hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用 ...
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用

jocosben 發表於 2013-6-8 00:01 | 顯示全部樓層

59A轉繁時係單向定雙向
S3BL343@66 發表於 2013-6-8 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-6-7 23:59 發表

呢樣真係有少少雞肋。

荔景葵涌道站最多人上落嗰兩條線應該都係 59A / 66,
隊走哂兩條線,放工班哥哥姐姐都幾濕滯,
事關行上荔景搭 57M 應該無乜可能,咁即係又迫哂啲人落葵芳...

於是又諗起另一條問題... 58M 同 59M  ...

由始至終無話取消59A繁忙囉
exspeed 發表於 2013-6-8 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-6-7 20:06 發表

5/ 早晚繁增設57P來往大興和荔景北(經山景總站)

57P 兜山景總站簡直浪費時間, 石排站十字路口組紅綠燈有幾極品你知唔知 ?

不如將 66P 拉去荔景好過
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
kks 發表於 2013-6-8 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2013-6-8 00:11 發表

由始至終無話取消59A繁忙囉

繁時冇取消,但縮左去葵芳
238X 提及的「
荔景葵涌道站」一樣冇車搭
shakugan2005 發表於 2013-6-8 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-6-7 20:06 發表

59A轉兩味,我個人早已預料到,當時我在其他地方貼了建議,被好多人插,但偏偏九巴就出一個比我更絕既方案.
當時我只係建議59A轉早上出深水埗,下午返屯碼,因為59X下繁好爆,擔心美孚上唔到,點知九巴縮埋去葵芳.

如果59 ...

收費果度要搞實搞到既, 你留意下依架234X轉60M既優惠先講啦, 當初cut 60係補60M轉57M/59A及234X轉60M既優惠, 要KO架59A, 咁你搵架234X黎, 應該60M轉234X全程$9.5, 而唔應該$11.7, 如果真係咁識計數, 就會變到59M轉234X全程$11.0; 60M轉234X全程$9.5; 66M轉234X全程$11.7, 即係所謂補差價全部都係廢話, 黃金海岸去荃灣可以貴過大興去荃灣, 單係荃灣價已經有$8.0, $8.5, $8.7, $9.0, $9.3, 仲有依家回程234X轉60M全程$10.8, 將佢擴展到
234X轉59M, 60M, 66M都得就已經搞掂, 又搞咩分段出黎做咩?

jx6215 發表於 2013-6-8 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-6-7 23:13 發表
繁忙時間葵涌一段仲有59A係到
59X加多兩三班車既效率仲高
而非繁亦好明顯唔係擔心
假日就真係要睇下老九放幾多架車落去做好個轉乘...

59A既重點其實唔係蝕定唔蝕
而係本身有59M同59X包得住既情況下
59A既定位其實唔 ...
講到好似唔開非繁果陣D車一定分番比59X同59M咁
第一個疑問係59A沿線非繁批客咁你批車如果真係比MX就唔關58M之類既野事啦
有人講得出話除左58M仲有57M 67M你搭 我就知人兄一定好熟屯門區
連66都拎埋出黎聽講66同在刀下咁6咩呢
我同意非繁果陣 開59A係蝕 但係你覺得依間公司所謂既繁忙時間真係夠做曬真正客多果段時間?
又或者咁講 你又知唔知59A咩時間真正客多
如其手指指話蝕 不如落場睇一睇

至於第二個疑問
咪就係CUT左非繁 乜真係會放架車出去做生意咩?
CUT左你就係CUT左你
可以大條道理同你講我咪比你轉車囉你搭咩

平心而論 起左個轉車站之後屯門人搭車個模式一定要變
但係個站起好之後唔係諗點去做好服務而只係諗斬斬殺殺
成個概念就有如搞場大龍鳳然後我想殺左你咁
你比咁多錢落去起站 咁不如唔好起
我係搭59A既話 本身59A咁多年黎疏到喊貴到叫救命我忍左佢好耐
你起碼指比我睇有咩地方改善左先同我提減班啦不如
如果九巴肯企出黎話我知 我非繁果陣果十架車(本身都開唔足十架...痴線)會放落263
又或者加開一D新既服務
我起碼聽落我仲叫做接受到 而唔係只係識同你講 「啊~轉一轉58M! 好平啊!」
計下星期日有幾多班58M上唔到車 唔該

shakugan2005 發表於 2013-6-8 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2013-6-8 00:54 發表

57P 兜山景總站簡直浪費時間, 石排站十字路口組紅綠燈有幾極品你知唔知 ?

不如將 66P 拉去荔景好過

66P
拉去荔景係會加價, 仲有依家57M/66/66M/66P既情況係分薄客源先搞到依家咁, 將66P全日拎哂57M/66M同部分66既車去行66P就已經唔會有依個問題, 去荃灣既收荃灣價, 去葵涌既出到荃灣大把有得轉, 收葵涌價
exspeed 發表於 2013-6-8 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-6-8 01:18 發表

66P拉去荔景係會加價, 仲有依家57M/66/66M/66P既情況係分薄客源先搞到依家咁, 將66P全日拎哂57M/66M同部分66既車去行66P就已經唔會有依個問題, 去荃灣既收荃灣價, 去葵涌既出到荃灣大把有得轉, 收葵涌價 ...

而家大興部分居民會行去建生搭 58M 同行去山景搭 57M,
好過等到發毛都唔知幾時先有車既 66/66M/66P, 所以價錢根本唔係問題,
只係兩個無謂既 DAB 區議員係度阻住地球轉

最好就 66/66M 全取消, 57M 非繁改由大興開兜山景總站, 繁時維持 66P 大興去荔景

新墟方面將 61X/263 是但一條縮返去市中心, 以換取 60M 拉去屯門站,
260C 加班, 59A 非繁兜返安友

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
shakugan2005 發表於 2013-6-8 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2013-6-8 01:17 發表
講到好似唔開非繁果陣D車一定分番比59X同59M咁
第一個疑問係59A沿線非繁批客咁你批車如果真係比MX就唔關58M之類既野事啦
有人講得出話除左58M仲有57M 67M你搭 我就知人兄一定好熟屯門區
連66都拎埋出黎聽講66同在刀 ...

其實我想知點解九巴要捧到架58M天咁高? 其他59A之類就當地底泥, 連61M, 67M都冇點話加班! 有D野例如搞263M, 66, 63X三條線就有冇個轉車站都搞得嫁啦, 但係59A, 259D依D野真係為左谷個轉車站既流量去搵縮數迫人轉轉轉比貴左車錢之後仲要擔心上唔到車, 如果真係知道屯門人搭車既模式, 就會知道係有人搭67M行番去安定;
搭57M
行番去龍門居; 搭59A行左去南浪海灣, 見車就上, 番到入屯門轉輕鐵又好行路又好, 因為好多騎泥位係唔一定上到車, 以前經歷過屯門公路既恐怖史既人就更加會咁做, 仲要用盡方法去總站上車!
shakugan2005 發表於 2013-6-8 01:39 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2013-6-8 01:29 發表

而家大興部分居民會行去建生搭 58M 同行去山景搭 57M,
好過等到發毛都唔知幾時先有車既 66/66M/66P, 所以價錢根本唔係問題,
只係兩個無謂既 DAB 區議員係度阻住地球轉

最好就 66/66M 全取消, 57M 非繁改由大興開 ...

如果你話58M開廿分鐘一班; 66M開五分鐘一班咁點話呀, D客自己唔死等架平車就佢既事, 但如果直頭冇左架平車就有問題, 轉乘都好點都要搵番個$8.0大興出荃灣既方法先合理, 其實點解唔可以57M/58M等轉番荃灣地鐵站既59M/60M退錢嫁! 仲有天水圍元朗果面係天慈天耀元朗出葵涌照收荃灣價點解屯門依度連出荃灣都要收葵涌價都仲未計去呀!