hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 53 修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴 53 修訂行車時間表

FBI2 發表於 2022-6-16 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-6-16 09:06
53 各段流水嘅客源我唔覺得要落到一個鐘一班
無理由因為你覺得遊河唔好遊就要佢減班
...

唔關好唔好遊事,而係佢執雞多係咪等如蝕少左?

樂仔〞 發表於 2022-6-16 09:52 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-16 09:50
唔關好唔好遊事,而係佢執雞多係咪等如蝕少左?

其實如果 53 條數係唔靚仔嘅話 , 九巴應該一早出咗手
到而家都無乜聲氣就知 53 佢蝕得起 ...
我又覺得無乜必要搞條 53
長就無得講架啦 , 以前無限速無門鎖 , 而家通通齊哂 , 一定會慢過以前
唯一係就叫九巴加多架車比足時間司機抖
Ricky403 發表於 2022-6-16 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-6-16 09:52
我又覺得無 ...

九巴唔係無出過手,上過RPP建議減到45分鐘一班
不過而家客量回升後先減派車,就實畀人嘈,運署都未必過到

掉返轉,如果建議縮落天水圍站,照開7架做30分鐘一班,咁就好好多,甚至寫落RPP話單轉雙做甜頭,想做嘅真係唔難過到
廈村來回大馬路呢段,直車搵鐵巴啃咗去囉,運署態度應該駁到就近鐵路站就ok啦
ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-16 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-6-16 09:52
我又覺得無 ...

一單可以做幾水流水客
大把人冇用回贈雙向分段
屯轉啟用後又成日執雞
有ETA後亦見唔少人夾時間搭
紅小又成日無定向
條數應該唔會太差

既然沙中通車有車剩
不如豪啲加一架車比佢全日做30分一班
0q9w8e 發表於 2022-6-16 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-6-16 03:57
佢不嬲都對某些線特別有私心,只係大家好似當咗佢係幫政府出謀獻策咁,又令佢覺得自己好似好掌握成個遊戲 ...

同下路有仇咁
成日話要61M縮轉車站
ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-16 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2022-6-16 20:31
同下路有仇咁
成日話要61M縮轉車站

客觀現存條件
回程停下層方便折返
最近屯轉嘅社區,方便好似地鐵轉小巴咁好快接駁
下路叫3.5飛去屯轉,其中兩飛52X/53點都要兜深井,252屯轉止步,本身就焗轉車

所有呢啲條件都想焗下路轉車
12Lane 發表於 2022-6-16 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-6-15 12:31
一小時一班仲好啦,統一d,反正要搭既點都會搭,要唔搭既開乜班次都唔搭。 ...

53客量又唔係差得咁緊要,點解要一個鐘一班?
咁反正要搭都會搭,點解唔兩個鐘一班四個鐘一班?
都唔駛開雙層,開單層都夠晒,反正班客走晒。

搭過/沿線居民就知53流水客係可以一單計埋仲多過一部雙層載客量。屯門入豪景深井又一班人,屯門番青公田廈路又一班人,田廈入元朗都有客,都未計執埋234ab雞。
m_rd08 發表於 2022-6-16 21:20 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-6-16 21:10
53客量又唔係差得咁緊要,點解要一個鐘一班?
咁反正要搭都會搭,點解唔兩個鐘一班四個鐘一班?
都唔駛開 ...

以前星期六下午搭53返元朗,如果開單層既話有機會唔夠載...
依家唔太清楚
mokmk1456 發表於 2022-6-16 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2022-6-16 21:20
以前星期六下午搭53返元朗,如果開單層既話有機會唔夠載...
依家唔太清楚 ...

好天日子嘅星期六日下會有一家大細/情侶“遊車河客”
開單層嘅話會坐滿甚至企幾個出如心,加埋富華街執234ab雞,通常去到麗城頂閘,要飛站到深慈街先有人落,去到碧堤半島落一堆但又上返頂閘(上幾多要睇前面有冇52X/962B)...之後上幾個落幾個,keep住頂閘狀態...豪景之後先鬆動少少

重點係,如心上車班人係坐去元朗,變相已佔用一半載客量,間接導致頂閘,有時見汀九一大堆客揮哂手,望著部頂閘嘅53飛過,真係好慘😥

或者厹再做絕啲,星期六日53日間拆線,以防止“遊車河客”濫用53,剝削青公沿線客乘車權利,等係比較少客嘅時間先遊車河

proschebus 發表於 2022-6-17 01:34 來自手機 | 顯示全部樓層

mokmk1456 發表於 2022-6-16 23:39
好天日子嘅星期六日下會有一家大細/情侶“遊車河客”
開單層嘅話會坐滿甚至企幾個出如心,加埋富華街執234 ...

所以我覺得53營收可能好過66m/57m,不過對於巴士公司來說呢啲雞肋都係眼中釘,九公仲有錢可賺就留住先,如果今年公司條數唔係好得(東鐵過海通車隧巴營收減少),下年rpp應該會有動作