hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再論皇后山交通
開啟左側

再論皇后山交通

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 16:11 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2022-3-20 12:23
679可以全日?皇后山如果咁好做,係兵家必爭,有咁樂觀的話點會最近份rpp皇后山一d改善措施都無?
皇后山 ...

至少係星期六、日半全日。的確有啲高估咗皇后山平日非繁嘅過海客。
仲有都係嗰句,皇后山邨一百個單位都唔知有冇兩個單位有人住緊,仲有大把人裝修緊,商場嘅舖頭都只係得三兩間開咗,成個區都未開始成長,又點會咁快有新 RPP 計劃呢?
忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2022-3-20 16:25 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2022-3-20 14:46
皇后山非繁時過海, 目前半個鐘一班的673轉班次密的78A符合需求
不過673若如今年RPP加經粉嶺南觀感又差D
部 ...

503 啲班次已經畀人插到上天花板⋯⋯
因為山麗苑總站已經上滿,仲要開有緣人班次(時間表 30 分鐘一班,實際係 20 - 40 分鐘一班),除非加到車同司機人手,否則 503 轉 978 只可以係少數人嘅選項,78A 轉 978 就有可能。
忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2022-3-20 16:35 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2022-3-20 13:17
水泉奧系比預計出得少客,
好多人天橋落沙田圍站,
同埋都要睇新村班住戶平時要去邊

大埔同屯天元呢個真係堅,日日上到皇后山個 Group 都見到有準居民鬧冇車去大埔同屯天元,而且次次都係唔同嘅人提出。
忍一時之氣 滅自己威風
teddybus 發表於 2022-3-20 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-3-20 14:30
新香港人有幾多住公屋返中環?

此言差矣!可能新香港人要個個weekend都出中環chill呢!
asv98.kw131 發表於 2022-3-20 17:04 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-3-20 16:58
咁你又唔好歧視人,可能佢覺得好多新香港人個個weekend都要去中環chill呢

682B 去中環咩?
皇后山因為疫情,反而少咗新移民,而係多公務員(尤其 Popo)。
忍一時之氣 滅自己威風
teddybus 發表於 2022-3-20 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-3-20 17:04
682B 去中環咩?
皇后山因為疫情,反而少咗新移民,而係多公務員(尤其 Popo)。
...

留意返,682B weekend no service
原來公務員要個個weekend去中環chill
不過好似有2棟拎咗去做隔離營
入得去住都唔會搭你啲679/979
UA2892 發表於 2022-3-20 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 17:14 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-3-20 17:07
所以682B weekend no service
原來公務員要個個weekend去中環chill
不過好似有2棟拎咗去做隔離營

原來去中環一定要係 Chill,原來全香港去中環嘅車都係載人去 Chill。而家先知 673 啲行街客帶住啲細路去 Chill。依照你嘅講法,係咪同樣 5 萬人囗嘅皇后山,如果去中環 Chill 就夠客開假日半全日線,但係如果去中環行街就唔夠客開假日半全日線?乜嘢定律?
(要 Chill 應該開 N 車啦~
忍一時之氣 滅自己威風
dennis28a 發表於 2022-3-20 17:14 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-3-20 16:11
至少係星期六、日半全日。的確有啲高估咗皇后山平日非繁嘅過海客。
仲有都係嗰句,皇后山邨一百個單位都唔 ...

就算星期六、日,輪街症都未到皇后山。
搞到今日咁根本又係新城完全發揮唔到大隧、青沙轉車網絡出事。

試問有幾多人會去到旺角中心轉 970 系過海?
或者係去到九龍灣轉 608 過海?

然而新城今次成功贏到皇后山支標,
上述大量無用既 BBI 轉乘係幫到佢大加分。
而同九巴大隧、青沙轉乘網比下去而輸左。

我係皇后山班客要過海,我寧願用 78A 做駁腳。
asv98.kw131 發表於 2022-3-20 17:18 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-3-20 17:14
就算星期六、日,輪街症都未到皇后山。
搞到今日咁根本又係新城完全發揮唔到大隧、青沙轉車網絡出事。

轉 30 分鐘一班嘅 673?定係 20 分鐘一班嘅 978?定係一樣冇轉乘優惠嘅東鐵?
除非 679 979 太疏,又或者買咗九巴月票,否則用 78A 轉車吸引力唔見得特別大。
忍一時之氣 滅自己威風