hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[問題] [ del ]

THomas20010808 發表於 2018-6-1 15:41 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2018-6-1 14:56
絕對認同286X下繁要加車,有條件分拆

但如果跟上繁拆法,美田美林去顯徑呢段會冇服務?

其實下繁南行有時好多可以企人一定會坐滿 而且有人$7.1顯俓去美田 拉疏南行一定噪
kiwai 發表於 2018-6-1 15:50 | 顯示全部樓層
qualcomm 發表於 2018-6-1 00:24
249X拉去火炭繁忙時就會頂閘了,基本上火炭才能是客源

其實現時280X都途經火炭
249X延長後真係會客量大增?
280X比249X更平, 更快到青沙喎
AV446 發表於 2018-6-1 15:51 | 顯示全部樓層

仲有 80 同疏到爆GE 82K

或者睇下九巴肯唔肯將 82B 轉型做顯徑四美循環線啦
Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-1 16:21 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2018-5-31 14:03
咁重組好多時候都會出現重組後慢左既情況,以我屋企樓下兩條線(86B/286X,87B)為例

86B/286X:以前86B顯徑 ...

以前86B班次其實好唔穩定
係就係改左做286X後部分搭法會慢左
但普遍等車時間短左唔少

慢幾分鐘可以接受
但講緊行晒成條寧泰路之餘
班次仲要減唔少既話
相信反對聲音都會幾大
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-1 16:22 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-5-31 14:18
講真其實好難飛站...
首先九記堆荃葵線同 280X 要轉 960X 968X 所以要入轉車站。
然後去南區 970 971 973 ...

其實可以調返轉唔用線做單位
三班車有一班唔入都得既...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GU9338 發表於 2018-6-1 16:23 | 顯示全部樓層
AV446 發表於 2018-6-1 15:51

係都搞咗四美 - 新田圍 (或者再拉長都得) 先
80 / 286X 都叫做合理做到顯徑 - 四美生意

但新田圍 / 博康得條 35 分又遊花園又唔到美田嘅 82K 真係有等於無
我諗大部分客都用咗自己轉車方法去咗目的地

青沙啲重組咁鐘意硬推 , 82A 推咗一年就無下文
都唔知諗乜
請用文明來說服我。
THomas20010808 發表於 2018-6-1 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層

kiwai 發表於 2018-6-1 15:50
其實現時280X都途經火炭
249X延長後真係會客量大增?
280X比249X更平, 更快到青沙喎

其實許多時需求要靠直線刺激 又有誰估到798火炭有客
S3bl430 發表於 2018-6-1 19:58 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-1 16:21
以前86B班次其實好唔穩定
係就係改左做286X後部分搭法會慢左
但普遍等車時間短左唔少

初期既286X班次係比86B疏小小,慢小小,深水埗班次間距肯定亂過86B,顯徑仲有87B出到南昌街,唔係一定要搭286X出深水埗
不過,286X開線初期已經見到多左顯徑邨人搭佢,欽州街同福華街幫286X拎到唔小客,靚站位真係好重要
關於43X的建議,以我現在見到的ETA班次為例,
40X由福安到亞公角:7分鐘,亞公角去城隧要20分鐘,總共大概要27分鐘
43X由頌安到亞公角:14分鐘.亞公角去城隧要16分鐘,總共大概要30分鐘

如果計埋實際情況,建議服務馬市烏溪沙的43X會比原本的40X慢4-6分鐘到城隧.雖然觀感係慢但影響未必話真係咁大,可能skip一個富安巴士總站已抵消不小影響

流星☆雨 發表於 2018-6-1 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層
AV446 發表於 2018-6-1 15:51

82K只到雲疊/美林...80南行7.1

82B拉入顯徑係值得考慮嘅,地區人士都有類似訴求
S3bl430 發表於 2018-6-1 20:14 | 顯示全部樓層

現階段加車最實際,等到班次有城隧線既密度先再諗分拆分拆一方面影響總體班次穩定性,另外會影響青沙轉車客使用意欲(車上總有客望下ETA才決定轉唔轉車),
286X班次密d,吸引多d美田人用280X,287X轉乘286X都好丫