緊既野,唔係試人底線,而係浪費時間重複之前做過既步驟

3.
點樣為之捆綁?
我係自拆 2A,自拆 9,當然最後玩到聯合班次、協同效應係最好,
但係 9+9X 拉倒,唔會影響 2A 拆唔成 2A+2P,反之亦然,至少你可以達到部分目的

但你成堆線捆綁埋一齊,如果其中一條拉倒,其他照做,會有人無啦啦受影響,由有變無,
令到成個重組唔 make sense,最終只能夠全盤拉倒

你連咩叫捆綁都搞唔清楚…

樓主| AV385 發表於 2018-2-28 09:31 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-27 09:12
你既回應顯示你對 RPP 討論過程同埋批准重組的準則,以至整個遊戲的玩法,缺乏了解

1.

真奇怪,點鬆綁啊?你上回叫我送幾部車比3C 3X重組,個頭又話9同3C 3X重組,同2A 2X 6D鬆綁
如果9拉直你係咪又可以唔使理而家9提供緊三彩來回彩虹道既服務而唔拉6D上去呢?
咁6D如果係彩福開,呢個街邊站仲有冇可能放多一部車呢?
咁如果係兜三彩,咁三彩出深水埗站位唔同又係咪可以無視呢?
三彩變成兩條深水埗線係咪又可以無視呢?
6D會否導致2X客量進一步下跌呢?
咁究竟6D同2X係咪可以置身事外呢?
你個3部車有可能全部由9拎出黎嗎?拎完9得返7部車,要改成全日20甚至25分鐘一班嗎?
三彩肯定願意嗎?3C 3X肯定拎3部夠嗎?黃大仙知道3C 3X多左資源係因為佢而家來,你肯定佢唔會要求3C 3X兜入去嗎?
當慈雲山同黃大仙大家咁高咁大既時候,明知呢個人咁屎忽鬼,佢會冒呢個比人迫兜黃大仙既風險願意為左3部車而同黃大仙撐過嗎?
我真係睇唔到你面對既問題會少得過我WO

你話我唔識玩呢個遊戲,我唔見得你幾識玩WO,一個大型跨區重組會議就好似大公司開跨部門會議
兩個部門既要求有衝突十分平常,重點係邊個人多,同邊個可以比到更好既理由或者得益比個話事人啊MA
你黃大仙而家話哂事咩?一言堂啊?唔係啊MA,咁點解我做份重組唔係睇住個話事人面色做而係睇住你黃大仙面色做啊?
你究竟係唔識玩呢D高層遊戲定唔想証明你識玩啊?

再用例子,又拎40黎講,深水埗得益左D咩啊?美孚觀塘特快?但由荔枝角一路去到石硤尾都反對WO,咁多個位反對都過到?
就當你岩深水埗算有得著,咁九龍城呢?一D得益都冇,點解又過到呢?
再唔岩睇,用72改去長沙灣黎講,沙田有咩得益?點解又過到呢?
何以見得某一區冇著數就一定拉倒啊?

已知人地強烈反對又如何啊?佢話得事嗎?佢揸到莊嗎?
如果你肯定到真正話事個個唔同意既當然要改啦,問題係你唔肯定啊MA
大把之前既重組都係向有反對聲音下過嫁啦,合理既咪聽囉
唔合理又冇權力既都要未開波就先跪低?!咩道理啊?
你不如話我知有邊個大型重組係完全冇反對聲音,我又好想知WO....

你又用三年前黎比?三年前贊成改有幾多人,反對有幾多?
我既建議贊成有幾多?反對又有幾多?
雖然目標結果一樣,但用料成份都唔同,成個公式根本完全係另一回事
如果之前唔得就代表以後唔得,咁D發明家科學家可以一早返屋企訓啦...
定係你覺得呢個世界所有野都係一試就成功,第一次試完唔成功就代表以後都唔成功啊?

表面你係拆完,實際向運作上對彌敦道黎講9同9X又有關,對旺角黎講9X同2X有關,對淘大黎講2X同2P又有關,對樂華黎講2P同2A又有關
根本就係一環扣一環,如果邊條線有改動都會影響你個協同效應
呢D唔係捆綁係咩野?!
我既建議係綑綁建議,過左之後除左2A同X2A有聯合班次之外其他都可以獨立出黎,無論運作上同將來再改動都十分容易
你既建議向運作上係綁手綁腳,將來如果任何一條想有改動包括調整班次都會打破整個生態平衡,牽一髮動全身,
我既係一時,你既係一世,為過而過,究竟係你唔明咩叫綑綁定係我唔明啊?

expertuser2004 發表於 2018-3-6 22:49 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-27 08:09
我再幫幫你,你插得唔夠入
2A係18部車,樂華係多左10部唔係7部
我支持你,你再繼續努力,唔係我點有得笑...... ...

插人前請做好功課先啦, 既然答得你派車有問題, 當然有十足把握話是錯
仲想笑得出看埋下面先.

我幾時話樂華總站有問題? 樓主誤會什麼東西? [2A+X2A+6D = 28, 即是三線是 9X3+1]
1. 本身巴典幫到手
2. 可利用方程式精確計算用車量
並不需看 6E, 296C(296E), 因呢二條不是同總站就是咁簡單, 也不需要看任何取消路線 <- 呢幾點同派車量計算錯誤, 並沒對等關系
1. 296C[296E] 是全日雙向, 是撳不到車出黎給6E
2. 6E 用車六台 >> [34-6 = 28]
(樓主 . 計 [多左10部不是七部] 出黎?)
比個忠告樓主:
要記住最大用車量 = 最強力班次, 否則 "最密班次" 只會淪為白紙一張

(以 42C, 37部派車計最密班次, 一轉 70MIN, 來回 140MIN) -- (最密班次: 5-8MIN)
140 / 37 = 3.78(188秒) > 每邊可最密四分鐘, 並不是三分鐘
結論 42C 有派足車行走

(以 2A, 9+1部派車計最密班次, 一轉 69MIN, 來回 138MIN) -- (最密班次: 15-20MIN)
138 / 9 = 15.3
138 / 10 = 13.8
(13.8 - 15.3 每邊最密班次), 2A 線改完再兜路=10部都不夠最密, 何來三線用車更少=班次更密!? 請問什麼理論黎?
開晒 28 部, 樂華新三線, 即是全部都沒無最密班次, 岩聽?

巴士專用聯立方程式: 環線跑一轉(來回總車程) / 總用車量 = 最密班次(也即班次 vs 用車正確性), 就可確認派車有沒錯!
我覺得是無必要收起咁好用公式 [不如公開左張黃牌, 呵呵] >> 把三個不同東西放入適合位置就可得出更多結果[材料巴士大典有大量]
估計樓主不會相信錯左的現實,  花生一大堆

2A: 14+7 = 單線 21 TOTAL
2X: 同 2A 共用車種, 也可理解二線合共 21 台車
6D: 單線 = 13 TOTAL
http://hkbus.wikia.com/wiki/%E4%B9%9D%E5%B7%B42A%E7%B7%9A
http://hkbus.wikia.com/wiki/%E4%B9%9D%E5%B7%B46D%E7%B7%9A
公式: 21+13 = 34

取消 2X 開 X2A 真是, 要三彩食 6D 限停慢線底比人插到咁金 = 三彩點解沒特快?!
樓主是沒什麼好方法解決樂華沒位

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
S3BL100 發表於 2018-3-7 13:18 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-28 09:31
真奇怪,點鬆綁啊?你上回叫我送幾部車比3C 3X重組,個頭又話9同3C 3X重組,同2A 2X 6D鬆綁
如果9拉直你係咪 ...

咁即係你都係堅持,因為改一條線會令有人受影響,或者影響其他線客源,
而要拖晒第二三四五六七條線去捆綁重組

但 RPP 幾乎無咁做既例子,呢三四年直頭係完全無

而問題係,你咁做完之後,因為受影響者眾,客觀效果唔見得好過分組做,捆綁咁多條線係完全唔值得

你可以我講完之後繼續 FF 你果套先係重組方法同埋批准與否的準則,
但你唔明、你堅持自己果套幻想,係唔會改變到運吉作風同辦事模式,
更唔代表佢地真係會用你果套思維去做重組