hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

10598C 發表於 2018-2-22 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-22 12:06
第一: 一條8分鐘一班既路線加條30分鐘一班既路線一開二,當你最終砌到兩條12分鐘一班出黎
        但兩條 ...

你根本搵交嚟嗌

我話經三彩有話要入彩福咩?行彩霞道之後天橋直出有幾耐?隨時繁忙時間快過行淘大塞牛頭角道天橋位

呢條線根本主打深水埗客,同特慢2A淘大有咩關係?呢條2P自己已經可以獨立成線開15分鐘一班

就等於95係翠林夠同98C唔同站位啦,又唔見有人嘈?因為全世界都會出去搭98C而唔會搭95,只有貪平同唔趕時間先會搭95

2A同理,到時候所有人如果去深水埗就肯定過去搭2P,嫌貴嘅繼續搭2A,根本冇影響

何況,你邊隻眼見到所謂2A會減班到12分鐘一班?

2A所謂班次唔協調根本係無稽之談,樂華開出點解唔可以做聯合班次?點會唔協調?美孚同蘇屋各自開出嚟都可以做聯合班次啦,點唔協調啊?

留意返,我由始至終都冇討論過你嘅建議,我亦都冇睇過你嘅建議,觀深唔係我呢度嘅討論範圍,我由始至終只係討論緊 S3BL100 版友嘅2X同2P建議,係你自己失驚無神突然插把嘴入嚟up埋曬啲廢話,而家掉返轉頭鬧人?你野唔野蠻啲?收聲啦!
10598C 發表於 2018-2-22 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-22 12:22
而家講緊你個plan過不到之餘又整多好多受害者,想拿“必定會有D犧牲”就收檔,被人插仲唔改

齋看#1,都 ...

公道講句,我由始至終都冇講過佢個plan,事關我都懶得睇佢個plan,係佢自己多管閒事插嘴up廢話之餘,仲掉轉矛頭指向人地去鬧啫

成件事真係幾好笑(≧∇≦)b
lwb701 發表於 2018-2-22 12:47 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-22 12:19
6D幾時升格左做非流水線?講來講去就係啟業去彩虹道既問題,呢度已經答過
如果我將我建議既6E加停埋啟業,加 ...

問題係我呢家總站上車,牛頭角道直出觀塘道去彩虹道,點解要無啦啦陪兜路上三彩?
三彩出彩虹道流水客亦都已經有9號,出深水埗由2X變碌6D又咩玩法先?

6E,回程唔經牛頭角道一點已經足以反對。
點解沿路唔少位可以叫幾飛去九龍灣站,班人都要死等6D係淘大/總站落,就係因為唔想行,而且返站尾一定有位坐。
既然6D係條流水線,麻煩你都有個流水線定位。

再其次樂華總站問題
2A本身已經密車霸左條雙坑,加多條6D落去,就算單坑行到,最右手面條吉坑12米入唔入到?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 12:50 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-21 20:23
得,明顯你繼續固步自封,你繼續活係你自己世界裡面,我管唔到你

明明係你自己插嘴入嚟講野,而家又撇清 ...

每個PLAN既建議都有缺憾,如果你提出既問題係重大而我當初冇考慮到既,
我當然接受,甚至成個PLAN DELETE佢兼道歉都得,我亦唔係未試過,

問題係你提出呢個蘇屋去美孚既問題不單只只係單方向出現既問題,
受影響既人亦唔係多,而且就算由最遠既蘇屋巴總行落去元州街都只係6,7分鐘既路程
仲要係微落斜,比黃大仙行出彩虹道搭車還要好行,如果你問用咩"成功爭取"可以換走條2A,
我可以立刻答你:11M

撇清D咩呢?!我個建議唔係後加嫁WO,但你針對蘇屋唔放,又向到針對短轉短既問題
我覺得你甚至比區議員更惡搞
呢個世界根本就唔會有一個PLAN係可以滿足所有人,即使佢通過左亦一樣
我只會根據客觀既事實,即係數字去分析究竟係得益既多定係損失既多
搞屎棍呢樣野從來都係上得床黎牽被襟,即使你拋出一個你認為佢接受到既方案,
佢一樣會得一想二,冇可能向佢未討價還價之前就已經退定一步
所以,我從來都唔認為向呢到寫路線建議要考慮埋搞屎棍既角度
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
10598C 發表於 2018-2-22 13:00 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-22 12:50
每個PLAN既建議都有缺憾,如果你提出既問題係重大而我當初冇考慮到既,
我當然接受,甚至成個PLAN DELETE佢 ...

咁短途嘅車程仲要做轉乘梗系唔合理,不過我懶得再同你爭拗呢點,反正你都唔係第一次唔肯面對現實

”所以,我從來都唔認為向呢到寫路線建議要考慮埋搞屎棍既角度”

得,我地冇野傾,如果你繼續用你呢種態度去諗建議,你一世都唔可能有一個建議come to reality

呢個世界就係咁多咁無賴嘅山頭主義嘅議員,佢地就係唔肯放,你可以點?你吹佢地唔漲喎

你唔理佢地,咪永遠都唔駛旨意你所提出嘅建議come to reality囉,咁你建議嚟把鬼?
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 13:16 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-21 20:32
你根本搵交嚟嗌

我話經三彩有話要入彩福咩?行彩霞道之後天橋直出有幾耐?隨時繁忙時間快過行淘大塞牛頭 ...

我好理性WO,唔理性似係你WO

先唔講究竟條天橋行唔行到,就當你話快過行淘大TIM
就當你因為縮2A,所以有足夠資加密到15分鐘一班兼唔細減2A班TIM
咁我去深水埗,我究竟係向牛頭角道叫3飛(2A/6D/紅小)好定係行上去好呢?

冇錯,因為98C快得明顯啊MA,但你個2P係咪好似98C同95咁大對比呢?!
你條2P,論快唔夠向淘大等小巴快,論密唔夠向淘大等車密,論平唔夠向淘大等車平
當你冇淘大客,你覺我你個三彩加樂華夠能力推到條線上15分鐘一班嗎?

你睇好,你唔睇好,我冇所謂,就當我插咀,但呢到係討論區,討論區有規定人唔可以插咀嫁咩?
更何妨呢到係一個我開POST,我作出一D回應都算插咀嗎?
如果咁都算,我又係咪可以理解成你回復S3BL100都算係一種插咀呢?
野蠻?!你會唔會小朋友左D啊?!

樓主| AV385 發表於 2018-2-22 13:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-21 21:00
咁短途嘅車程仲要做轉乘梗系唔合理,不過我懶得再同你爭拗呢點,反正你都唔係第一次唔肯面對現實

”所以 ...

點唔合理?!如果唔合理,成個大埔K線D搭客唔通全部都係去大埔墟行街?!
273會成為全香港最密既巴士線?
無論係巴轉鐵定鐵轉鐵,每日都有大量市民係要先搭一程短程,再轉一程長程或短程
既然有一程大部分人都係短,短轉短同短轉長有咩分別?!
既然大家都接受到短程轉駁運用向巴轉鐵,或者鐵轉鐵上面,咁點解巴轉巴就唔可以?!

你比到D野塞到屎忽鬼議員個口,佢就自然會放
黃大仙搞唔掂係因為冇人諗到用咩室住佢把口,
因為黃大仙去邊都咁方便,
但好多地方唔係咁,簡單如蘇屋,最想要既就係重開11M
如果你堅持認為每個區都因為屎忽議員死唔放手既,
咁基本上都唔使做重組,簡單如你既建議
三彩一樣可以咬住2X總站兼行哂成區唔放,咁你個建議都唔見得幾咁come to reality!

LF6277 發表於 2018-2-22 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-22 01:40
你咪唔好理黃大仙同蘇屋囉,佢地冇錯係小眾,但過唔到佢地嗰關,你成個plan就死左so sad

唔通蘇屋去美孚 ...

蘇屋去美孚 勉強仲有6號既
 樓主| AV385 發表於 2018-2-22 13:44 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-2-21 20:22
而家講緊你個plan過不到之餘又整多好多受害者,想拿“必定會有D犧牲”就收檔,被人插仲唔改

齋看#1,都 ...

第二個,我會理性D同佢分析下,你?!
不如你數下我個D PLAN有幾多受害者,再數下你D PLAN有幾多受害者先啦
以你咁耐以來D PLAN既受害人數推算,冇受害既人數比全港生愛滋既仲少啦...

我淨係睇左你1月D PLAN,我已經知道2月唔使睇啦,多謝你仲要睇完我#1 WO
10598C 發表於 2018-2-22 13:46 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-22 13:16
我好理性WO,唔理性似係你WO

先唔講究竟條天橋行唔行到,就當你話快過行淘大TIM

咁執著淘大有咩用?執著嚟根本無謂,彩盈彩福彩德彩頤彩霞牛頭角下邨振華安基樂華南北邨都唔夠做?仲有啟業麗晶采頤都唔夠做15分鐘一班?
我而家只係多一個選擇比你,你鍾意咪行上彩頤居搭,鍾意搭紅van咪繼續出去搭,冇人阻止你,我都未計仲可以兜牛頭角巴總比人叫幾飛,我都冇講過唔兜牛頭角巴總

我鬧你插嘴換句話啫係話你搵交嗌,根本成件事就係我同佢傾緊,你走埋嚟仲話我雞蛋挑骨頭唔應該理班“搞屎棍”,究竟邊個唔理性先?我話你聽過唔到區議會成個plan就落得堆填區,你就塞埋隻耳仔唔理佢地,仲掉轉矛頭指向人地,立刻撇清話自己做到蘇屋至美孚,再雞蛋挑骨頭反指人地站位唔同

你不如反省下點解你一post篇文就輪住比人圍插好過啦,連反對嘅聲音都唔想聽,你返去Facebook到FF啦,你嚟錯地方