hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯公轉車站成效?
開啟左側

[問題] 屯公轉車站成效?

lsc04d11 發表於 2013-1-9 19:35 | 顯示全部樓層

討論962重組方案時咪有人提過運輸署文件寫962B/962X會入轉車站,為青公唔想入深井既過海客提供另一選擇。

同意村巴兜入去,但宜家D青公村巴好多都去到荃灣站,較直接D,應該難以「吸引」私家居民轉乘公家兼未必有位坐既巴士,如果唔係既話西鐵通車,應該往來荃灣/葵涌既M線都可至少cut一條,但運輸署諗都冇諗過……
DT716@71A 發表於 2013-1-10 01:31 | 顯示全部樓層

回復 98# 的帖子

我無話過希望或者要求佢做巴士站,我從未提及過:搞清楚

但想藉此點出當中嘅養護責任。即使是類似虛設嘅設施政府既然都要肩負起 更何況呢個人流旺嘅?

唔洗玩文字遊戲搞誤導 我一開始就無提及過

至於機隧幾個月台呢,有埋天橋,可能當年有構想過起得出就用,但實際上在交通繁忙與及發生意外的風險機大的情況下而空置,空留天橋,或作緊急車輛或情況下使用
No abolishment. No Art.23
DT716@71A 發表於 2013-1-10 01:47 | 顯示全部樓層

回復 100# 的帖子

既然有部份路線都選擇直去,睇法因路線而定,唔洗又分分鐘,又撞彩呀咁樣靠估:
如果按九巴的原理,短途線駁長途線,有以下分析
始終,老九與非同公司服務進行優惠連結真的少之又少,意願極低,連一直以來公眾希望龍運進入轉車站同時提供優惠都一一拒絕:E34
E41/42 入站
962X: 最大機會不停站,原因是維持特快服務,與258D 現時情況無異
962: 有機會亦不需要,停站只會徒添行車時間,與目前服務範圍無太大擴充
962B: 只會輕微增加行車時間

但若然係玩城記內部轉乘,結果會有d 唔一樣,但請參考其他隧道嘅轉乘站,那些同樣係弱勢嘅公司有無類似部署,借用車站空間,減低962 系重組路線前正在面對的壓力及失敗的可能:
962/962B/962X 同時入站,三線玩第二程免費,方便乘客不經青山灣往銅鑼灣,或增加馬上上車的效率,將車箱空間讓予青龍頭/深井乘客

如是者,機會到底還有多大?
No abolishment. No Art.23
士刁拔尼.奧 發表於 2013-1-11 22:26 | 顯示全部樓層

回復 94# 的帖子

站係政府既,不過站入面的設施就係九巴架囉...WIFI,成個到站系統都係九巴的。九巴仲可以去到響廣告牌上面架一個CCTV講明係九巴財物
CZ_6686還錢!
marktang 發表於 2013-1-15 15:56 | 顯示全部樓層
如果要轉車站發揮到最大功效,所有線入晒去就最好

不過一定要執一執某些線的終點站,例如
59A, 66 相同終點站,66 改去又一城
60M, 66M 相同,其中一條改去荃灣西
58M, 67M 其中一條改去青衣機鐵
57M 改去上葵涌,石梨一帶

另外 52X,53 返屯門時,碧堤/海韻臺至大欖涌上車可以享轉車站優惠

城隧咁成功都係因為條條線都不同起屹點
我回來了!
kj9021 發表於 2013-1-15 20:59 | 顯示全部樓層
原帖由 marktang 於 2013-1-15 15:56 發表

58M, 67M 其中一條改去青衣機鐵...
而家已經有68A去青衣機鐵,不過當然最好會有一條係行汀九橋的青衣特快版啦!
20030311 發表於 2013-1-16 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 marktang 於 2013-1-15 15:56 發表

59A, 66 相同終點站,66 改去又一城
60M, 66M 相同,其中一條改去荃灣西
58M, 67M 其中一條改去青衣機鐵
57M 改去上葵涌,石梨一帶

...

屯門出荃葵既大部份客既目的地都係荃灣青公至葵涌道一帶,為左一D冷門地點搞到兜黎兜去就無咩用
例如楊屋道,沙咀道都唔多客,整條大線落去都無咩用,加上宜家係荃灣既BBI又唔係去唔到,改黎無意思
KG1428 發表於 2013-1-16 00:15 | 顯示全部樓層
其實與其咁改
不如這樣

62X:行青山公路,跟52X行
258D:改行牛頭角道,總站不變
57M:改總站落美孚
66:改去澤安邨,經青山道/大埔道
58X/59X/67X:是旦一條去何文田,一條去黃埔花園,跟手可以取消41。
66X:不變
63X:取消
59A:縮短至青衣和經青衣南地區

不過最大問題都係,博加價而己
marktang 發表於 2013-1-16 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 20030311 於 2013-1-16 12:05 AM 發表

屯門出荃葵既大部份客既目的地都係荃灣青公至葵涌道一帶,為左一D冷門地點搞到兜黎兜去就無咩用
例如楊屋道,沙咀道都唔多客,整條大線落去都無咩用,加上宜家係荃灣既BBI又唔係去唔到,改黎無意思 ...

和宜合道工廠區,又一城寫字樓,城大浸大都有大量市民返工返學,
楊屋道, 德士古道的荃灣工廠區同樣有大量市民返工
一點不冷門

仲有你話而家有荃灣 BBI,咁 263 唔駛入轉車站啦...

我回來了!
marktang 發表於 2013-1-16 10:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kj9021 於 2013-1-15 08:59 PM 發表
而家已經有68A去青衣機鐵,不過當然最好會有一條係行汀九橋的青衣特快版啦!

以前有 63M 青衣特快都証明左冇市場
如果 68A 加車加到而家 263 咁密
我講既延長 58M/67M 可以不理

但要善用轉車站一定要總站不同
同埋加埋短轉短 ( eg. 60m>58m/68a )不用再俾錢呢d問題
我回來了!