hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 整合多重疊路線的東區(新城合併後)
開啟左側

[報刊新聞] 整合多重疊路線的東區(新城合併後)

KG1428 發表於 2023-7-3 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層

反而留名看下8H和5B合併,做一條超級流水線。
cky 發表於 2023-7-3 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2023-7-3 18:13
但85收咁平,比較高危,拉82上寶馬山兜一圈咪食埋27,拉82X來回經亞公岩咪補曬85的獨市位,咪怪我重口味 ...

82x 行亞公岩?咁學乜人收 7 蚊?
諗住柴灣斜上落?
好學唔學走去學 F1 版班友晌度亂劃

星期日先坐完 82X
咁啱同 82 一齊嚟
健康邨快正線 20 分鐘到
船塢里都快 10 分鐘
兜亞公岩咪死晒囉
亞公岩特快出鰂魚涌邊出到客?
(兼肯俾多 1.8)

仲有乜 8H 82 兜興華
完全不值一哂
Ravenclaw 發表於 2023-7-3 23:37 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-7-3 22:40
突然間覺得可以 8,780改繁時
780P 改全日, 杏花村>柴東總站>興華邨> 工業區>780P原本
but 一定會畀人鬧爆 ...

我既淋法系 8+81+82+780+780P(早繁) 變成:

1. 82 柴東<>勵德
2. 780 2繁,部分班次拉入杏花
3. 780P 全日+柴灣區內遊花園+柴東做總站

Remark: 780P去柴東系做 康翠<>漁灣

嬴家:

杏花: 車海82

柴西: 2架全日車往來銅鑼灣不同部分,峰華有車去灣仔中環,康翠有車去中環

小西灣: 唔洗啦,無啦啦多左架700,有 8X+82X+85+700+成堆隧巴 仲唔夠呀

輸家:

柴東,非繁去中環果架叫地鐵

小西灣: 冇左82,焗搭 8X, 82X, 85, 700, 隧巴
cky 發表於 2023-7-3 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2023-7-3 23:32
反而留名看下8H和5B合併,做一條超級流水線。

N8X 一條做晒港島北岸
唔等於日間可以照搬
而且有 10 已經做到大半北岸功用
唔駛再整多條

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分

Choi 發表於 2023-7-4 00:44 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-7-3 23:39
唔等於日間可以照搬

你知唔知有一年2+8被bam?
新造的人、如鷹展翅上騰。
neoplan720p 發表於 2023-7-4 02:33 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-7-3 23:39
唔等於日間可以照搬

唔好低估屎水呢間公司亂畫線趕客既能力。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2023-7-4 02:35 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2023-7-3 21:55
佢個算盤又點打得响,乘客咁就係地底見啦。東區一直靠巴士班次頻密而有客。佢想趕客咪做囉。 ...

咁呢10年佢已經成功趕走左唔少18、720既字軌客落地底啦,
都唔差在趕走埋僅餘果d 。
neoplan720p 發表於 2023-7-4 02:37 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-7-3 22:42
咪玩啦...82多車過85架架都上山唔重皮咩。
82X收緊7蚊特快價仲話入亞公岩想趕客?淨係亞公岩去杏花邨都已 ...

唔好笑,
當呢間公司連車海595兜石排灣,去食疏車既95都諗得出既時候,
82兜上寶馬山食27 + 85,
唔係無可能。

*再講,今時今日既82,其實已經疏過10幾年前唔少。

利申:當然唔係支持咁樣做。
Ravenclaw 發表於 2023-7-4 04:30 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-7-4 02:37
唔好笑,
當呢間公司連車海595兜石排灣,去食疏車既95都諗得出既時候,
82兜上寶馬山食27 + 85,

請嘗試用一條線做炮台山道,百福道,天后廟道,雲景道,寶馬山道往來英皇道…

如果要靠改41A,咁根本除左翻學,系唔需要咁密,除非系為左比寶馬山甜頭…

但就算比你解決到寶馬山,阿公岩道同杏花一樣未解決到,都係整唔死85...

唔通真係格硬搵82x做85果d位咩…
RG3905 發表於 2023-7-4 08:51 | 顯示全部樓層

106同118應該重組,106紅隧>東廊>柴斜,118跟118P走線
紅隧bbi 106>102,112,116,110