hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 53 修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴 53 修訂行車時間表

FBI2 發表於 2022-6-15 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2022-6-15 12:47
繁忙時間半個鐘一班都做到嘅,同埋最弊係繁時出單層多。

出單層而執雞客一多嗰陣,根本好難走翻去車頭拍 ...

E6M真係一個單110先行完
fly831 發表於 2022-6-15 13:15 | 顯示全部樓層
版友講開車頭拍卡, 最近搭過一次53入屯門, 過左轉車站後行返車頭拍卡既客少過一半, 唔知係咪入屯門D客唔知定唔志在呢?
最愛猛男
lsc04d11 發表於 2022-6-15 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-6-15 13:15
版友講開車頭拍卡, 最近搭過一次53入屯門, 過左轉車站後行返車頭拍卡既客少過一半, 唔知係咪入屯門D客唔知 ...

好怪 我試過形點搭返三聖 廈村個個拍卡(老人家除外)
又試過搭一程 一直有人落 但竟然我嗰半程車(三聖落 我當一半) 得我一個拍

但過左轉車站入屯門 少人拍係正常
首先 轉車站上車俾左7毫子附加費既客  落車拍卡都冇得退番
然後仲有月票客 2蚊客
根本好少人荃灣上屯門落而係揀53
汀九一帶泳灘上車既客(本地旅客) 又分分鐘唔知落車拍卡呢回事

所以 我成日都有個大膽提議
將53由荃灣西站 大幅延去將軍澳工業邨(荃西後一站直達百勝角) 收到廿蚊關口 只開一兩班”正常班次” 其他荃西至元朗當特班但用正班收費體系
等啲唔拍卡落車既人俾足  就算個個成人拍好卡 收番正常車費 2蚊客唔拍 佢都喺政府度收到錢...

不過宜家睇黎城巴等錢洗過九巴
Fong_2132 發表於 2022-6-15 13:46 | 顯示全部樓層

亂減班,累死條線,開20分全日就會多返人搭

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
1320 + 1 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

kitarolo 發表於 2022-6-15 14:17 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-6-15 13:21
所以 我成日都有個大膽提議
將53由荃灣西站 大幅延去將軍澳工業邨(荃西後一站直達百勝角) 收到廿蚊關口 只開一兩班”正常班次” 其他荃西至元朗當特班但用正班收費體系
等啲唔拍卡落車既人俾足  就算個個成人拍好卡 收番
正常車費 2蚊客唔拍 佢都喺政府度收到錢

咁樣同少數私家醫生門診,見長者
有醫療券就收得特別貴有咩分別?
GU9338 發表於 2022-6-15 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-6-15 11:14
又係25, 30~35 呢埋垃圾時間表....
以前30分鐘一班就好地地, 係都要搞到咁....
#以前會就下時間等53, 以家 ...

下路越黎越塞
兩個鐘一單夠行都唔夠抖
又唔加車就注定 35 分班
GD1570 發表於 2022-6-15 14:48 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-6-15 13:21
好怪 我試過形點搭返三聖 廈村個個拍卡(老人家除外)
又試過搭一程 一直有人落 但竟然我嗰半程車(三聖落 ...

你依個唔係大膽解議,而係要用瘋狂嚟形容。

繁忙時間一單唔知三小時行唔行到。

你有你可愛,我有我好笑。
FBI2 發表於 2022-6-15 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2022-6-15 13:46
亂減班,累死條線,開20分全日就會多返人搭

老九根本就唔想佢多人搭,要加強都搵61M啦。
Fong_2132 發表於 2022-6-15 15:10 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-15 14:50
老九根本就唔想佢多人搭,要加強都搵61M啦。

61M做唔到流水,53少客蝕錢係九巴自己玩爛條線
proschebus 發表於 2022-6-15 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-6-15 10:33
一小時一班也不為過,不過要全雙層。

一個鐘一班就cut咗佢啦,仲開乜鬼隻層,車都慳返