hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A、2X、6D、6P、296C重組
開啟左側

2A、2X、6D、6P、296C重組

樓主| AV385 發表於 2018-2-23 06:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-2-22 07:55
同埋你其實無交待過兜深旺道既行法,
如果東行係好似 905P 咁入深旺道既話,係完全停唔到長沙灣商貿區

無錯,的確係唔停,因為仲有6D,6E向另一邊,有需要既甚至可以改向大南西街入青山道,除非你話收工時間好多人鐘意兜旺角太子,
又或者好多人係住眼科醫院一帶去長沙灣開工,41/45/E21A都搭唔到,98C又太貴
既然你咁都諗得出,我冇辦法

咁一樣會有人話296P兜路減慢出旺角既時間,如果你將296C停返太子,咁咪又係一條呃稱既路線囉
根本我拎左既只係一D冇人用既資源,就算D人真係唔鐘意行,我都仲有個轉乘,唔見得比死等20分鐘慢WO
運吉同巴士公司有心,派人去數下人頭,交盤數出黎,咪睇下人地點死牛一面頸囉

我唔知你點計個半山出黎?!就當一個樂華+個三彩等於半山,樂華犧牲左咩?
冇車去蘇屋?!非繁時疏左5分鐘去亞皆老街沿線?!
到三彩,去深水埗,我唔見得密15分鐘仲要平左,比快15分鐘差幾多
尤其係回程根本2X就快唔到15分鐘
去旺角太子,本來係9可以解決既野,咁咪用9去解決囉,
之前既9重組就話只係三彩有利,牙力不足冇辦法
而家係關乎咁多地區人既利益,如果有權力之人都唔認為有足夠既理由去運用佢既權力,
咁佢真係應該拎返個權出黎,唔好向到白出糧

仲有一點,亦係最重要既一點,唔好講到深水埗搶人野咁
首先,我冇搞過一條線係唔關深水埗事,而家明顯係觀塘段既路線效益低,同時我亦理順左深水埗效益低既部分
我亦冇好似你咁成日大副削減某D線既班次就當搞掂,絕大部分關於今次重組既乘客都係密左或者由冇變有
你觀塘強搶40,算!拎左2A既資源開條2X但根本服務唔到深水埗人,算!
今日我只係拎返少少原本因為6B取消放左落2A及因為40而放落6D既資源去開條6E都比人話犧牲左觀塘半山?
我開始明白點解你咁了解個D屎忽鬼議員諗咩!

負面影響大?!樂華冇蝕,成個深水埗蝕既係區內,賺既係有左觀深,四小龍亦加強服務
牛頭角一帶去彩虹道慢左幾分鐘但提升左去旺角太子深水埗長沙灣既服務

啟業本身就可以簡單地加102分段或者比更平更密既轉乘解決,
講來講去都係三彩,出深水埗長沙灣我已經講過根本就係50/50,並冇你所講既大負面
同時提供左一個良好既環境,只要搞掂黃大仙,佢地就可以得到更密、更快、更平既9號服務,
我反而認為呢個係更好既誘因去促使三彩既區議員繼續去爭取,而唔係好似而家咁以為搞掂就停手唔做
三彩根本就冇失,而且仲多左樂華以至整個深水埗幫拖,再唔係孤軍應戰,真係如你認為咁差嗎?!

留意返,當初建議係69延長到基提道,車用多左,油用多左,客冇多到,你肯嗎?
後來改為去旺角警署咪搞掂囉,唔好見到又係小巴代巴士就當一樣好嗎?
我講小巴重組係因為深水埗已經有一定數量既小巴線做緊差唔多既客,只要執一執行車路線
既唔需要加車,又唔需要加價,更唔會加左一段冇客既路段黎燒油,69A/40呢個CASE,點比??

受惠人數多幾倍?!2012-2013路線發展計劃裡面寫,40每日載客量係10500人,要用40轉6D既人數係4500人
無三不成幾,就當三倍,今時今日40有13500個乘客?!? 星期一至五,40來回共開78班車,咁每班車咪要坐173個人?!
就當你做返同未改路之前一樣咁多客,每班車都要坐134.6個人先夠數,你認為可能嗎?
40改左路5年,到今時今日都冇一條荃葵東九線可以再改好小小
42C繼續兜荃灣,38繼續走回頭路,上葵仲未有全日線,40兜到去美孚先上高速,呢D咪就係一子錯,滿盤皆落索囉

你唔係睇唔到,你係唔想睇到,反正向你心中任何觀塘作總站既路線都只屬觀塘
以你既風格,只要勉強對你得益,就算未來會產生更多既問題你一樣無視
無錯,我既建議,深水埗既得益的確係比觀塘多,但唔代表觀塘冇得益
亦唔代表深水埗搶左觀塘既資源,我動既每一條線,深水埗都有份
你可以繼續你既觀塘王國,但請你唔好用犧牲觀塘半山呢個咁嚴重既指控

首先,唔好再講到我唔聽意見咁,直到呢一刻,我都冇放棄過回復任何一人
我亦冇擺出懶得同你講既態度,你地每一個既意見,我向出之前都已經諗過
如果你提出到一個我未諗過既觀點,而且會影響好多人既,我剷左個建議都冇問題
但個建議連枱都未上就要我先退一步?!咁到上左枱個時如果我比人再迫一步,我應該點?!
再講多一次,問題唔係向三彩,問題係三彩既區議員唔夠牙力,我咁做係幫佢増加左籌碼對付黃大仙個屎忽鬼
之前係一個三彩對付一個黃大仙,而家係一個深水埗加一個三彩加一個樂華,請你再諗真D

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
S3BL100 發表於 2018-2-24 23:55 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-23 06:30
無錯,的確係唔停,因為仲有6D,6E向另一邊,有需要既甚至可以改向大南西街入青山道,除非你話收工時間好多人 ...

之前幾日事忙,睇左但無時間覆

不如先分析下你個建議 big picture 出左咩問題

你殺左 2X 6P 換 6E 觀深線,為左補償三彩而將 6D 改經彩盈,
但就影響啟業乘客,而 6D 代唔晒 2X 做緊既野。
去深水步 30 分變 15 分班但兜多 15 分,係好係壞,仲可以討論;
但至少返屋企一程站位,6D 青山道後就入左石硤尾,2X 至少仲有桂林街石硤尾街,
雖然勉強可以話一換一,但 6D 站位絕對差過 2X

同時,2A 改入深旺道,我覺得係可做可唔做既野,反正本來係無而 296C 可以改;
但你就為左改 2A 入深旺道,而要 6D 拉上樂華經彩盈走,影響啟業客,而本來係唔需要咁做

再者,你為左要取代 2X,而開左條 X2A 出來,飛下橋就可以收 $6.8
(但又覺得三彩成堆 $6.8 變 $5.8 無問題),但東行尚且可以因為飛橋飛站避到至少兩三個塞車位,
西行行地面同行橋的分別係遠少過東行,亞皆老街兩個方向路況根本差好遠。
西行係唔值得俾 $6.8 而無快過,但你唔了解呢樣野
而覺得咁樣將 $5.8 變 $6.8 係無問題

而且你搞到彩盈無車出旺角,彩福尚且仲有條差過 2X 既 9,但彩盈係無

至於 296C 點改,已經係後話。但簡單來講,
你係拆東牆補西牆,為左補位而搞到骨牌效應,越搞影響越多人,
不必要地將大量巴士線捆綁一齊重組,而近年九巴同運吉係唔會咁做

而你影響咁多人,我完全睇唔到有幾多人真係會因此受惠

===

如果要照你個基本 idea 去改的話

首先第一件事,6D 我會直接延長去彩福,經牛頭角返原線,
至少唔影響啟業同淘大客

然後,2A 唔改,X2A 唔使開,或者最多開有限度班次荔枝角道直去美孚,
因為除非真係去長沙灣,否則唔值得俾 $6.8 坐呢條去旺角深水步無乜點快過、
去長沙灣亦慢過 2X 既線

而你殺 2X 影響三彩客,用 6D 不能完全替代,
至低限度應該 9 變 9+9X,30 分一班跟 2X 行法上落山,幫彩盈彩霞一換一

但問題係我之前提出 9+9X,其中一個大前提係可以同 2X 做聯合班次,
用最少資源做到三彩 15 分一班特快出城,甚至回程如果唔塞車的話,2X 9X 都可以先達起聯合班次返屋企

而家得返一條 9X,效果係大打折扣

你明白你個建議出左咩原則性問題未?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| AV385 發表於 2018-2-25 01:29 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-24 07:55
之前幾日事忙,睇左但無時間覆

不如先分析下你個建議 big picture 出左咩問題

首先,點解, 咁多人去桂林街一帶,目的係咩?難道係因為三彩D人都係向個邊返放工嗎?
再者,又係咪全部桂林街,石硤尾街一帶既客全部返三彩?
本身2X長沙灣段東行站位差,而家變左6D整位靚左,你點解又唔提呢?
難道個段少人上,就代表個段冇客?!

啟業影響有幾大,我講左,東行冇分別,只有西行,我亦唔介意6E停埋啟業甚至太子道東麗晶花園站,尤其係上午西行方向
講來講去都係去彩虹道既問題,本身102加分段已經可以,我亦睇唔到有咩咁大因由令佢唔想加
就算唔加,我亦比左比6D更平更密既轉乘,再加上呢種客根本就唔多,唔好再向到無限放大

以下繁亞皆老街最塞既時間去計,我地睇下西行主要做緊D咩客
1:樂華至旺角 / 2:樂華至深水埗 / 3:淘大至旺角 / 4:淘大至深水埗 / 5:淘大至四小龍及美孚
1同3冇影響,就算比而家2X慢到太子,但站位較好,慳返腳程時間,
而且2X一樣要面對下繁太子道東天橋塞車及太子道西會由基提道塞起既問題
4同5嫌唔夠快既可以坐296E及6E, 最大問題就係2,但2下繁會有幾多人呢?
2X個班比$6.8係因為佢想快嗎?!係因為冇得揀WO,你嫌我X2A貴,你可以坐2A,我有得揀WO,咁都可以比較?!

點樣冇車出旺角呢?!先唔好計2X西行既站可唔可以稱為旺角,9只要改到唔經彩虹道,根本同2X一樣,因為唔使走回頭去淘大
仲平左一蚊,仲密左15分鐘,如果你話我過唔到黃大仙,但以前點同今次呢?
以前係三彩一個人打,而家係一整個深水埗區加個樂華甚至連觀塘市中心,藍田,油塘都有得益,
就正如當初40改快,葵青荃灣觀塘甚至黃大仙都得益,一個深水埗加半個九龍城點鬥?

彩盈本身就已經係成個三彩最方便既,但到今時今日向你口中竟然又會變成要特別關顧嫁呢?
彩盈上可去彩賢樓,下可去九龍灣站/淘大,我都好想知點解彩福落黎搭車就得,彩盈上去搭車又會變成有問題呢?!
你成日都話2X/9X東行聯合,你點聯合呢?!
由尖東/及美孚開要經一大段路先到旺角,就算唔塞車已經有一定誤差
兩邊路段開始塞車時間又唔係一致,延遲既時間長短又唔一樣
咁你係咪總站開有D就25分鐘一班,有D就35分鐘一班去就返佢呢?
行車時間又唔同,你又要就旺角站到站時間,咁總站開車時間仲有冇可能做到齊頭呢?
仲未計9X同9要配合開車時,分分鐘連9都影響埋,根本就係講就天下無敵,做就無能為力

再者,唔殺2X,又做咩延長6D呢?彩福仲食唔食得埋條6D,
6D比而家既9仲兜得利害,如果我條6D同2X比係50/50,你條6D同2X比係幾多呢?
6D延長後邊個比車佢呢?!定仲要加車落去呢?
我個建議只係下繁要多2部車,其中一部係296E,另一部係6E
但比你既建議,我多左條6E,9亦唔需要再兜彩虹道,真正既$5.8,15分鐘一班特快來往旺角
四小龍真正有車出九龍東,樂華有快線
但你既建議,冇一樣做到,仲要加車?!

我睇到既係你提好多既點都係好似要補償蘇屋單向去美孚一樣,為反對而反對
無疑有幾點係50/50,但我睇唔到有邊一點係一件大問題,
又或者有邊一點係我冇諗過而你又提出得到,問題大到要我刪除我呢個方案

唔緊要,你唔覆我,我唔會認為係我既勝利;相反,我唔覆,亦唔代表我係認衰
大家都要工作,大家都要搵食,呢到始終係一個討論自己喜好既地方,我從不認為需要好似小孩子一樣發老皮
同樣地,呢個唔係一個正規場合,寫呢D建議應該係睇市民之所需,而唔係屎忽鬼之所需,
屎忽鬼既問題係應該留返向有屎忽鬼既場合去解決

fleetline 發表於 2018-2-25 09:10 | 顯示全部樓層

將軍澳人無故被找數, 睇唔出有機會過到區議會.
儲錢
10598C 發表於 2018-2-25 09:30 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-25 01:29
首先,點解, 咁多人去桂林街一帶,目的係咩?難道係因為三彩D人都係向個邊返放工嗎?
再者,又係咪全部桂林街, ...

乜佢唔係話西行2X同9X聯合班次,東行9同9X聯合班次咩
 樓主| AV385 發表於 2018-2-25 12:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-24 17:30
乜佢唔係話西行2X同9X聯合班次,東行9同9X聯合班次咩

佢篇野都幾長,我幫幫你

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
 樓主| AV385 發表於 2018-2-25 12:29 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2018-2-24 17:10
將軍澳人無故被找數, 睇唔出有機會過到區議會.

首先:我都想知有幾多人朝早係搭296C由界限街打後,九龍灣之前入尚德或者下繁由尚德出九龍灣打後,深水埗之前
又有幾多係向個d時間唔可以搭796C

其次:留意返,296E既建議基本上同其他個幾條線冇關係
即係話296E過唔到大可分開上馬

第三:就算唔搞296C,我只要將X2A早上撥入296E及6E既特車抽返出黎
亦可開一條四小龍去觀塘既線,而且我將早上X2A車隊撥入296E後其實係有車多
經調整甚至可以加密296C出九龍班次,當然我又唔係百分百肯定,你又唔志在
至於下繁亦可將6E改為到達貿易廣場後轉入興華街經深旺道入美孚

總括一句,其實我可以唔碰296C一樣做到我想既野,唔好睇得自己咁大影響力
不過,我應該檢討一下,唔記得呢到有個人仲麻煩過方國珊,
就算係浪費資源既時段都唔比人拎黎用,寧願燒油,寧願cut車,寧願做爛盤數

10598C 發表於 2018-2-25 13:52 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-2-25 12:08
佢篇野都幾長,我幫幫你

“9 就拆 9X 出來,2X+9X 太子至彩福行法一樣,做聯合班次;
回程 9+9X 梅花間竹,一快一慢,每 15 分一班彌敦道返彩福”

你話咁大段路就算唔塞車都會有誤差,我想講,而家A26、A29P唔單止係機場開有聯合班次,由東九龍開都有聯合班次

A29P逢10分左右去到寶達秀茂坪,A26就逢40分左右去到寶達安達,將軍澳站去保定同油塘去寶達咁大段路都可以做到聯合班次啦...

佢所講“甚至”唔代表必然做到,只係盡量做到就做咁解...
 樓主| AV385 發表於 2018-2-25 14:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-24 21:52
“9 就拆 9X 出來,2X+9X 太子至彩福行法一樣,做聯合班次;
回程 9+9X 梅花間竹,一快一慢,每 15 分 ...

你不如話比我知全日每段時間分別由將軍澳同油塘去到秀茂坪一帶既時間差別
再對比下全日每段時間分別由尖沙咀同美孚到旺角站既時間差別
再對比一下兩組星期一至日既塞車規律性穩定程度
如果你認為咁都可以比較又或者咁都向唔出現奇怪班次下做到既,
咁你可以繼續你既邏輯
就好似佢認為69A單野麻煩就所有同小巴有關既改動都一樣麻煩
如果每件事都只睇表面,不作深究就可以做對比,咁既估算,真係不敢恭維

expertuser2004 發表於 2018-2-25 14:50 | 顯示全部樓層

2X、6P取消,2A、X2A、6D共用28部車

6P 同 2X 都是 0 台車(沒掛牌車可抽, 是柯打主線/其他路線)
其實是點有 28 部車出黎? 人地 TOTAL 先得 21 架, 剩返 X2A = 2A , 即是剩返找 296C, 6D 最少要比 7 部?

6D = 13 部
296C(296E) = 10 部
2A(X2A) = 21部 (2X 共用+取消)
2X = 0 部 (取消)
6P = 0 部 (取消)
6E = +6 (NEW!)
X2A + 2A = 28 部 (28 - 21 = 7)
10+13 = 23 部 (6D+296C)
NEW: 6+7 = 13
23-13-7 = +3

並不是樓主所說
整個計劃總用車數量,除下繁需+2車外,其餘時間不變

而是整個劃用車數量增加 3 台.

不過我好質擬 6D 不取消情況下有 6E 新線, 個 6 部車係邊到黎
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%