hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青怡發功,來勢洶洶
開啟左側

[經歷分享/報告] 青怡發功,來勢洶洶

260X 發表於 2014-3-26 19:47 | 顯示全部樓層

班人憑咩反對??正所謂"順得哥情失嫂意",要有一樣野就梗係要犧牲另一樣野架啦!!!
有咩理由要晒兩條快線呀!!!真霸道!!!
260X 發表於 2014-3-26 19:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2014-3-13 12:35 發表
都好, 因為長安太擠迫了, 不過最重要都係 41 加分段, 此外, 當 41A 改快後, 其實太子同欽洲街之間返青衣北會出現真空, 到時一定要搭 41 才可
其實我想知 41A 改快後是否肯定要加 1 元, 當然 1 元都可接受既

只要44改行長沙灣道,再槍左條41咪得囉!!!

隔離版有人講過:
執雞線一條都唔應該存在,
好客線客量太多需要執雞線分擔根本荒謬,
條線好客就應該直接加資源好客線上面,
某多客多人,就直接加車落某多客線,
而唔係擺車落去條又慢又兜ge小客線上面
另一條多人,就應該加車落另一條多客線,
而唔係擺車落一條唔知幾時到站ge小客線上面

所以,41絕對可以取消,分車比41A,44
不過咁,41A加成蚊又的確過份左,人地40里數仲長過41A,之前提速就冇加過價,反而41A就加成蚊,真係

260X 發表於 2014-3-26 19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-3-15 23:27 發表
唔想44搬站,不如44P全日,44/44P做聯合班次,學城記8X/19模式

夠車源咩??
BlackBird 發表於 2014-3-26 21:11 | 顯示全部樓層

回復 233# 的帖子

只要44/44P拉疏班次就得啦
P960早日摺線
kay 發表於 2014-3-26 21:20 | 顯示全部樓層
原帖由 260X 於 2014-3-26 19:53 發表

只要44改行長沙灣道,再槍左條41咪得囉!!!

隔離版有人講過:
執雞線一條都唔應該存在,
好客線客量太多需要執雞線分擔根本荒謬,
條線好客就應該直接加資源好客線上面,
某多客多人,就直接加車落某多客線,
而唔係擺車落 ...
執唔執雞睇你係邊間公司啦

如果係新創建,就大錯特錯啦,執雞線減班,主線同時間唔加車,班客依然搭返執雞線

又好似最近43C兩味,無啦啦搞到頭班車42A出巿區都唔夠載

又睇返6同6A合併,合併完班次都係比人話無改善,一係好耐無車一係幾架,時間表最近又拉疏左

最經典莫過於720A,下繁無左720A執雞,得返720,第一日破紀錄係灣仔碼頭等成個鐘先上到720返東區

主線做得好,執雞線死好多人都無異議,但事實係好多主線客量多而服務水平係嚴重差劣,新巴2A/82呢d主線仲要成日比人抽走d車添..
執雞線一條都唔應該存在,未免有少少一廂情願同埋偏離事實

世界很簡單 人類很複雜
chung1118 發表於 2014-3-26 23:34 | 顯示全部樓層
其實睇黎唔止青怡同青衣邨反對連偉景都反..
所以都唔好話陳議員山頭LA..
雖然雙料議員都...
去相...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GU9338 + 1 幾日就多左咁多 banner sosad

查看全部評分

FBI2 發表於 2014-3-27 00:09 | 顯示全部樓層

原帖由 chung1118 於 2014-3-26 23:34 發表
其實睇黎唔止青怡同青衣邨反對連偉景都反..
所以都唔好話陳議員山頭LA..
雖然雙料議員都...
去相...

今日我都有同偉景業委會D人傾過,佢地其實唔知道原來44延長係為左配合41A改特快,當佢地一聽到呢樣野後,即刻靜晒,因為佢地之前完全唔知背後既野,反對BANNER只係做下樣.
另一邊廂,陳議員今次舉動,觸怒了周邊多區議員,預計會上會被圍插,最終結果可能係44於早繁開青衣村特車了事.

雙料議員今次立場正確,以沉默態度去處理,因為正反立場都有點力量,是但得罪一方都有嚴重後果.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
hokachung 發表於 2014-3-27 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-3-27 00:09 發表

今日我都有同偉景業委會D人傾過,佢地其實唔知道原來44延長係為左配合41A改特快,當佢地一聽到呢樣野後,即刻靜晒,因為佢地之前完全唔知背後既野,反對BANNER只係做下樣.
另一邊廂,陳議員今次舉動,觸怒了周邊多區議員, ...

唔知過幾日後啲banner會唔會變晒強烈要求41A改特快呢
skpracta 發表於 2014-3-27 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-3-27 00:09 發表

....佢地其實唔知道原來44延長係為左配合41A改特快,當佢地一聽到呢樣野後,即刻靜晒,因為佢地之前完全唔知背後既野,反對BANNER只係做下樣.
另一邊廂,陳議員今次舉動,觸怒了周邊多區議員, ...

其實他們是知道的,因爲他們有去16日在青怡的居民大會。

作爲當區居民,其實我的疑問有三個:

1.41A要改特快,是不是就一定要把44的總站拉去翠怡?有沒有其他可行方法去同時服務兩區?
2.若果44真的拉了去青碼,會如何影響44的客流?
3.41A撤出服務的地區,有沒有合理的取代路綫?

若果運輸處/九巴能給居民一個合理的答覆的話,我倒是相信居民對的反應不會像現在如此反感。

另外,告訴大家一個觀察
作爲一個每天坐41A上班的乘客,其實我觀察到41A早繁出青衣的乘客當中,有約一半的乘客是在青衣碼頭及翠怡上車的,而整車乘客中,有約40%是在荔枝角下車的。

問題是,若果本身有44P的服務,爲何這批乘客不搭44P而去搭41A?
若果44真的把總站改作青衣碼頭,又能否吸引到這批乘客?
若果這批乘客真的改乘44,又會怎樣影響44的服務?

祈望大家能撇除RDP/九巴/運輸處的影響,單單由對居民的影響去看這件事。
居民需要怎樣的巴士服務,居民應該是最有話語權的。
 樓主| GU9338 發表於 2014-3-27 21:21 | 顯示全部樓層

原帖由 skpracta 於 2014-3-27 21:02 發表

其實他們是知道的,因爲他們有去16日在青怡的居民大會。

作爲當區居民,其實我的疑問有三個:

1.41A要改特快,是不是就一定要把44的總站拉去翠怡?有沒有其他可行方法去同時服務兩區?
2.若果44真的拉了去青碼,會如何影響44的客 ...
1. 有 , 先行碼頭再好似 49X 咁出番長安 , 不過咁既定線無人搭
2. /
3. 一定無快過原有 41A 既方法 , 除非 44 同 44P 真正拆線 , 不過兩條線都疏到不得了

答埋 41A 既問題 , 41A 起碼快 44P 十分鐘 , 所以 $7.5 都有唔少人搭
拉條 44 去青衣碼頭起碼叫做有個補償 (有部分客會流去地鐵 , 但應該有部分會搭 44) , 連慢十分鐘既補償都唔俾人 , 咁點同碼頭區交代 ?
請用文明來說服我。