hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

S3BL100 發表於 2018-2-26 00:21 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-25 21:37
完全唔同意,西行,汝州街落對去北河街街市、西九龍中心及鴨寮街有利
但6D較近黃金、福榮街及保安道街市,之 ...

黃大仙會問既問題係,點解為左深水步觀塘重組,就要拉走樓下條 9 號仔?

RPP 方案淨係唔入黃大仙總站,佢地已經嘈生晒,仲要 9 號仔係關事,
因為本身已經有特車由彩福開。
但 2A 6E 296E 呢D,根本唔關黃大仙事,佢地 9 都唔放行,拉埋 2A 6E 就要放行?運吉就會行政指令去做?

當然,唔改 9,但殺 2X,就影響三彩,亦係唔合理

83X 89D 淨係一個區入面既事,都搞出個大頭佛,最後搞到要開空氣線 89S 先放行重組,
你認為跨咁多個既重組,實現既可能性會更大?

比起你個方案,我個方案底下三彩 2X+9+9X 唔見得差過 6D+9,
樂華食 2P 西行飛旺角亦好過要 X2A

最多係我無處理到觀深,但我從來唔認為要捆綁咁多條線一齊做,
唔係一次過做晒咁多樣野就一定係最好。就算係 296C,我都有其他方案,獨立去做

但重點係,你個方案如果係落實唔到,有幾好都無用,結果只會係大家維持現狀,咩都做唔到

fb.com/scientisthk2usa/
心繫香港 發表於 2018-2-26 01:49 | 顯示全部樓層
講真果句,296C無需要再「一拆三」做296C, 296E, 296P,而家296C, 296P 已經好夠,話晒佢架架都尚德直出,如果再拆多幾架,架架服務時間又唔停,反而d乘客仲無所適從,再加上咁停法唔快好多,而客仲要未必夠添...... 萬一走咗d客,就難引翻翻尼啦

利申:796C 特快線平過296C
expertuser2004 發表於 2018-2-26 15:38 來自手機 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-25 21:55
你幻想力好強,努力

係醒少少都諗到啦, 當28架車上晒樂華後, 剩返條沒服務時間的 6E 新線, 剩左根本是搵 296C 找數兼搵笨, 找完數後跟住星期日全日沒車搭, 二條服務時間又停不同站, 收起十架車夠ban 左建議啦.
由全日有車變全日沒車 + 重組收車係邊區都是死罪.

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| AV385 發表於 2018-2-26 18:03 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2018-2-25 07:14
下繁296C出九龍客量一向唔算差, 原來果堆人可以完全唔理.
反而296C西九填海區客量一向都幾差, 就要搵堆線 ...

何謂唔差呢?!係咪全部尚德上車既都係去296C去到296E去唔到既地方呢?!
如果係咁好,點解要比人CUT到20分鐘一班呢?
我既296E反而加密到15分鐘一班,點解你唔可以睇成係尚德服務既提升呢?

如果兜入四小龍同唔入四小龍可以視為一樣
點解12要搞到泊街呢?點解914同971要共用車坑都唔改去深旺道呢?!

青山道去亞皆老街有796C,仲要有雙向分段,想屈錢可以叫人坐98C
呢D都係將軍澳線,閣下唔係應該好熟嫁咩?!

資源問題上一回已經好清楚咁解釋左比閣下了

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| AV385 發表於 2018-2-26 18:07 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-2-25 09:49
講真果句,296C無需要再「一拆三」做296C, 296E, 296P,而家296C, 296P 已經好夠,話晒佢架架都尚德直出, ...

首先,三線各自既目標客源完全不同,其次,296E同296C係唔會同時存在
再者,比起好多路線系列,呢個安排根本就唔算複雜

樓主| AV385 發表於 2018-2-26 18:08 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-2-25 23:38
係醒少少都諗到啦, 當28架車上晒樂華後, 剩返條沒服務時間的 6E 新線, 剩左根本是搵 296C 找數兼搵笨, 找 ...

你好醒
 樓主| AV385 發表於 2018-2-26 19:13 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-2-25 08:21
黃大仙會問既問題係,點解為左深水步觀塘重組,就要拉走樓下條 9 號仔?

RPP 方案淨係唔入黃大仙總站,佢 ...

咁我又想問6B取消點解要搞觀塘條2A,點解又可以搞到唔關事既蘇屋樓下冇左車呢?既然當初取消6B搞到9要入黃大仙,咁唔關事既都得,
咁我又係咪可以理解成只要我搵到條線入黃大仙,不論佢同9有冇關係都可以換走9呢?
唔好講到成個黃大仙區唔放,係個屎忽鬼唔放,就算我既建議令到彩虹道冇9,令到成個黃大仙區出聲
但以前係1打1,而家係2打1,又可以視為一樣處境嗎?

都係個句,講交通方便黃大仙簡直係成個九龍區數一數二,即使拎走9不作補償,對黃大仙真實影響極微

所以增大黃大仙個屎忽鬼對手既勢力,成功既機會肯定比之前大得多,引到有權力之人出手機會亦會增加
當然,我唔可能保證一定引到運吉做野,但你又可以保證即使多左咁多人支持改,運吉都一樣唔做野嗎?

點解係大頭佛呢?最後都搞掂左,確實89D係最好來回兩地既路線,稍為相近既都冇
但9既情況又同89D一樣嗎?同9服務相近既路線多的是,彩虹道行入黃大仙總站亦不困難
咁都可以比?!

你既方案點,我不便評論,因為你冇確實詳細咁寫清楚每一點
296C向我既建議中一樣係可以獨立出黎
我就咁睇路線號碼,你做完重組後會有2A,2P,2X,6D,9,9X五條,我做完有2A,X2A,6D,6E,9都係五條
點樣我捆綁咁多條線一齊做呢?

來來去去都係你話落實唔到,但你講既每一個點我都睇唔到阻力大到肯定係唔得
你既問題,我全部都一一解釋,絕不馬虎,數據數字,只要我搵到既都比哂你
相反你舉出既問題或例子,部分不夠客觀,部分甚至與現實數字不符

至於上枱既問題,我都係個句,我唔可能向人地未開聲就自動退後一步,呢D咁既做法只會搞出更多問題出黎
你認唔認同都好,有版你睇,9點解會搞到今日離唔開黃大仙,2A點解會向長沙灣有咁既畸型走線
95點解要入彩虹道,呢D就係只顧當時利益,不顧後果,明知走線有問題,為迎合某些原因而得出既惡果

expertuser2004 發表於 2018-2-26 21:12 | 顯示全部樓層

我完全不介意覆呢d
何不食肉糜
的建議, 不知所謂, 您慢慢 FF 啦

順便幫整理下d 問題先, 部份由其他版友提供 [按照嚴重, 中等, 輕微]
----------------------------------------------------
[嚴重]
1. 重組完須要 296C 找數兼假日全日沒車
2. 296C 假日全日沒車, 並沒任何可用替代
3. 296C, 296E 服務時間路線並不對稱
4. 6E 沒服務時間
5. 整體用車數量不符
6. BBI 轉乘有問題

[中等]
1. 樂華 2A 總站已沒位再加 7 部上去 (21+7)
2. 整體用車數量有增加

[輕微]
N.A
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2018-2-26 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-27 01:04 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-26 19:13
咁我又想問6B取消點解要搞觀塘條2A,點解又可以搞到唔關事既蘇屋樓下冇左車呢?既然當初取消6B搞到9要入黃 ...

6B 同 2A 9 點樣唔關事?
當日要斬 6B,結果咪係要改 2A 9 去補償原有乘客囉。
但而家你係打算唔補償果班同西九、觀塘重組無關既 9 號仔原有乘客,諗住捆綁埋其他野就咁拉直 9 就算

我 200% 同意改走條 9 對黃大仙影響少,我仲一路鬧佢地山頭主義。
但我地咁諗,唔代表人地一定要同意,唔代表能夠成功強行改人地條線

係你將個人意見同埋落實重組可能性兩樣野掛鈎。
事實係重組合理唔代表無阻力,如果真係合理就代表唔會有阻力,你都唔使遊說大家點解合理

89D 當日夠係受惠人數遠多過受影響人數(過萬客對 240 個客),而且有綠小 808 做替代品來往馬鞍山。
結果?仲差D搞到 89D 83X 非繁並存黃泥頭既一段時間,人地想左擁右抱

89D 尚且搞到運吉要對兩個人跪低,你覺得受影響人數更多既 9 號仔,運吉會捆綁其他重組放行?
2打1?你諗住拉邊條線入黃大仙補償人地先?

客觀數字只能判斷重組合理與否,唔代表重組一定放行

捆綁重組?我同你最大分別,係我無改 2X 6D(不過係 2X 配合 2P 9X 要執開車時間),
2A 自拆 2A+2P,9 自拆 9+9X,雖然同 2X 夾時間開車去達到協同效應,
但唔代表係捆綁重組,純粹係兩條線自拆

而你呢?因為要開 6E、改 2A,而搞到要殺 2X、開 X2A、改 6D 甚至 9,
去補償咁多受影響乘客,是但一度卡住左,都會搞到有人由有變無,甚至全盤拉倒。
咁你話邊樣比較容易做到?

fb.com/scientisthk2usa/