hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區域性模式重組 - 沙田區 <已連結附件> ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 區域性模式重組 - 沙田區 <已連結附件>

AVW28 發表於 2014-1-9 17:59 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-1-9 17:09 發表

大老山個站唔係已經可以 82X  85M / 286M 免費互轉嘅咩?何必多此一舉?

講緊84M的沙田段呀!
雖然話可以搭馬鐵/綠小808,但不到第一城內街(銀城街)呢!
唔好同我講搭85K/86K等線係沙田第一城站外圍行返入去。

去九龍的,三條線都不到樂富。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
PZ8988 + 1 thx for advice!!!

查看全部評分

LL3850
Lawliet 發表於 2014-1-9 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-1-8 18:25 發表

同大多數巴士路線比,47X唔算疏,但同同樣沙田(馬鞍山除外)來往荃葵青既46X,48X,49X比,47X肯定係呢4線當中最疏

呢4線既班次,由密至疏 46X=48X>49X>>>>47X ...

呢點就係問題...
我葵芳等47X時 當46X經常性半空車走
47X就上大半車客 究竟46X搶到幾多47X城隧落車客先..
(當然係有人見車就上 但可以優化資源 點解唔試下呢?而且47X都唔係叫疏)
46X獨市上城隧位得 美孚<>荔景
為左呢堆客仔(其實有幾多都成疑)
值唔值hold死成條線先?
你拆做城隧接駁 分分鐘原線車隊既一半都夠做番同樣既班次@城隧
岩岩諗到點解決美孚<>荔景一帶點上城隧
246X  顯經 <> 梨木樹等半山一帶總站
248X 雙邊總站不變 改經德士古道 出荃灣路 > 青沙
46X   顯經 <> 城隧循環
只要加246X<>47X就可以完全COVER番曬原有地方

而且我對於46X條數係咪真係叫靚真係有少少懷疑..

見簡報提287X 再再再再再再發UP風講
287X郁既係81C多過87A
一條線 奧運站落 擺摩地道 以經可以送81C上路
如果開287X後 又拆281B
兩條線又鬥打 281B獨市位得尖沙咀 又唔係特快番沙田
最尾搞到頹鬥頹重衰
**聽聞某條青沙尖咀線學260X經炮台街屈番出佐敦上公路
   其實咁屈法 同奧運站出海皮差唔幾 如果佐敦塞一塞可能奧運出重好..

.KD.8283. 發表於 2014-1-9 19:11 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-1-9 17:09 發表

大老山個站唔係已經可以 82X  85M / 286M 免費互轉嘅咩?何必多此一舉?

而家大老山所有非過海線都只係第二程扣4.0唔係免費互轉
流星☆雨 發表於 2014-1-9 19:19 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2014-1-9 15:47 發表

議員係咪想要E線車多過A41P?
定係想A41P做埋馬鞍山區內未做到果5%(即欣安邨、雅典居等)?
其實我聽唔清楚個一句「缺乏」呢兩個字
有關議員講呢part靜係輕輕提過
所以馬鞍山「缺乏」機場線只係我對個一句既主觀推測
mak5052 發表於 2014-1-9 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2014-1-9 18:43 發表

呢點就係問題...
我葵芳等47X時 當46X經常性半空車走
47X就上大半車客 究竟46X搶到幾多47X城隧落車客先..
(當然係有人見車就上 但可以優化資源 點解唔試下呢?而且47X都唔係叫疏)
46X獨市上城隧位得 美孚荔景
為左呢 ...

其實將青沙往尖沙咀線俾87D做,可行嗎?即路線九龍段大致與A21相同,但來回經連翔道、櫻桃街,並加281A←→86K轉乘填補界限街、九龍塘段
Lawliet 發表於 2014-1-9 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-1-9 20:40 發表

其實將青沙往尖沙咀線俾87D做,可行嗎?即路線九龍段大致與A21相同,但來回經連翔道、櫻桃街,並加281A←→86K轉乘填補界限街、九龍塘段

87D可以點改先..
一係就第一城跟43X過火炭落城隧公路駁上青沙
但塞車重易同密過原本獅隧(上城隧都重可以抽快線過沙中果個交匯塞車位 你要上青沙就一定要慢線一齊跟貨櫃車碌)
一係直行大涌橋路 講緊7個燈位先到大圍回旋處
一係上獅公 去到大圍落番去轉

但上述三條路比原線都唔算優化得去邊
而且無左直線出旺角 馬安山實唔肯過你
如果奧運落經旺角去尖沙咀 同原本行獅隧車程差唔幾 重有可能慢左
(唔太認為 281A<>86K轉乘係可行 推曬成堆旺角客要轉車 同推去坐馬鐵無分別 而且將來281A重係唔係到都成疑..)

根本青沙出入口唔太適合比第一城打後既線改經
AVW28 發表於 2014-1-9 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 Lawliet 於 2014-1-9 21:09 發表

87D可以點改先..
一係就第一城跟43X過火炭落城隧公路駁上青沙
但塞車重易同密過原本獅隧(上城隧都重可以抽快線過沙中果個交匯塞車位 你要上青沙就一定要慢線一齊跟貨櫃車碌)
一係直行大涌橋路 講緊7個燈位先到大圍回旋處
一係上獅公 去到大圍落番去轉

但上述三條路比原線都唔算優化得去邊
而且無左直線出旺角 馬安山實唔肯過你
如果奧運落經旺角去尖沙咀 同原本行獅隧車程差唔幾 重有可能慢左
(唔太認為 281A<>86K轉乘係可行 推曬成堆旺角客要轉車 同推去坐馬鐵無分別 而且將來281A重係唔係到都成疑..)

根本青沙出入口唔太適合比第一城打後既線改經

上青沙仲有一個方法:直行大涌橋路右轉文化博物館條路(獅子橋)再左轉。

講真,87D又唔太適合改上青沙,呢條線的客源除左在尖咀之外,太子旺角都佔左幾大比例,所以MK係唔可以skip。搭親呢條線,花園街(即太子鐵路站)、銀行中心(奶露臣街)、信和(鼓油街)呢三個大站係可以令架車由頂閘落到得返半車客都冇。

雖然實有人話呢班客可以搭MTR,但MTR都有佢做唔到的地方:
1. 錦英、富寶、耀安、頌安呢幾條村要行最少10分鐘才到附近的港鐵站,縱使後兩者有特惠站。
2. 馬鞍山去彌敦道沿線,搭MTR是可能較快較穩定,但缺點就一係太轉折(馬鞍山線--->東鐵線--->觀塘線),一係就落左車行一段路(東鐵線旺角東站落車,唔計月台去大堂的時間,出站後都要行最少10分鐘)才到行街熱點(除左花園街之外)。

用87D上青沙,唯一好處只係令馬鞍山有車去大角咀(如果條線經大角咀去MK的話)。

而馬鞍山搵線上青沙的話,除左87D之外,就只有86C或81C(或拆線後的281X)可考慮,當然各有利弊。
若用81C上青沙,就要搞搞窩打老道個問題;搵86C,就要諗下石硤尾個問題。

而用86K<--->281A,等同送客比港鐵。
281A連自己都搞唔掂(繁時),仲點接收到原有87D的旺角客?
LL3850
DIH 發表於 2014-1-9 22:41 | 顯示全部樓層
我估計青沙線package會如下:

240X 馬鞍山   至 葵涌(=40X,沙田區內客由85K/86K重組照顧,往和宜合道及荃灣可在源禾路轉48X)
249X 沙田市中心 至 青衣(同時49X縮至荃灣,沙田客往青衣改在沙中、大圍或青沙轉車)
270X 上水    至 荔長深(純粹個人喜好將270B全日化改成270X以統一形象)
272X 大埔    至 荔長深(=72)
280X 穗禾苑   至 尖沙咀(=280P)
283X 黃泥頭   至 美荔長(=86)
286X 顯徑    至 深長荔(循環)
287X 水泉澳   至 佐油旺(循環)

其他改動可能包括:
81C 拆為281B(全日)及281X(繁時)
86A 經沙田圍路延長至黃泥頭
86C 改經沙田路成為全日版86X(參照85X全日版都要經石門)

我並不知道任何官方或非官方內幕料,只係由ppt推斷出來。
以上見解甚為粗疏,部分路線現有重點客源亦可能睇漏眼,歡迎交流。

yyy5138 發表於 2014-1-9 22:47 | 顯示全部樓層
一格"翠擁華庭"出現
唔通馬鞍山北會有逆走線係烏溪沙上公路
富 豪 大 法 好!
BlackBird 發表於 2014-1-9 23:03 | 顯示全部樓層

回復 89# 的帖子

咁心急做咩?
287X一定會開架啦,唔通仲留條87A係度日日蝕錢咩
P960早日摺線