hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青怡發功,來勢洶洶
開啟左側

[經歷分享/報告] 青怡發功,來勢洶洶

skpracta 發表於 2014-3-27 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2014-3-27 21:21 發表
1. 有 , 先行碼頭再好似 49X 咁出番長安 , 不過咁既定線無人搭
2. /
3. 一定無快過原有 41A 既方法 , 除非 44 同 44P 真正拆線 , 不過兩條線都疏到不得了

答埋 41A 既問題 , 41A 起碼快 44P 十分鐘 , 所以 $7.5 都 ...

原來在你眼中,爲了向碼頭區交代,就可以犧牲青衣邨和青怡居民的利益。

依照某版友的理論,失去了原有路綫的乘客就應該去搭鐵

(碼頭區去青衣港鐵站比青衣邨和青怡要直接,否則港鐵也不用擺$2機在青怡吸客了。)
那麼碼頭的客就不能搭鐵,而要去搶44?

是不是這樣就能滿足某些碼頭客長久以來揀位坐的願望?
也是不是能滿足了某些區議員的願望?

要別人爲你的願望埋單,是要不得的行爲。
HF3204@243M 發表於 2014-3-27 21:57 | 顯示全部樓層
單嘢 LOOP 得越耐,陳生連任機會越細
佢而家唯一可以做既,就係爭取 44P 逆走南橋,而唔係 44 青衣邨特班,甚至係死留 44
 樓主| GU9338 發表於 2014-3-27 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 skpracta 於 2014-3-27 21:40 發表

原來在你眼中,爲了向碼頭區交代,就可以犧牲青衣邨和青怡居民的利益。

依照某版友的理論,失去了原有路綫的乘客就應該去搭鐵,
(碼頭區去青衣港鐵站比青衣邨和青怡要直接,否則港鐵也不用擺$2機在青怡吸客了。)
那麼碼頭的客 ...

到底邊個犧牲邊個利益 ? 41A 拉走左 , 碼頭區居民出去起碼慢十分鐘 , 青衣邨青怡 ? 無影響
而家碼頭區搭 44 係咪會一站頂閘 , 搞到青衣邨青怡人無得上車 ?
44 44P 整合完肯定密過而家既班次 , 起碼下繁 44 44P 唔會拖住係旺角開車 , 真係無著數 ?

仲有 , 請問你係碼頭區邊個 banner 見到為左要揀位坐而要拉 44 過黎 ?
碼頭區無左 41A 直出深水埗已經好蝕底 , 44 拉過去作一點補償 , 問題在哪 ? 唔好唔記得 , 青衣邨係今次重組幾乎係 0 影響   

四個字總括 : 「庸人自擾」。
把自己的想像力當成事實而且加害別人,也是要不得的行爲。
請用文明來說服我。
ma212223 發表於 2014-3-27 22:06 | 顯示全部樓層

回復 241# 的帖子

點解唔可以?你咪一樣為咗青怡同青衣邨嘅利益,要全青衣山下犧牲,失去尖咀旺角特快
人地有話拉條44去碼頭就以後拒絕青怡同青衣邨客搭咩?無
人地有話44多客無得加車咩?無,反觀40改特快6D一向按需求加班
skpracta 發表於 2014-3-27 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-3-27 22:01 發表

到底邊個犧牲邊個利益 ? 41A 拉走左 , 碼頭區居民出去起碼慢十分鐘 , 青衣邨青怡 ? 無影響
而家碼頭區搭 44 係咪會一站頂閘 , 搞到青衣邨青怡人無得上車 ?
44 44P 整合完肯定密過而家既班次 , 起碼下繁 44 44P ...

依照九巴現在的收車策略,我可不會天真地以爲44和44P整合就一定能夠加密現有班次,

同埋當人家可以罵青衣邨/青怡客爲了揀位而死守44,那麼碼頭區又爲何不會有爲了私利而去搶44的乘客和區議員?
揀位只是其中一個例子,你難道會天真地以爲區議員會把這樣的理由寫上banner吧?

另回樓上,44P改南橋特快不能解決問題,因爲會輪到長安班客覺得太慢,結果44P會因爲太少客而取消。

最跟本問題係,41A改特快,是不是就一定要拉44下水?

大家就這樣聽信九巴/運輸處的說法?居民就不能有自己的思考?
ma212223 發表於 2014-3-27 22:26 | 顯示全部樓層

回復 245# 的帖子

唔拉44落水,請問碼頭有咩車搭?
點解一定要青衣碼頭無車搭咁自私?
skpracta 發表於 2014-3-27 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-3-27 22:26 發表
唔拉44落水,請問碼頭有咩車搭?
點解一定要青衣碼頭無車搭咁自私?

41A轉特快,青衣碼頭要有車搭,並不是只有“把44的總站拉去碼頭”這個答案。

• 爲何不能開由碼頭開出,經大王下長安去深水埗循環綫,然後用轉乘順手消滅埋條41?
  • 爲何不能
    44回程整單向經碼頭,然後提供續程轉乘優惠,整到兩邊都可以用44而又不用搬總站?
  • 再或者44P全日,44分30%車去44P,然後44+44P青衣錯開定點班次,大家都有總站可以等?

再或者,負面些去想,如某版友的思維模式,
冇咗41A,就
拉41入碼頭,否則搭鐵?

但是,若果你連思考到懶得去做,九巴、運輸處説甚麼,你就支持甚麼,那就與人無尤。
 樓主| GU9338 發表於 2014-3-27 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 skpracta 於 2014-3-27 22:18 發表

依照九巴現在的收車策略,我可不會天真地以爲44和44P整合就一定能夠加密現有班次,

同埋當人家可以罵青衣邨/青怡客爲了揀位而死守44,那麼碼頭區又爲何不會有爲了私利而去搶44的乘客和區議員?
揀位只是其中一個例子,你難道 ...

我既思考就係 ...... 一個山頭主義到極既人 , 活生生出現係 Italk 眾人面前

你個 "跟" (正字 : 根) 本問題 , 呢度講呢度散好喇 , 揚出去真係唔怕俾人笑咩
點解青衣邨青怡可以左擁 41A 右抱 44 , 碼頭區從此就無左出深水埗既巴士服務 ? (唔好同我講有 41 , 完全係垃圾)
只係一換一 (都講唔上係一換一 , 因為搭 44 係慢過 41A) 既巴士服務 , 何來有「私利」?
由提出重組至今 , 我都睇唔到碼頭區有不合理要求黎去 "搶" 44 既乘客 ...
早繁既 41A 每班車係碼頭大約上十幾二十個客 , 將來就算全數過俾 44 , 青衣邨青怡一樣都會有位坐 ,
碼頭因為揀位而拉 44 ? 係你驚青衣邨無得揀位下話 ...   
原帖由 skpracta 於 2014-3-27 22:52 發表

41A轉特快,青衣碼頭要有車搭,並不是只有“把44的總站拉去碼頭”這個答案。

爲何不能開由碼頭開出,經大王下長安去深水埗循環綫,然後用轉乘順手消滅埋條41?
爲何不能44回程整單向經碼頭,然後提供續程轉乘優惠,整到兩邊 ...

唔好下下用什麼思考去質問人。你呢個回應倒係顯得出你根本無用腦就去打呢個 reply

- 由碼頭開出咪即係拉 44 過去 , 你到底想講咩 ? 仲有轉循環線根本就係累全家既建議 , 你係咪覺得而家 44 唔夠疏 , 應該等夠半粒鐘然後兩三架車一齊埋站先過癮 ?
- 一早講過續程轉乘優惠唔可行。碼頭客出旺角搭 44 已經慢過 41A , 你仲要搞呢種擾民式建議 , 到底想點 ? 你呢個建議簡直係趕走所有碼頭客落地鐵 , 咁唔駛幾耐 44 連回程都唔駛經碼頭 , 車都慳番 , 我有冇講中你心思 ?
- 得 5 架車行 44P , 係咪要 30 分鐘一班 ? 41A 已經夠疏 , 條全日 44P 仲要搞半粒鐘一班 , 好彩你唔係掛 Banner 出黎者 , 否則相信碼頭區暴動都似
- 41 收幾錢 , 開幾密 ? 最離譜既建議 , 你到底有冇諗過先打出黎 ?

青衣邨青怡既有 41A 又有 44 可搭 , 但碼頭區就被你搞到四不像 ,
碼頭人係咪同你有仇 ?
請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2014-3-27 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 skpracta 於 2014-3-27 21:40 發表

依照某版友的理論,失去了原有路綫的乘客就應該去搭鐵,
那麼碼頭的客 ...

犧牲?
犧牲左D咩?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2014-3-27 23:27 | 顯示全部樓層

原帖由 skpracta 於 2014-3-27 22:18 發表

揀位只是其中一個例子,你難道 ...
唔整合一樣可以收你車

搶?
請問搶左D咩?
44唔係青衣村做總站難道就會冇得搭?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過