hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 53 修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴 53 修訂行車時間表

FBI2 發表於 2022-6-15 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-6-15 19:11
所以我都好怕搭中 53 的 E6M/ATSE,黃金海岸去元朗,可以慢過搭 AAU 成 15 分鐘。
現時 35 分鐘一班都係 ...

以前雞車年代最疏60分鐘一班
kiwai 發表於 2022-6-15 23:16 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-15 21:20
以前雞車年代最疏60分鐘一班

唔計收車, 53官方班次應該未試過疏到60分鐘一班
mokmk1456 發表於 2022-6-16 01:32 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-6-15 15:47
下路線做得好好睇睇咪唔會咁多人 53 都照上
61M 個班次有時仲嚇人過全屯門 M 線班次最差嘅 60M 同 66M
...

其實夜晚返屯門53係快過61m

53班掛牌青公劈住去,幾乎全程60-70,
61M大欖涌又要自轉一圈落屯轉,已經將53係深井食燈嘅時間抵消返...

proschebus 發表於 2022-6-16 01:52 | 顯示全部樓層

特工好似好討厭呢條線,係都要想整到佢一粒鐘一班
不過53未落一個鐘原因佢點都係一條流水線,而且沿途做緊好多不同既客,唔同74A/74D呢啲只係出入市區,唔會當佢流水咁搭
有一年rpp曾建議減至45分一班,但屯轉兩面啟用後又以30分定點,只是2130後35分
九鐵動力 拓新領域
cky 發表於 2022-6-16 03:00 來自手機 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2022-6-16 01:52
不過53未落一個鐘原因佢點都係一條流水線,而且沿途做緊 ...

我見日間非繁 53 出單層車,屯門一帶好多時都坐滿,有時仲會企幾個,當然換咗做雙層車望落就好似好吉

不過屯元8蚊紅 van 日間都算多人坐,中途站有時仲上唔到,咁 53 又冇理由要變成 60 分鐘一班

固定 30 分鐘一班我覺得都唔過份
當然我唔會期望佢會學 67 系咁整 4.6 分段俾人玩
KC3555 發表於 2022-6-16 03:57 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2022-6-16 01:52
不過53未落一個鐘原因佢點都係一條流水線,而且沿途做緊 ...

佢不嬲都對某些線特別有私心,只係大家好似當咗佢係幫政府出謀獻策咁,又令佢覺得自己好似好掌握成個遊戲同客路,只係有門路伸隻耳仔去聽啫。大家就覺得佢神得不得之了一樣。
53收車收得最恐怖應該九十年代初期,換咗係勝利二型後期,連阿伯阿嬸都話有時要等兩個鐘。我都等過75分鐘。熱狗時期現金分段時,好多客都係求其掉一兩蚊入去。試過有次坐返入屯門M仔,有個客喺深井上車,掉咗兩蚊入去錢箱,跟住去到嘉龍村司機停低部車同個客理論,然後就趕咗個乘客落車。然後聽到乘客話平日都係俾1蚊2蚊,話個司機執著。所以嗰陣點會唔放得少車?

評分

參與人數 2HugeC +20 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 10 直頭係italk有特權
Gary_B + 10 給你一個like

查看全部評分

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
FBI2 發表於 2022-6-16 08:04 來自手機 | 顯示全部樓層

唔算討厭53,前排先坐完,嶺大坐去如心,開E6M,用左75分鐘,我當遊河。

不過,53而家係冇以前咁好遊,但未至於討厭。客量來說,我知道53近幾年客量都唔錯,只係好睇唔好食,執雞為主,同41一樣,所以我先建議一小時一班。

另外,下路多左好多燈陣,令成條線遊河悶左好多,我讀書時經常揀51和53遊河,但51為主,因為51班次多好多,53真係等成個鐘都未必有。

至於今次53減班,我諗係因為行車時間唔夠有關,而家一個單俾兩個鐘行其實都好趕,北行都仲可以,南行真係差唔多兩個鐘,車長都要抖架。
FBI2 發表於 2022-6-16 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-6-16 03:57
佢不嬲都對某些線特別有私心,只係大家好似當咗佢係幫政府出謀獻策咁,又令佢覺得自己好似好掌握成個遊戲 ...

以前開雞車鴨車都惡坐,特別係鴨車,真係要足90分,但下路窄,都算好遊。

不過,最正都係夜晚行三菱,班車手飛車出荃灣,唔坐到暈車浪算好野。

而家下路又闊又直,批車又限速,成條線唔好玩了。
1320 發表於 2022-6-16 08:57 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-6-15 17:32
同意30分係心理關口,玩埋定點其實都有得做下。
好些線日間開30分都仍有生存空間,好像948、249X等。

當年AM 時代 53 係有少量 20分鐘一班
The Designer
樂仔〞 發表於 2022-6-16 09:06 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-6-16 08:04
唔算討厭53,前排先坐完,嶺大坐去如心,開E6M,用左75分鐘,我當遊河。

不過,53而家係冇以前咁好遊, ...

53 各段流水嘅客源我唔覺得要落到一個鐘一班
無理由因為你覺得遊河唔好遊就要佢減班