hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站落成後有咩線係一定唔會停? ...
開啟左側

[問題] 將軍澳隧道轉車站落成後有咩線係一定唔會停?

10598C 發表於 2018-6-17 15:41 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-17 15:27
296C係15時段先出齊10部
全日得7部
如果要加到10-11部車、15分一班,就要縮98C

縮98C其實完全冇問題,反正有坑口版296C都唔會有人搭98C

以98C而家嘅密度,坑口版296C開15分鐘一班基本上係極限,但比較大嘅問題係運吉會唔會批觀塘道全日線

相反近期諗過如果有一條線,坑口直上隧道繞道,繞道後只停彩頤譽港灣,之後不停站直去太平道,應該會有一定吸引力

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
心繫香港 + 1 其實坑口客好低要求,只要行寶順路就咁都肯.

查看全部評分

GW5878 發表於 2018-6-17 16:05 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-17 15:34
我始終覺得296D冇乜需要再存在,最多上繁留幾班,其餘時間有796P,而796P全日亦都勢在必行

所以個人覺得 ...

根本尚德兵家必爭之地,八萬五密集區域,仲要公屋搭巴率點都會較高,故此兩巴都唔會輕易放棄,因為講緊好做過康城十倍所以要九巴尖咀線撒出尚德係不設實際,佢話知條 796P 做唔做尚德,總之自己一定要做就係,以後比 796P 打殘左就以後既故事

如果今日 796P 未全日而行政指令九巴尖沙咀線撒出尚德以致 796P 全日做,唔怕比人話司法覆核話利益輸送咩
但行政指令改走絿就唔同講法
~誰@359~ 發表於 2018-6-17 16:17 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-6-17 15:14
尖沙咀線好應該搞 296D 呢條麻煩線,呢方面運吉好應該行政指令左去,一係就比 296D 延長一係就取消 296D  ...

93K出幾架車拆98D既好處係,康城只兜坑口遠比將南或者加埋寶林快,算係現實下最快走線
而同時坑口又可以有直出上轉車站,直接終止所有坑口直出市區巴士線既討論
咁睇的話其實所花資源同阻力係最細
字大只顯得人自大
groom1002 發表於 2018-6-17 16:33 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-6-13 13:29
我覺得屯門轉車站無其他咁成功嘅原因,係因為唔係線線停同埋好似乘客增長唔係好明顯。

我理解有人會話上 ...

如果屯門區所有線都停,想塞爆轉車站?
Charon1999 發表於 2018-6-17 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-6-17 16:05
根本尚德兵家必爭之地,八萬五密集區域,仲要公屋搭巴率點都會較高,故此兩巴都唔會輕易放棄,因為講緊好 ...

為咗嗰四千人企到咁硬,真係一件好值得欣賞嘅事啊。
定係你諗住會有人坐出去轉高鐵
Charon1999 發表於 2018-6-17 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2018-6-17 16:17
93K出幾架車拆98D既好處係,康城只兜坑口遠比將南或者加埋寶林快,算係現實下最快走線
而同時坑口又可以 ...

問題係尖沙咀非繁忙時間其實唔係咁多人
如果搵旺角拆嘅話,就能夠保持住一個比較頻密嘅班次,相比之下就更加容易說服佢哋停止再爭取
~誰@359~ 發表於 2018-6-17 17:20 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-17 17:12
問題係尖沙咀非繁忙時間其實唔係咁多人
如果搵旺角拆嘅話,就能夠保持住一個比較頻密嘅班次,相比之下就 ...

98C非繁15,296C非繁20,98D起碼仲開緊12,要拆的話都係尖沙咀拆

而且籌車容易D,你拆旺角的話就睇唔到交條93K出來既理由,咁你就一定要郁296C,即係仲麻煩左
字大只顯得人自大
GW5878 發表於 2018-6-17 17:27 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-17 17:10
為咗嗰四千人企到咁硬,真係一件好值得欣賞嘅事啊。
定係你諗住會有人坐出去轉高鐵 ...

296D 雖然全日係得 4000 人搭,但絕對唔能夠忽視
(1)你睇下成個日出康城咁多巴士線加埋每日都唔夠 4000 人搭,做康城都無可能 cover 返 尚德唔見左既 4000 客,而且 796P 夠做日出康城又唔見你話重疊?
(2)如果用 296D 資源專心單做康翠,康翠兩個站既人流可以抵消到尚德 4000 人流失嗎?而且康翠兩站既人隨時係本身搭緊 215X 或者 98D 轉車既,對九巴而言有直達線 Serve 佢地係左手交右手,但冇左尚德 4000 個客就白白流失左

如果我係九巴就點重組都一定咬住尚德尾站唔放, Touch wood 到時比 796P 搶走哂 4000 個客先再放棄都未遲

根本由一至終你就想條線爬山走,但係現實情況如果用 296D 資源根本無可能比你咁做
甚至話拆 98D 都無可能比到你爬山走
Charon1999 發表於 2018-6-17 17:39 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-6-17 17:27
296D 雖然全日係得 4000 人搭,但絕對唔能夠忽視
(1)你睇下成個日出康城咁多巴士線加埋每日都唔夠 400 ...
根本由一至終就想條線爬山走,但係現實情況如果用 296D 資源根本無可能比你咁做
甚至話拆 98D 都無可能比到你爬山走

矖氣898

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
Charon1999 發表於 2018-6-17 17:41 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2018-6-17 17:20
98C非繁15,296C非繁20,98D起碼仲開緊12,要拆的話都係尖沙咀拆

而且籌車容易D,你拆旺角的話就睇唔到 ...

的確98D入手籌車係易D嘅
你又啱

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己