hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站落成後有咩線係一定唔會停? ...
開啟左側

[問題] 將軍澳隧道轉車站落成後有咩線係一定唔會停?

GA6072 發表於 2018-6-17 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-17 15:41
縮98C其實完全冇問題,反正有坑口版296C都唔會有人搭98C

坑口直上隧道既線

係咪應該搶條291P過黎
10598C 發表於 2018-6-17 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-6-17 17:27
296D 雖然全日係得 4000 人搭,但絕對唔能夠忽視
(1)你睇下成個日出康城咁多巴士線加埋每日都唔夠 400 ...

冇人諗住用296D資源爬山走,爬山嘅話就用我地自己93K,唔駛搞山下條296D

事實係當冇左尚德做總站呢個賣點,而當796P都全日,價錢上本身冇優勢,亦都唔再係車等人,咁基本上296D已經等死

倒不如諗下296C拆線換296D取消,減一兩部車做其他野好過
10598C 發表於 2018-6-17 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-17 17:47
坑口直上隧道既線

係咪應該搶條291P過黎

291P???有咩關係?
~誰@359~ 發表於 2018-6-17 18:40 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-17 17:41
的確98D入手籌車係易D嘅
你又啱

好老實,既然大家都FF緊296C坑口版,咁坑口直出既98D轉296C已經冇問題
其實咁樣搞一搞之後連98S同埋98A特既去留都可以一併考慮埋
字大只顯得人自大
10598C 發表於 2018-6-17 19:37 來自手機 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2018-6-17 18:40
好老實,既然大家都FF緊296C坑口版,咁坑口直出既98D轉296C已經冇問題
其實咁樣搞一搞之後連98S同埋98A特 ...

坑口直出版尖咀線客量冇旺深線咁有保證
~誰@359~ 發表於 2018-6-17 19:59 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-17 19:37
坑口直出版尖咀線客量冇旺深線咁有保證

不如望下98S同埋98D特先?再唔係望埋朝早D 98S落到先達仲有幾多客?
字大只顯得人自大
10598C 發表於 2018-6-17 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2018-6-17 19:59
不如望下98S同埋98D特先?再唔係望埋朝早D 98S落到先達仲有幾多客?

咁不如望下98S同98D特邊個經寶林,邊個先係坑口直出?
castanopsis 發表於 2018-6-20 10:36 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-6-15 22:36
停完坑寶同將南燈陣,
夾好班次都會變 20 分鐘聯合到站班次。

798系 單係將隧上車直飛大隧,已經夠吸引
道理正如筲箕灣班人唔搭102搭118,亞公岩道落車行返屋企
寶達班人搭88其實都要行一段路,唔遠得過落將隧好多
新巴肯宣傳既,我相信會有唔少人會肯行落去搭798系,尤其回程

castanopsis 發表於 2018-6-20 10:54 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2018-6-17 17:20
98C非繁15,296C非繁20,98D起碼仲開緊12,要拆的話都係尖沙咀拆

而且籌車容易D,你拆旺角的話就睇唔到 ...

98D拆線,寶林邊有咁易俾你過?
家陣98D中段班次保得住,全靠坑口班班車出到20個客
加埋後面寶林30個,叫做勉強坐得滿窗口位出隧道
坑口段拆走咗,班次雖然跌,但至少快咗,都唔算太差
但寶林班人,班次跌到落20,但無快過,你叫人點支持你?

講真,98D速度唔差
坑口根本無人要求佢拆線,隔離區康城又已經有796P
拆線逼切性甚低

反而98C/S
康城碌30-40分鐘未入到將隧,坑口碌30分鐘都未上公路
就真係好有需要拆線

將南16萬人口,其中7萬 (調景嶺) 去旺角搭地鐵連車都唔使轉,都撐得起796C/296C
康城坑口港鐵相對弱勢,人口11萬,去西九基本盤絕對唔細

至於你話拆98D,然後叫坑口人上將隧轉296C,完全係離曬地
坑口尖沙咀線20分鐘一班,296C又20分鐘一班,然後上車仲要碌觀塘道
仲衰過上面班人講既798B>796C
 樓主| li1872903 發表於 2018-6-21 17:11 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-6-20 10:36
798系 單係將隧上車直飛大隧,已經夠吸引
道理正如筲箕灣班人唔搭102搭118,亞公岩道落車行返屋企
寶達班 ...

寶達班人情況似唔似廣源邨落大隧搭車既人