hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區域性模式重組 - 沙田區 <已連結附件> ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 區域性模式重組 - 沙田區 <已連結附件>

mckhgc 發表於 2014-1-8 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kps19862008 於 2014-1-8 03:43 發表
47X最密開成5分鐘班最疏先13分鐘班
都要頂閘,竟然可以比閣下形容成47X太疏,而唔係多客

如果5分鐘班車都叫疏,頂閘都唔叫多客,咁唔知要㸃先算多客,㸃先算班次唔疏了 ...

同大多數巴士路線比,47X唔算疏,但同同樣沙田(馬鞍山除外)來往荃葵青既46X,48X,49X比,47X肯定係呢4線當中最疏

呢4線既班次,由密至疏 46X=48X>49X>>>>47X
straysheep123 發表於 2014-1-8 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2014-1-8 03:53 發表

74A 如果取消72A要入運頭塘頂替。。。部份八仔轉乘組合要轉三次,例如上水去新田圍
可能取消72A/改只行平日二味,拉73全日去工業區代仲易

今次重组全沙田肯定富安花園一定是最大輸家 ...
富安真係孤島.....又可以行出大路....但更外面有條高速.....輸真係預期中
straysheep123 發表於 2014-1-8 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-1-8 18:25 發表

同大多數巴士路線比,47X唔算疏,但同同樣沙田(馬鞍山除外)來往荃葵青既46X,48X,49X比,47X肯定係呢4線當中最疏

呢4線既班次,由密至疏 46X=48X>49X>>>>47X ...
正解
46X應該仲密過48X
流星☆雨 發表於 2014-1-9 07:03 | 顯示全部樓層

沙田區交運會會議錄音整理

要求286X回程不經大圍站
要求86C不經大圍
要求A41P回復至30分鐘一班
要求85K及86K提供轉乘優惠方便往返源禾路
要求299X繞經烏溪沙站
要求80K全金
要求182繞經威院
要求N42繞經乙明邨街及沙角街
要求開辦沙田-深圳灣巴士線
多位議員要求開辦經青沙西隧過海線
多位議員要求開辦馬鞍山-將軍澳巴士線
馬鞍山缺乏機場線(?)
批評682B延遲開辦
要求982X加強服務
要求85A加班及提供穩定班次
要求281B提供穩定班次
要求盡快落實287X開辦時間
多位議員要求擴大轉乘優惠
(283於美楓樓加站,與46X/E42提供轉乘優惠)
(瀝源/禾輋轉乘機場線優惠)

要求機場線繁時加車或善用青沙公路
要求青沙線避免使用大埔公路等繁忙道路
多位議員要求提供多條巴士路線途經青沙公路
建議以沙田市中心作為轉乘站

要求同時取消路線及開辦新線
關注往返沙田以北巴士服務
要求維持使用率偏低獨市線服務
多位議員要求轉乘一次即可到達目的地
多位議員要求縮短轉乘等車時間
多位議員關注脫班問題

要求轉乘票價不應高於港鐵車費
多位議員要求提供跨公司轉乘優惠
要求轉乘站路線提供頻密班次及分段收費
多位議員要求劃一區內收費
**
建議仿傚港鐵特惠站,設立巴士特惠站
要求沙田巴士資源有加無減
希望重組可紓緩沙田市中心交通繁忙問題
關注新發展區服務問題

多位議員擔心大圍站巴士總站配套不足以支持轉乘站運作
多位議員擔心大圍八爪魚迴旋處因大圍轉乘站而變得繁忙
建議善用大圍站總站未有使用的出入口、露天舊站

要求重組時顧及學生及長者
要求分階段作重組
顯徑總站班次顯示屏經常故障

要求重組時加強宣傳,令市民及早適應
要求提供智能手機GPS查詢
要求巴士提供流動WIFI
要求轉乘站提供手機充電機、還書箱

要求直接諮詢市民
批評青沙公路九龍出入口設計
質疑文件所提時間準確度

要求建立監管機制監管脫班
要求重組通告列出站名

**運輸署承諾會拉直馬鞍山經大圍路線
**運輸署希望馬鞍山居民善用港鐵
**九巴表示市區密集,GPS較難提供準確資料
**九巴表示會研究劃一收費及各議員建議

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
tracytracy1998 + 1 要求重組時顧及學生
daiteioh + 1 good,多謝整理...

查看全部評分

andy92 發表於 2014-1-9 09:19 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2014-1-9 07:03 發表
要求開辦沙田-深圳灣 ...

已經有環島跑狗全日服務,仲想點 ?
av335 發表於 2014-1-9 09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2014-1-8 10:44 發表

89D,40X,86K其實都可以撤出亞公角,
入面又有幾密既43X,
朝早89C又有特車,雖然有時會兩班特車都要閘飛站,
想去麗豪一帶咪同284搞轉乘,
富安其實贏左了

86K作為區內線,亞公角街三站兩方向又真係有人上上落落喎 (雖然唔算多)
299X雙向5.8分段比85K<>284有用吧 (預計81C及86C都會提速)

89D唔減幾架車畀89C,89D好難飛富安 (89C早繁根本唔夠載)
到時又會到錦英利安嘈無車,濱景難上車
叫人隧道口轉車?富安8:00-8:30可以連85M都上唔到,點轉?

不過長遠來說,我覺得85M會撒出亞公角,由286M入富安巴總取代

AVW28 發表於 2014-1-9 10:14 | 顯示全部樓層

原帖由 av335 於 2014-1-9 09:48 發表
86K作為區內線,亞公角街三站兩方向又真係有人上上落落喎 (雖然唔算多)
299X雙向5.8分段比85K<>284有用吧 (預計81C及86C都會提速)

89D唔減幾架車畀89C,89D好難飛富安 (89C早繁根本唔夠載)
到時又會到錦英利安嘈無車
叫人隧道口轉車?富安8:00-8:30可以連85M都上唔到,點轉?

不過長遠來說,我覺得85M會撒出亞公角,由286M入富安巴總取代

89D系列在早繁都自身難保喎!仲點減呢?
89P十班有最少6班在耀安頂哂閘,富安人多數只有望車輕嘆。
有機會你試下去耀安邨89D個站看看,果個站係早繁排隊排到打哂蛇餅。
人地仲要做埋馬市和烏溪沙的乘客呢!

89C特班又太早開尾車(8:10am恆安開,去到富安大約8:20am),看來恆安要多開一班開8:20am的特車(可行的話)。

至於286M入富安巴總,非繁的問題唔大,繁時就可能冇3、5分鐘都出唔返來。
而且用286M取代85M又比較難,一個唔到新蒲崗工廠區就已經唔駛諗(82X和84M合併唔成的其中一個原因)。
雖然該班客仲可以搭85X(譽港灣站落車)或84M(鑽石山站站落車),但85M始終比較近(重點係特快),起碼掂住個外圍先。
LL3850
hokwanlam 發表於 2014-1-9 10:28 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2014-1-9 10:14 發表

89D系列在早繁都自身難保喎!仲點減呢?
89P十班有最少6班在耀安頂哂閘,富安人多數只有望車輕嘆。
有機會你試下去耀安邨89D個站看看,果個站係早繁排隊排到打哂蛇餅。
人地仲要做埋馬市和烏溪沙的乘客呢!

89C特班又太早開 ...

82X同84M都冇得唔搞啦,非繁兩條線個客量都唔係好掂,
果兩條線搞得掂,富安就有條坑吉左出黎,理應鬆動好多架啦
AVW28 發表於 2014-1-9 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2014-1-9 09:19 發表

已經有環島跑狗全日服務,仲想點 ?

議員既意思係咪想開辦好似B2系和B3系果類既巴士線?

而環島跑狗做full day,受惠人數始終有限。
當然都好難話顧哂咁多區,話哂沙田區的版圖咁大。

P.S.其實我住馬鞍山,都唔知有呢條線。
條線收幾錢?服務時間和班次如何?

OT:
不過,d議員又會否爭取埋觀塘皇崗跑狗全日雙向途經沙田區?

[FF]
咁沙田就有齊哂全日去多個重點口岸的交通。
羅湖、福田:MTR
深圳灣:跑狗
沙頭角/文錦渡:跑狗
皇崗:觀塘皇崗線(現時只限深宵班次回程途經,價錢是比全價)
[/FF]
LL3850
AVW28 發表於 2014-1-9 10:38 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2014-1-9 10:28 發表

82X同84M都冇得唔搞啦,非繁兩條線個客量都唔係好掂,
果兩條線搞得掂,富安就有條坑吉左出黎,理應鬆動好多架啦

一係82X做哂第一城,入埋威爾斯;286M拉入富安總站和去樂富。
但麻煩在84M在第一城果段,成個馬鞍山得佢有車去第一城銀城街咋!
如果要用BBI來解決的話,就:
1. 286M九龍方向+89X沙田方向,次程免費[單向],轉乘地點是大老山隧道站
2. 85K沙田方向+82X九龍方向,補差額[雙向],轉乘地點是大涌橋路濱景花園

我就諗緊,82X+84M合併及/ 或有關84M的改動仲會唔會係今年重提。
LL3850