hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 2017年度重鐵線路載客量及最繁忙路段數據 ...
開啟左側

2017年度重鐵線路載客量及最繁忙路段數據

Kaix 發表於 2018-4-20 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-4-20 08:50
你試下由香港站行去政府總部,睇下行幾耐。

南昌轉車又上又落好方便?東涌線又好密?

東九夠唔係得啟德,去九龍灣、觀塘更遠,半個九龍灣仲要遠離鐵路,要令東九交通達到CBD水平,需要起多兩條東西向鐵路貫穿該區,但如果東九工商貿區轉做住宅區,可以住多30萬人而且只需一條東西向鐵路

九龍站-西九龍站-柯士甸站-佐敦站-尖沙嘴區-紅磡站劃做一個超級CBD,由於現存交通基建已十分完善,只需一條由東九龍來的東西向鐵路以及增建廣東道站,就足以應付長遠需求

此超級CBD最終需要清拆君臨天下、凱旋門、漾日居、擎天半島、天璽I、The Austin、Grand Austin、港景峰、八文樓、凱譽及都會軒,天璽II及名鑄則改為全幢酒店以避免強拆,清拆這些代表著香港地產霸權毒瘤的代表性魔廈,可以令香港重上正途
053h4 發表於 2018-4-20 12:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
20160424 發表於 2018-4-20 18:41 | 顯示全部樓層
講咁多做乜,一睇佢D留言就知佢未出黎做過野,日日係屋企禁電腦,大西北去啟德遠過港島都講得出,大佬唔過海車費平成節,唔似你仲用緊學生半價,你梗係唔知肉赤。一程車直通唔駛轉車逼到沙甸魚咁,又唔駛轉車行咁多路。
mckhgc 發表於 2018-4-20 19:06 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2018-4-20 18:41
講咁多做乜,一睇佢D留言就知佢未出黎做過野,日日係屋企禁電腦,大西北去啟德遠過港島都講得出,大佬唔過 ...

佢講到過海冇乜野咁,但佢似乎唔知過海車費係貴一大截,不論巴鐵都係。

最令我嘆為觀止,係話「新界搞就業只會進一步增加通勤時間」。講黎講去就係新界東西之間冇中心點,如果增加其中一邊就業,就會令另一邊大幅增加通勤時間。但係即使如此,至少其中一邊大幅減少通勤時間唔講,同時增加兩邊就業唔講,增建連接新界東西鐵路唔講,反而FF拆一大堆「00後」「10後」屏風豪宅就識講,我真係後悔同佢認真討論。

離題一講:其實係咪只有香港,至係過海好似好特別咁?即使車程唔算長、隧道費唔算貴,但車費總係貴一截。而且相比全港,港島只係一個島仔,但用既野就刻意整到同其他地方唔同、分開咁,例如電力、巴士,仲有的士都係,但冇前兩者咁明顯。

唔知其他類似比一海或河分隔既城市,例如首爾、廣州、上海等等,又有冇類似咁既情況?

最差配套 狗也不D
Kaix 發表於 2018-4-20 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2018-4-20 18:41
講咁多做乜,一睇佢D留言就知佢未出黎做過野,日日係屋企禁電腦,大西北去啟德遠過港島都講得出,大佬唔過 ...

我在澳洲日日個半小時通勤毫無怨言,香港屋企人住上水全部返港島工,我相信我絕對有資格發言

大西北去啟德的確係遠過去中環,我唔明有乜好爭論,但又搬唔出數字,一味用所謂大眾認知去講,香港的大眾認知好多都係錯
20160424 發表於 2018-4-20 20:27 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2018-4-20 19:49
我在澳洲日日個半小時通勤毫無怨言,香港屋企人住上水全部返港島工,我相信我絕對有資格發言

大西北去啟 ...

我本人住香港境內,親自由大西北去港島返工,我亦有資格發言!睇你去去港島定義係邊個位,西鐵除左香港站同金鐘站,
大西北去其他地帶一定係沙中線直去啟德快過轉車去港島,更加唔好提港島東遠到無雷公

紅磡去啟德第時都係10分鐘內到,你係紅磡轉過海逼車或者行香港站轉港島線條天堂路,D時間係返晒到
仲有車費車費車費,好重要講三次
miklcct 發表於 2018-4-20 22:25 | 顯示全部樓層

其實CBD放沙田就最理想,喺香港特別行政區嘅正中間,suburb圍住佢四周,向北就大埔上水,向西就荃灣屯門,向南就港九市區,向東就馬鞍山西貢,喺離島以外嘅香港境內去沙田都唔係極端通勤。
進智公交
Kaix 發表於 2018-4-20 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-4-20 12:11
其實我都差少少比你離到錯誤的角度去討論

東九龍居民, 西九居民, 去啟德會唔會快左先?

我係商住工分離的支持者

啟德及東九工商貿區轉住宅區,九龍可以住多30萬人,多30萬人住九龍市區,唔係正正可以減少通勤時間嗎?住啟德去西九/中區返工點都近過大西北去西九/中區返工
clivetock 發表於 2018-4-21 00:11 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2018-4-20 23:55
我係商住工分離的支持者

啟德及東九工商貿區轉住宅區,九龍可以住多30萬人,多30萬人住九龍市區,唔係正 ...

多30萬人住九龍市區,咁然後呢?係咪就冇人再需要住大西北返對面海?一陣間啲人連住啟德或者東九搭車返對面海都嫌遠,咁係咪就要全部人住晒港島先得?咁不如人人24小時留喺office,收工就喺office瞓,瞓醒就直接開工,咁咪乜嘢鐵路公路都唔使囉,反正都無人再需要通勤

中學小學都要就近入學,點解返工唔可以就近就業?人人都可以住近CBD當然理想,但係諗下都知無可能啦
qunow 發表於 2018-4-21 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2018-4-20 19:06
佢講到過海冇乜野咁,但佢似乎唔知過海車費係貴一大截,不論巴鐵都係。

最令我嘆為觀止,係話「新界搞就 ...

廣州首爾中間夾住嘅只係一條河唔係個海,而且黃埔江、漢江都只係講緊幾百米寬,維港就算而家填咗海都成兩公里。喺河上面起橋河下面起隧道嘅難度同埋成本亦都冇過海咁高。