hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 做大貴價88X從而陰乾廉價80X/89/89X的可行性 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 做大貴價88X從而陰乾廉價80X/89/89X的可行性

樓主| 浸大小晴 發表於 2018-11-19 19:40 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2018-11-20 00:52 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2018-11-20 01:17 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2018-11-19 15:56
咁樣會增加將來重組 89B 線的難度

89B 依家主力沙乙博/秦石往返黃大仙,以及新翠往返東九龍

老九又系既,17年果時大圍有新樓又唔拆80,搞到80變左區內流水...

89B應該變成80早上不經顯徑班次全日,但九龍走線跟89B,新翠繼續什麼做到直接往來,美林美田果帶多架時間有機會同經顯徑既80既車坐,又有新增人口,又可以去掉所謂同80X重疊既問題(唔系我講架)...
S3BL100 發表於 2018-11-20 01:49 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2018-11-20 01:17
老九又系既,17年果時大圍有新樓又唔拆80,搞到80變左區內流水...

89B應該變成80早上不經顯徑班次全日, ...

即係你打算四美同時有 80 同 89B 兩條線?

我反而覺得應該考慮將 89B 掟入九龍灣,甚至擺郵輪碼頭,做獨巿客同九龍灣往來黃大仙流水,
同時減少 80X 89B 重疊,一樣可以減少觀塘道車流

當然前提係處理新翠問題,但 80 拉直就已經搞掂,況且同隆亨其實距離唔遠

但我唔認為 88X 雙向觀塘道會過到關,不如拆兩條仲好

fb.com/scientisthk2usa/
paul2357paul 發表於 2018-11-20 04:01 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2018-11-19 08:41
84M呢啲失敗例子都好拎出嚟講
雖然我都成日坐84M,但條線高不成低不就係事實
84M做小瀝源為主,當然係上 ...

不過例如88大圍用大隧,75X土瓜灣兜得好甘出入大隧等等九記表示都係同大家癲,
證明收費通道配搭呢類野根本上係多重標準。
其實例如84M九龍段大可以再拉長D去埋聯合道歌和老街澤安先至止步食多D流水客,80X大可以拉長去顯徑,只係九記表示冇乜心機營運該巴士線。
當然未有耐同例如936呢類怪物有得揮,當然更多頂癮例子在例如深圳市有唔少。
arfung 發表於 2018-11-20 07:47 來自手機 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2018-11-20 00:52
其實只要用返以前行法,四美街後跟75X落龍翔道根本唔會慢好多,唔知幾時九巴咁益智要所有入新蒲崗既線停鑽 ...

當年荷里活廣場開幕,預計會多左客去果邊,所以除75x外,大部份先四美街後龍翔道獅隧方向的路線都加經商場對面車站。
arfung 發表於 2018-11-20 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2018-11-20 04:01
不過例如88大圍用大隧,75X土瓜灣兜得好甘出入大隧等等九記表示都係同大家癲,
證明收費通道配搭呢類野根 ...

88九龍段大量獨市位,沙田反方向大隧後去到大圍咁遠都儲到客,有無須轉車優勢。

繁忙時間田園閣出九龍已經開始難上車。
arfung 發表於 2018-11-20 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-11-19 19:40
89B根本就唔算做牛頭角道, 入沙田都係得雅麗道一個站, 仲要行出大路有班次一樣但更快的80X, 出九龍更加係 ...

大致都同意。

(1) 89B單靠黃大仙新蒲崗撑,客流應該一般。九龍灣後80x快好多。

(2) 主要客源吧,我自己大圍一帶去東九都揀89B。又平又快,對比80,係衰要入新蒲崗。

(3) 見到近年過境客有多用了277E趨勢,這個要再觀察一下先,不過都同意89B單邊相對較多客(停正大圍站外)。
HV7025 發表於 2018-11-20 08:16 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-11-20 04:01
證明收費通道配搭呢類野根 ...

88走線唔係九記自己揀,而且去大圍好大程度上係搵地方泊車,雖則有客,但肯定唔係主打
84M、75X嘅行法各有歷史包袱,同89係完全唔同情況
89行獅隧根本好地地,直線一條,乘客搭得快,公司回車唔慢
雖然唔收得好貴,但現價都肯定夠有賺,不知幾好做
最多係有啲地圖派出來抽稱獅隧龍翔道塞車,但大隧唔塞車咖咩?我有朋友下繁揸車返博康,佢經驗行獅隧好多時仲快啲
 樓主| 浸大小晴 發表於 2018-11-20 10:19 | 顯示全部樓層