hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴向運輸署建議11X同13M延長至安達臣
開啟左側

[路線消息] 九巴向運輸署建議11X同13M延長至安達臣

arfung 發表於 2018-12-10 09:51 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2018-12-10 08:44
不過我覺得11X延長到安達後可能令到秀茂坪更難上車

有時APM等11X往紅磡,來到都大半滿,其實最繁忙的時間,往紅磡還有空間延長多做一批客嗎?

回程,反而理順市區的走線較為重要,現時行回頭路感覺不好,11X只做到獨市土瓜灣,紅磡區寧願行幾步歐化坐213X。
舉例,富豪東方搭213D到安達應該比延長後的11X快好多(若路線無大執)。
arfung 發表於 2018-12-10 09:55 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-12-9 11:59
106本身馬生直程唔想做
111、106又係無定向班次,疏到唔敢等
繁時康翠又例牌難上車,你叫人點敢搭? ...

111還好一些,起碼見到有車,目測新蒲崗通常四部102就有一部111。
106可以45分鐘都無車開,親身在寶林總站經歷過,中途站就更加無預算。

九龍灣往返將軍澳山首選111。106只能望天打掛。
寶林就直接297穩陣。
jasonau 發表於 2018-12-10 09:58 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2018-12-10 08:44
不過我覺得11X延長到安達後可能令到秀茂坪更難上車

你仲要諗埋班安達臣大帝搶到11X同13M之後下一步就係吼住條601...
到時你成個秀茂坪都唔駛旨意搭車....

到時你直接過海又上唔到....想落觀塘轉鐵又落唔到...
反而安達安泰去彩虹藍田觀塘過海乜都得....
AVW28 發表於 2018-12-10 10:11 | 顯示全部樓層

其實九巴會唔會考慮改292P?
觀塘方向係清水灣道左轉安秀道,右轉寶林路後跟93K/98A落創紀之城,再跟15A去九龍灣做總站。
西貢方向就九龍灣開跟15A去觀塘道,然後跟93K/98A上寶達,再左轉行成條安秀道,右轉清水灣道後跟92返西貢。
收費方面觀塘返安泰照收全價,安秀道落觀塘分段收$5.1或者更高,應該都唔洗特登拉13M上去。11X照拉上去都得。
係唔知西貢市/安秀道班居民制唔制?

咁做既話,292P由一班車變全日都得!
LL3850
 樓主| tommy14D 發表於 2018-12-10 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-12-10 09:55
111還好一些,起碼見到有車,目測新蒲崗通常四部102就有一部111。
106可以45分鐘都無車開,親身在寶林總 ...

我假日係牛頭角搭106係可以上滿,等十幾分鐘就有車
 樓主| tommy14D 發表於 2018-12-10 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-12-10 09:51
有時APM等11X往紅磡,來到都大半滿,其實最繁忙的時間,往紅磡還有空間延長多做一批客嗎?

回程,反而理 ...

其實11X係非繁分分鐘土瓜灣客中多過秀茂坪客,我覺得可以做大11X,而觀塘繁忙時段仲有15X
 樓主| tommy14D 發表於 2018-12-10 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2018-12-10 09:58
你仲要諗埋班安達臣大帝搶到11X同13M之後下一步就係吼住條601...

可能連14D都搶埋,4.5去彩虹,油塘轉鐵,又方便到學生,可能安達剩係唔要13D,13X同13P
12386014 發表於 2018-12-10 12:40 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2018-12-10 09:58

安達係一早想將601延長,並唔係而家先出現的事
leungky0528 發表於 2018-12-10 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層
12386014 發表於 2018-12-10 12:40
安達係一早想將601延長,並唔係而家先出現的事

歸因於上面話無Quota整多條中西區過海線俾佢地
車就實有嘅,皆因開左後213M一定大把空間抽
Snowbb 發表於 2018-12-10 13:00 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2018-12-10 12:07
可能連14D都搶埋,4.5去彩虹,油塘轉鐵,又方便到學生,可能安達剩係唔要13D,13X同13P ...

本身有 214 係度收 $7.2 / 7.9,就算居民想要 , 九記都唔會拉條 14D 上去倒自己米
反而學生可能仲傾向搭 214 往返彩虹 - 油塘一段,行安秀道點都快過 14D 行四順 / 秀茂坪

安達唔要 13D / P / X 係正常,山上 213D / X / 214 基本 Cover 晒,似乎 601 先係目前安達最想要的路線