hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 934客量/改善 之討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 934客量/改善 之討論

99MAN 發表於 2018-11-27 07:34 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2018-11-26 20:14
放灣景 之後經海興路 停祈德尊 然後上荃威?

但荃威有紅小咩? 定係荃威堆人行落山搭紅小出港島 :O?

我諗樓主指緊荃威由934補。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
HY1012 發表於 2018-11-27 08:03 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-11-26 21:50
我又有如何無限放大?

唔係靠環宇海灣,根本就無今日

環宇海灣只係夠早落成乍,最緊要當然係柏傲灣啦
kay 發表於 2018-11-27 08:32 | 顯示全部樓層
HY1012 發表於 2018-11-27 08:03
環宇海灣只係夠早落成乍,最緊要當然係柏傲灣啦

柏傲灣1000個單位都無
又近西鐵站,條件比環宇差
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2018-11-27 08:36 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-11-27 04:05
934A行法只係回程先比較可取
對應去程應該係先跟234C,停完蕙荃體育館再跟番934A行或者落去食下熊貓酒店 ...

咁本身唔係荃灣南先要過海
不過去到今日局面,無咩方法再搞好D
世界很簡單 人類很複雜
dydx 發表於 2018-11-27 12:03 | 顯示全部樓層
長洲居民 發表於 2018-11-26 22:05
希望九巴先搞降低收費做全日班

如果肯真全日,收番$18都冇所謂,因為真係夠快
灣荃都收呢個價啦

利申:返柴灣角,行去搭934近過灣荃同MTR荃灣西站

AVD1 發表於 2018-11-27 17:09 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2018-11-26 20:14
放灣景 之後經海興路 停祈德尊 然後上荃威?

但荃威有紅小咩? 定係荃威堆人行落山搭紅小出港島 :O?

我上文指 934A 放灣景嘅意思係放棄荃景圍成段,
荃威班人未行路落山坐車囉,再唔係未 39M 轉港鐵囉,冇野架。
呢到大把人都係咁諗架啦,我都已經慣了。

荃景圍頂多未留返好似而家咁繁時留返一兩班,
咁未可以塞住城記唔洗怕佢食左個山頭嘅同時,
西約荃灣班人又開心,一舉兩得
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2018-11-27 17:11 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-11-27 07:32
除非934A去灣景換到934入荃威,否則我反對。

你放心啦,荃景圍又點會咁巴閉搶到你西約啲野丫。
我講緊你灣景霸哂 934 同埋 934A 兩條線呀,唔洗咁驚驚荃景圍食哂你地堆資源架

到時 934 / 934A 兩線一齊全日,非繁時兩線放灣景,
兩條線就每 30 分鐘開一班(combine 睇即係每 15 分鐘就有一班過海),學足 290 / 290A 咁款,幾好丫
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HN745 發表於 2018-11-27 18:58 | 顯示全部樓層
今日小弟有事要搭934返荃灣
由5點等到大概5:45先有車黎
最後上環站頂閘返荃灣

係灣仔等934呢段時間
960:6架
961:3架
936:2架

係灣仔上車 聽到站務助理問司機點解咁遲
原來係前兩班車(1705同埋1725戈兩班壞車....但有冇咁巧合兩班同時壞哂?

依家934比九公搞到唔三唔四...
1.總站由灣北私過黎又要預塞車 > 行車/開車時間唔準
2.基本客盤細 (港島可以加多一兩個站 荃灣就唔該大執走線...
3.依家下繁班次奇奇怪怪,竟然要等20分鐘先一班...

姐係如果九記冇心做 我真係唔介意城巴同九巴交換黎做

同埋唔知係咪有呢到既版友打去同九記投訴XDDD
但唔該,投訴還投訴。 請問可唔可以細聲啲?

tonychow 發表於 2018-11-27 19:56 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-11-27 17:09
我上文指 934A 放灣景嘅意思係放棄荃景圍成段,
荃威班人未行路落山坐車囉,再唔係未 39M 轉港鐵囉,冇野 ...

之前買過一個月月票,講真我有少少覺得九記依家係咁開線就係為咗谷大月票銷售額。
如果班客買咗月票,基於佢地會由其他交通工具 (新創建、鐵) 轉投,雖然一程係平咗,但可以確保例如早繁客回流巴士。
而買月票仲有另一考慮,就係常去地方有無得走人。
講真如果無月票,對面海返荃灣咪搭鐵或者 930X。但如果有月票,搭完 934 咪再搭多程 39M,反正唔使俾多 $3.5。
所以喺相當大程度上,其實九記根本唔會拉條 934 周圍兜。如果你住荃灣東,咪大涌道過對面等 30 34 235 甚至 48X 大河道落。如果你住深井,咪荃景圍天橋轉 53 234A 234B,根本唔使加轉乘,因為 BBI 對月票客無意思,對非月票客因為價錢班次考慮,亦唔會搭你架 934 而會上 930X 962B。
而只要你覺得買完月票後,銅記返荃灣可以 936 948 968 轉 934 (班次唔夾上咗 936 亦可以茘枝角站轉) 而唔使慢慢搭 102/112 轉 30X/234X,九巴已經成功推銷月票。

Ricky403 發表於 2018-11-27 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2018-11-27 18:58
今日小弟有事要搭934返荃灣
由5點等到大概5:45先有車黎
最後上環站頂閘返荃灣

934作為荃灣區一線捧紅對象,唔會收車

不過灣北嘅荔廠線除咗934就905......而905好似5點幾係新巴時段
就算有九巴司機喺站開得車,大部分都唔識揸934啩
確實一有車壞就好難搵外援
廠開車出黎救又可能有過海問題比較麻煩

走線上我認為934只係改回程都足夠
港島加站加班入西站停建明街
做到呢四樣已經好好,當然灣仔東有得加一站再好啲