hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴及運輸署撒回66X改道
開啟左側

九巴及運輸署撒回66X改道

3asv@59x 發表於 2018-6-5 20:39 | 顯示全部樓層

其實應該夾硬過
68X都應該要一齊改

旺角道一帶根本塞到爆炸
重有系轉車站可轉59X、60X、63X、67X去番果個位,你又唔系擺旺角東,塞埋過去為乜
行多兩步都唔肯,大興山景呢兩條邨根本66系系全屯門覆蓋層面最小既,應該用行政指令通過
你反對又點,咪又系要搭

個個山頭主義
根本長沙灣道全線用59X、67X去cover已夠
西九龍走廊就用60X、63X去做
欽州街以東一段荔枝角道用66X去做 (52X我唔計佢因為佢算叫做深井果邊比較多)

轉車站將258D/259D,61X推去最前1號月台
263,260X擺去2號月台
3號月台就分開,60X/63X,59X/66X/67X
68A歸去同57M/58M/67M同隊
263A呢d特別車其實可以好似258X/259X咁兜個圈去青山公路邊

就最完美
Ricky403 發表於 2018-6-5 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-6-5 18:00
問題係旺角周末長期多車呢

西廊落橋位同另一邊入旺角嘅亞太西行比好好多㗎啦
3asv@59x 發表於 2018-6-5 20:50 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2018-6-4 21:39
綫少唔緊要,做得垃圾先係罪
當然69X 265B問題就存在已久
最多都係69X上翠湖然後天中總站

應該系265B用番以前265M走線,但出入三湖/天慈中間都兜一兜天水圍市中心總站

69X就塞去天恩總站,來回經天富總站

天瑞個總站同天耀一樣,其實一路發展落去佢越來越無意思,地理環境問題,唯有系留來洪水橋新市鎮全面發展後用來擺新線

同埋69X如果縮落旺角可以減價其實值得一縮

至於整個天水圍其實可考慮開架269X,依269B/C走線(但不經天華路改經天秀路)特快去佐敦同旺角

至於269B,去程其實可以系美孚對出落連翔道避塞車,順便如280X咁停雅翔道方便西隧轉車(同時城巴可協調969系可以唔入西隧收費廣場,因為真系好多巴士勁塞),加設轉乘904、905、970、970X、971、973
可以既沿紅磡道、土瓜灣道延去九龍城碼頭

268B情況有d唔同,其實佢同268X合拼系最適合既選擇
Lelouch 發表於 2018-6-5 21:36 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2018-6-4 21:39
綫少唔緊要,做得垃圾先係罪
當然69X 265B問題就存在已久
最多都係69X上翠湖然後天中總站

家陣69X唔夠客,越黎越頹
265B就兜到趕走晒天北客

夠勇可以拉埋269B重組既
265B應該跟舊265M咁行
269B就九龍段跟268X落旺角再直去尖咀,大幅加車
69X就照舊留比天瑞班大帝,但要嘔幾部車出黎比269B

tommyng1101 發表於 2018-6-5 23:37 | 顯示全部樓層
未經證實既消息是不可信的。屯門、深水埗及油尖旺的區議會未有題及撤回66X改路建議!
hokachung 發表於 2018-6-6 03:25 | 顯示全部樓層
66X往大興方向一向都唔係彌敦道直行長沙灣道,都唔知點解改埋另一方向就諸多事實
相反又未聽過有意見想往大興方向改做彌敦道直行長沙灣道
shakugan2005 發表於 2018-6-6 07:00 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2018-6-5 21:36
家陣69X唔夠客,越黎越頹
265B就兜到趕走晒天北客

拉埋269B玩既話直頭可以將265B跟現時265M走啦, 不過269B要減到同69X/265B同價又或者68X/268X是但一條拉去天慈, 另外69X就唔好郁啦, 想當年人地天耀天瑞開荒得果一兩條巴士線依家天水圍北發展左咁多但數落開左幾多條線? 唔開多幾條線仲話人地條開荒線係大帝? 一條行車里數有95分鐘既巴士線正字軌已經得返八部啦喎, 仲可以減到幾多出黎? 係唔係要三部正字軌做一個鐘一班先安樂?
99MAN 發表於 2018-6-6 09:20 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-6-5 09:52
"美孚右轉西九龍走廊個死人燈位" > 九記肯放條 42A 過美孚後上西廊,你鍾意點放走 63X 都得

"再加埋西九 ...

深水埗依家唔洗坐?唔該將43C全日返再講(改去長亨,唔去長康)
樂仔〞 發表於 2018-6-6 10:14 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2018-6-6 03:25
66X往大興方向一向都唔係彌敦道直行長沙灣道,都唔知點解改埋另一方向就諸多事實
相反又未聽過有意見想往 ...

你試下大興方向行荔枝角道行到欽州街先轉返出去,我相信一樣咁多意見

66X 現時往大角咀走線最靚最方便係鐵一般嘅事實
改路影響嘅客量仲要佔咗接近四成,即係差唔多半車客,真係實在無乜改嘅理由
238X 發表於 2018-6-6 10:32 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-6-6 09:20
深水埗依家唔洗坐?唔該將43C全日返再講(改去長亨,唔去長康)

咁呢啲係當然要做嘅嘢
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知