hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 葵青區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 葵青區巴士路線計劃:諮詢結果

ahken 發表於 2018-6-8 12:38 | 顯示全部樓層

honwai1983 發表於 2018-6-6 20:40
小弟是948+788常客,新城可以叫人坐948 在中上環轉780/788/720/722 去港島區

柴小又一次忽視炮台山北角...唔係叫人搭948總站行過去咁搞笑吧...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
384047x 發表於 2018-6-8 15:43 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-6-8 11:57
最膠的我諗都係一班堅持東涌線要換線的人,
為左可以轉少次車, 為左唔想迫車, 完全唔理今時今日東涌線服 ...

換線方案諗果過有啲xx,完全唔理東涌線用咩車咩路軌港島線用咩車咩路軌,好彩香港人都有腦
(sorry冒犯了!)

948拆綫我覺得只拆2繁好la,有機會非繁都唔夠客
384047x 發表於 2018-6-8 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-6-8 08:39
下年才會 2/3-3/4 全日,現在假日銅鑼灣方向只開到一點,一諗到沒有 948 的時間一定要去銅鑼灣都覺得痛苦
...

只可以話,西貢區同荃葵青3區啲巴士太垃圾,而家北區都做好左好多,呢3區仍然停濟不前,方案守舊,鬼叫最有利潤既港島同九龍巴士線大大條鐵系度而冇心機做咩
p.s.西貢區交通我真心覺得更難搞
Charon1999 發表於 2018-6-8 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-6-7 20:14
成條東涌線正一垃圾,嚴重規劃失誤,站位不理想,班次疏,香港站去返中環站又行得超遠,做唔到對面月台轉 ...

咁始終東涌線唔係好似一般市區通勤鐵路咁樣嘅經營模式,佢當自己好似東鐵咁樣係近郊<-->市區,所以係咁上下

不過其實開巴士路線同埋地鐵點經營冇乜太大關係,最主要睇有冇人啫。足以開辦一條路線嘅咪開囉,如果唔足夠嘅咪唔開囉,只不過係冇地鐵嘅地方就叫你自己轉車,有地鐵嘅地方就叫你坐地鐵點解
Charon1999 發表於 2018-6-8 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-8 15:43
換線方案諗果過有啲xx,完全唔理東涌線用咩車咩路軌港島線用咩車咩路軌,好彩香港人都有腦
(sorry冒犯了 ...

最新方案唔係東涌線入添馬接將軍澳線,然後將軍澳綫停銅鑼灣北同會展咩 o.0
不過即使咁樣都好,都唔會係影響948全日嘅主要因素
Charon1999 發表於 2018-6-8 16:10 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-8 15:47
只可以話,西貢區同荃葵青3區啲巴士太垃圾,而家北區都做好左好多,呢3區仍然停濟不前,方案守舊,鬼叫最 ...

西貢區其實唔算話太大問題,尤其是同葵青區比較。

西貢區,尤其是將軍澳新市鎮,最大嘅問題就係冇一個明確嘅市中心。雖然地圖上標示嗰個叫市中心,但係完全唔見得嗰個係市中心。咁所以已經唔可以好似其他區咁樣玩轉車。
另一樣嘢就係將軍澳嗰個覆蓋範圍比較大,唔可以好似大埔咁樣,行幾步路出去其他站到坐車。
再加埋將軍澳總共有兩大間公司嘅路線,但係又份割得唔湯唔水

相比之下要解決冇葵青區咁難,只要兩間公司肯停戰就冇問題㗎喇
kingprowm 發表於 2018-6-8 16:33 | 顯示全部樓層

真心覺得如果 948 可開特別班次長安做尾站,長安應該會很受落,很多人排隊等車

經過長安的巴士線,冇乜邊條係少人搭

東涌線既車同路軌同其他線完全唔同,邊可能合併到,只係果條毛都未生齊既凱子對住呢一點打晒飛支以為可盲反到 948 爭取全日
ATENU364TC196 發表於 2018-6-8 16:43 | 顯示全部樓層

其實948拆線真係可以做到好多範圍,依家長宏亨因為班車要行晒成個青衣,所以個個去搭鐵,948X嘅走線一定吸到最少比而家多三倍客,依家成個山下連翠怡都唔係話好多人搭948,因為覺得時間比較耐,但948P其實一樣四班頂晒閘,證明鄉事會路直出有人坐,如果上午繁忙時間6:45-10:00拆線,整個948系列應該可以做多四成客,但下繁其實唔一定要拆,因為乘客都唔係話趕住返去,寧願谷密948好過,其實佢下繁開5-8分鐘一班都應該坐得滿
cat666 發表於 2018-6-8 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
其實948非繁一拆二,一條由青機開,一條由長亨開,用葵青路二個巴士站做轉乘,改用荃灣路,再上番西九龍快速公路便可,反之亦然。咁又會否好啲呀?!
384047x 發表於 2018-6-8 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-8 16:04
最新方案唔係東涌線入添馬接將軍澳線,然後將軍澳綫停銅鑼灣北同會展咩 o.0
不過即使咁樣都好,都唔會係 ...

咪即系交匯方案lo,我話反對換線