hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用 ...
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用

FD5410 發表於 2013-6-7 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2013-6-7 09:43 發表
回程除左兩蚊客我諗唔到邊個會搭 59A / 66 ....

我既意思唔係要留低 59A 出九龍 , 但我要求有一個價錢相宜的替代服務。
或者咁講,我會覺得根本荃灣
尤其沙咀道楊屋道一帶,一直以來都欠缺一條價錢同車程都合理既九龍車
33A太兜,30X, 234X 貴同遠

當然你會話唔關59A事,但當30X, 33A, 40, 59A, 66 呢堆都可能無法再提供荃灣-深水埗既服務

我覺得會係一個好既時機向九巴運吉爭取一條咁既線

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +3 收起 理由
castanopsis + 1 同意
ma212223 + 1 agree
GU9338 + 1 + 1 我的想法 !

查看全部評分

(Show blocked user - 張生無限輪迴)
DC3938 發表於 2013-6-7 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2013-6-7 12:35 發表
或者咁講,我會覺得根本荃灣
尤其沙咀道楊屋道一帶,一直以來都欠缺一條價錢同車程都合理既九龍車
33A太兜,30X, 234X 貴同遠

當然你會話唔關59A事,但當30X, 33A, 40, 59A, 66 呢堆都可能無法再提供荃灣-深水埗既服務

我 ...

33A唔兜葵涌村但又會無客囉!
AVD1 發表於 2013-6-7 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2013-6-7 12:50 發表

33A唔兜葵涌村但又會無客囉!

33A 就好應該做返佢個葵涌邭算數,
荃灣就好應該搵條線就咁 serve 沙咀道 (離荃灣西站及荃灣站較遠) o既位, 行完就直出九龍啦 ~

59A/66 而家起荃灣都有唔小客會見車上,
最小佢收費平之外, 行車時間唔慢先 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2013-6-7 15:27 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-6-7 08:07 發表

其實地鐵又密又快又方便,點解係都要留條巴士呢? 我平時荃灣出SSP都搭地鐵算,等得巴士來,搭地鐵早已到步.

事實上荃灣唔係每個地方都近鐵路站,
沙咀道行去荃灣站最快都要 10 分鐘 (比你行城市中心一期及二期經行人天橋過去綠楊坊入荃灣站),
一係你就去坐西鐵線轉荃灣線 (呢個時間仲要長) ~

如果有巴士的話, 我就唔需要行啦,
當初 33A 行經沙咀道其實都有唔小客會坐佢出九龍,
另外紅小一樣有客, 呢點就知道港鐵並不是萬能吧 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
bbtong 發表於 2013-6-7 15:33 | 顯示全部樓層
所以應該拉入深井, 擴充客源

原帖由 FBI2 於 2013-6-6 15:43 發表

如果真係咁,62x和258d也應來回程入轉車站,加密去九龍東既服務,因為現時258d非繁客量都係差.
傳媒引用我文章是無上光榮
shakugan2005 發表於 2013-6-7 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-6-7 08:05 發表

繁時就講得通,非繁59A客量就真係麻麻,過左葵芳班班得十個八個.
當然,我個人唔太支持減59A減得太盡,維持現有路線但非繁減到30分鐘一班反而會較佳.

依堆屋村番工線就緊係咁嫁啦, 我又唔覺得非繁58X, 259D, 260X未入屯門市中心又會多人得去邊, 258D, 66X依D唔經市中心既就更加唔洗講, 個咁既死人站只係由原本已經做得好地地既定點服務無啦啦迫哂D人去轉車, 仲要搞到明明有既博腳轉乘冇埋(eg, 91M, 211, 13M, 98A, 32M等), 出深水埗又無啦啦貴左, 而最大得益者係小欖果度由冇車變到差唔多全區既車都要停佢個小欖交匯處, 入面成個屯門南北都係輸家! 真係遲下洗唔洗深井交匯處起多個站先安樂呀!!! 分分鐘話要cut 258D, 66X叫人轉轉轉!
1) 搞259D不經市中心倒不如cut 258D, 259D, 搵62X
加班並
全日行走
2) 架63X係度浪費資源, cut左去抽番D車出黎好過啦
3) 66, 263M係唔係轉車站都摺得嫁啦
4) 59A果度又係擾民, 第一, 59M/59X做唔到咁多, 第二, 出美孚/深水埗變相加價又上唔到車!

eric278 發表於 2013-6-7 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2013-6-7 15:59 發表

依堆屋村番工線就緊係咁嫁啦, 我又唔覺得非繁58X, 259D, 260X未入屯門市中心又會多人得去邊, 258D, 66X依D唔經市中心既就更加唔洗講, 個咁既死人站只係由原本已經做得好地地既定點服務無啦啦迫哂D人去轉車, 仲要搞到明明有既博腳轉乘冇埋(eg, 91M, 211, 13M, 98A, 32M等), 出深水埗又無啦啦貴左, 而最大得益者係小欖果度由冇車變到差唔多全區既車都要停佢個小欖交匯處, 入面成個屯門南北都係輸家! 真係遲下洗唔洗深井交匯處起多個站先安樂呀!!! 分分鐘話要cut 258D, 66X叫人轉轉轉!
1) 搞259D不經市中心倒不如cut 258D, 259D, 搵62X
加班並
全日行走
2) 架63X係度浪費資源, cut左去抽番D車出黎好過啦
3) 66, 263M係唔係轉車站都摺得嫁啦
4) 59A果度又係擾民, 第一, 59M/59X做唔到咁多, 第二, 出美孚/深水埗變相加價又上唔到車!

63X唔cut得(藍地只有該線直出市區),做西廊特快是想殺出一條血路
還有,在未解決九巴第三程轉乘問題前,cut 258D, 259D 會導致大批轉乘客失去原該兩線轉乘九龍東其他地區/西貢/將軍澳接駁的轉乘優惠
還看香港公交
jx6215 發表於 2013-6-7 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2013-6-7 09:43 發表

但59a同其他碼頭線係碼頭區走線不同
減到半個鐘太狼死了

停一停諗一諗依家非繁冇客既時段其實離30分鐘一班係不遠(實際開車時間表)
如果259D飛起友安豐市
分分鐘就輪到59A打回原型 非繁做番友安豐(去順應殺66既民意)
而同時拉長就起碼30分鐘一班
再簡單D講就係做番之前咁

都係果句 優化唔係只係識計數減你車省番D車
係應該包括改善服務 同埋係用腦地去改善服務

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ma212223 + 1 + 1 優化唔係只係識計數減你車省番D車 係應該包 ...

查看全部評分

shakugan2005 發表於 2013-6-7 16:48 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2013-6-7 16:32 發表

63X唔cut得(藍地只有該線直出市區),做西廊特快是想殺出一條血路
還有,在未解決九巴第三程轉乘問題前,cut 258D, 259D 會導致大批轉乘客失去原該兩線轉乘九龍東其他地區/西貢/將軍澳接駁的轉乘優惠 ...

1) 藍地咁多客就唔會連一條68A,
一條263M都養唔起, 當初九龍南線已經話要cut, 補68A←→58X, 260X既轉乘優惠, 只但係cut到依家都係死唔去, 改行西
血路就殺唔出嫁啦, 陰乾就有份,
西廊
咁好景既就唔洗話要259B, 259C, 260B等大堆晨早
西廊特快線話要減班!

2) 我只係想帶出259D不經豐景園至屯門市中心係行唔通, 甚至比62X全日加班cut 258D, 259D為差
shakugan2005 發表於 2013-6-7 16:53 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2013-6-7 16:38 發表

停一停諗一諗依家非繁冇客既時段其實離30分鐘一班係不遠(實際開車時間表)
如果259D飛起友安豐市
分分鐘就輪到59A打回原型 非繁做番友安豐(去順應殺66既民意)
而同時拉長就起碼30分鐘一班
再簡單D講就係做番之前咁

...

轉乘33A, 37
既轉乘優惠係唔係比59A
轉乘33A, 37先? 如果唔係荃灣人被迫搭鐵既情況係未解決到! 同埋如果59A過完鄉事會路後順手停埋屯門市中心總站做尾站可能係會吸番D客番黎......