hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 分拆98C
開啟左側

分拆98C

238X 發表於 2005-10-21 21:53 | 顯示全部樓層

[ref=399433]~誰@359~[/ref]  在 2005-10-21 08:27 PM 發表:

根本就冇合理既替代服務替代98C既服務
我地係應該尊重冇鐵路地區乘客既選擇
而唔係千方百計迫佢地轉車...

我係無心既,問題如下:

1.
第一個問題係我唔記得左個分拆建議唔係我
提出的。其實我果種做法一定要有個轉車站
在中間讓兩線乘客互轉。但呢兩條線一來唔
會有地方俾佢地,二來亦近乎無共用路段,
所以無得轉。

2.
當初我係假設而家山下班人牙力大到非拆不
可,但大家又覺得山上無客,咁不如乘機用
一條新既線去攝位。呢個係第二個問題。

3.
不過唔好講到特快線點喇。我仍然堅持翠林
的規模好難自己做一條特快線。但最大個問
題係: 98C 係咪一條 *特快線* 咁簡單?答
案唔係,因為 98C 長沙灣道沿線 95 點都做
唔到。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
~誰@359~ 發表於 2005-10-21 22:03 | 顯示全部樓層
[ref=399509]238X[/ref]  在 2005-10-21 21:53 發表:

我係無心既,問題如下:

1.
第一個問題係我唔記得左個分拆建議唔係我
提出的。其實我果種做法一定要有個轉車站
在中間讓兩線乘客互轉。但呢兩條線一來唔
會有地方俾佢地,二來亦近乎無共用路段,
所以無得轉。

2.
當初我係假設而家山下班人牙力大到非拆不
可,但大家又覺得山上無客,咁不如乘機用
一條新既線去攝位。呢個係第二個問題。

3.
不過唔好講到特快線點喇。我仍然堅持翠林
的規模好難自己做一條特快線。但最大個問
題係: 98C 係咪一條 *特快線* 咁簡單?答
案唔係,因為 98C 長沙灣道沿線 95 點都做
唔到。

哦…原來我一直都誤會左你既意思
我以為你話翠林冇資格分98C…真係唔好意思嚕#:-X

不過在我個人立場泥睇,98C冇可能全日分拆
原因有三:
1. 運吉冇理由批佢拆線
2. 一拆線需要增加資源,九記肯唔肯呢?
3. 拆線之後山上條線服務會唔會差左?觀塘同西貢區會未必會通過

而其實而家每朝寶達都會有條長龍等98C
而放工時間,98C秀暉樓個站可以落左成半車客
所以98C山上山下既客量其實只係佔50 / 50
同埋睇乘客流失去睇,98C流失左既山下客
悉數都係有寶達補充,而當大空地重建之後
對98C既需求一定會再上升,而且增加13P班次都未必滿足到個需求
字大只顯得人自大
238X 發表於 2005-10-21 22:31 | 顯示全部樓層
[ref=399524]~誰@359~[/ref]  在 2005-10-21 10:03 PM 發表:

那是本人自省得出的錯誤與糾正。
閣下不曾對拙文產生任何誤會,毋需客氣。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Jak 發表於 2005-10-21 22:57 | 顯示全部樓層

[ref=399209]~誰@359~[/ref]  在 2005-10-21 04:02 PM 發表:

你指o係秀暉樓對面加站?
果度d地理環境好似唔多適合…
用返曉光街分站又得唔得呢?

消息由區議員提供,只要路政署批就 okay ... 其實對上秀而言,曉光街分站出市區吸引力係好低,試想想市區入黎係曉光, 秀暉 之後 寶達,出去係少左一個站,even 係 落斜,但治安 同 橫過馬路 令人卻步,同樣由寶達 / 上秀行去坐 11c 同 11x,好似好近,但係重建地盆會令居民改用其他方法。

p.s. 希望地盆果十多棟新樓會令秀茂坪帶來正面改變 .. 如 13x 重新定線,13p / 601p 擴張,e22a 上山
~誰@359~ 發表於 2005-10-21 23:04 | 顯示全部樓層
[ref=399602]Jak[/ref]  在 2005-10-21 22:57 發表:

消息由區議員提供,只要路政署批就 okay ... 其實對上秀而言,曉光街分站出市區吸引力係好低,試想想市區入黎係曉光, 秀暉 之後 寶達,出去係少左一個站,even 係 落斜,但治安 同 橫過馬路 令人卻步,同樣由寶達 / 上秀行去坐 11c 同 11x,好似好近,但係重建地盆會令居民改用其他方法。

p.s. 希望地盆果十多棟新樓會令秀茂坪帶來正面改變 .. 如 13x 重新定線,13p / 601p 擴張,e22a 上山

但係果度落斜d車速度好高下喎…同埋d車過左寶達都未必有位

PS 其實我有諗過一條線,由將軍澳行山,經寶達再直上樂華出尖沙咀
輔助一下13X,同埋E22A前前後後講左最少兩年嫁啦
係定線傾唔掂數
字大只顯得人自大
Jak 發表於 2005-10-21 23:04 | 顯示全部樓層
[ref=399524]~誰@359~[/ref]  在 2005-10-21 10:03 PM 發表:

不過在我個人立場泥睇,98C冇可能全日分拆
原因有三:
1. 運吉冇理由批佢拆線
2. 一拆線需要增加資源,九記肯唔肯呢? ...

完全同意 ~誰@359~ 兄 所講,根本 98c 係 山上同 山下係 50/50 甚至更多,如果 上秀,寶達, 康翠地區合起來同 寶琳坑口地鐵沿線相比,一定係山上多 d... 而 寶達斜坡站出市區每日早上 7 時至 8 時15分你留意一、二日,有時 2-3 架98c/ 98a 都上唔哂 d 客,好彩有時有d 半吉車去疏導,小弟有時等20分鐘 3-5 架 都上唔倒車,所以近月已提早改乘 13p 出旺角..
~誰@359~ 發表於 2005-10-21 23:09 | 顯示全部樓層

[ref=399618]Jak[/ref]  在 2005-10-21 23:04 發表:

完全同意 ~誰@359~ 兄 所講,根本 98c 係 山上同 山下係 50/50 甚至更多,如果 上秀,寶達, 康翠地區合起來同 寶琳坑口地鐵沿線相比,一定係山上多 d... 而 寶達斜坡站出市區每日早上 7 時至 8 時15分你留意一 ...

今時唔同往日,昔日山上人畀山下人食住既日子好應該過去…
我唔明白點解山下人有地鐵唔好好善用,仲要求98C全日分拆
當山下人話要有選擇既時候,實際上亦都係剝削緊人地既選擇
既然地鐵咁定線,證明山上人唔係佢杯茶嫁啦
無謂再迫山上坐地鐵啦
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2005-10-22 08:17 | 顯示全部樓層
[ref=399618]Jak[/ref]  在 2005-10-21 11:04 PM 發表:
完全同意 ~誰@359~ 兄 所講,根本 98c 係 山上同 山下係 50/50 甚至更多,如果 上秀,寶達, 康翠地區合起來同 寶琳坑口地鐵沿線相比,一定係山上多 d... 而 寶達斜坡站出市區每日早上 7 時至 8 時15分你留意一、二日,有時 2-3 架98c/ 98a 都上唔哂 d 客,好彩有時有d 半吉車去疏導,小弟有時等20分鐘 3-5 架 都上唔倒車,所以近月已提早改乘 13p 出旺角..

如果冇了山下批客, 你估98C在寶達會否上唔到車?
98C係冇半吉車去中途站疏導, 架車只係同98S同一時間到站既車.

如果山上同山下係 50/50 甚至更多, 相信那班半吉車未必存在.

另外, 我每次繁忙時間見到/坐98C去到寶林架車都係坐滿的,
又怎可能山上同山下係 50/50 甚至更多?
fleetline 發表於 2005-10-22 08:57 | 顯示全部樓層
[ref=399628]~誰@359~[/ref]  在 2005-10-21 11:09 PM 發表:今時唔同往日,昔日山上人畀山下人食住既日子好應該過去…
我唔明白點解山下人有地鐵唔好好善用,仲要求98C全日分拆
當山下人話要有選擇既時候,實際上亦都係剝削緊人地既選擇
既然地鐵咁定線,證明山上人唔係佢杯茶嫁啦
無謂再迫山上坐地鐵啦

我相信大部份人的目標都不是要迫山上坐地鐵,
問題是山上的資源太多吧!

我唔認為山上有需要有三條線出觀塘, 三條線出旺角.

我又唔係住寶林, 又唔係住坑口, 點解要同你嘈呢?

就因為我覺得寶林和坑口的人好可憐, 本身客量足夠,
又唔可以有應有的服務.

如果真係要將98A同98C分拆, 我相信蝕本的不是山下居民.
~誰@359~ 發表於 2005-10-22 09:38 | 顯示全部樓層

[ref=399918]fleetline[/ref]  在 2005-10-22 08:17 發表:

如果冇了山下批客, 你估98C在寶達會否上唔到車?
98C係冇半吉車去中途站疏導, 架車只係同98S同一時間到站既車.

如果山上同山下係 50/50 甚至更多, 相信那班半吉車未必存在.

另外, 我每次繁忙時間見到/坐98C去到寶林架車都係坐滿的,
又怎可能山上同山下係 50/50 甚至更多?

咁已經證明98C山上客量比山下多
因為單靠山上客都可以打爆一架車

同埋,你又點知你見到果架98C入面既客
全部都係o係西九龍果頭上車丫?憑呢點已經可以推翻你個理論
仲有你點樣見到佢係坐滿呢?你係咪親身上車睇過?
車外睇車內情況未必準嫁
字大只顯得人自大