hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-2015年度屯門區巴士路線發展計劃
開啟左側

[經歷分享/報告] 2014-2015年度屯門區巴士路線發展計劃

Crotone 發表於 2014-3-13 20:33 | 顯示全部樓層

原帖由 tc720hk 於 2014-3-13 20:16 發表
傻仔,唔搭九巴,仲有西驳巴士,城巴及小巴,好似你甘,
您幾時學得某放假板友咁
One Door Closes Another Door Opens
shakugan2005 發表於 2014-3-13 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2014-3-13 20:33 發表
66M/60M改得成
57M都上得路了

除非有人為反而反, 如果唔係成份野最有機會通過既係60M/61X+66M/66P嫁喎!
fw1321 發表於 2014-3-13 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 icecone 於 2014-3-12 21:32 發表
老老實實點解咁鐘意叫特別線找數?
連唯一一條回程行西廊既259B都cut埋回程
其實特別線車程短D更有效率,
以更少資源將乘客由市區返屋企
我知259B坐唔滿,但條條線都唔會班班車滿架啦,我夠成日見繁線各大紅隧線特車繁時 ...

今次目的都係想轉車站多 d 人用。以後尖沙咀坐返 260X 轉車,油麻地、旺角就坐提速後既 63X 轉車。
同樣地,朝早減走 259C 及 259E,然後加車去 59M、59X、258D、960系、961系班次,就係想多少少
新屯中、龍門居既人搭 59M/59X 去轉車站,然後出市區既車又密返少少,希望更多人用轉車站。

如果九巴真係想轉車站多 d 人用,又想節省資源,下一步可以嘗試下繁將 (1) 旺角 同 (2) 太子至美孚
分家 (至少 58X、59X、60X 有條件做到),其餘時間就維持現狀。班次疏極都係 8-10 分鐘左右,但車程
就慳到 15-25 分鐘。
053h4 發表於 2014-3-13 21:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
fw1321 發表於 2014-3-13 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-3-13 21:57 發表
番屋企,坐開直車,除非快好多啦(20分鐘以上),唔係有位坐的情況下,點會去轉車站轉車?

如果你指旺角返屯門既情況,我自己下繁搭過好多次 X 線或且 259B,由彌敦道/亞皆老街交界至
荔橋經西廊車程少於 7 分鐘,而 X 線經長沙灣道一般要 25-35 分鐘。非繁忙時間 X 線車程
短 10 分鐘左右。
kay 發表於 2014-3-13 22:38 | 顯示全部樓層
259X其實不如換個新no.開啦

佢擺得係轉車站開應該就係想試新野

當然一個唔好彩班乘客buy既,將來做縮數重組就有更大藉口

好似67M咁短去屯轉,全世界要轉車都唔係唔可能

如果59A留幾部車非繁/晚繁後做59U變相加密班次唔知會唔會較易過關?
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2014-3-13 22:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
fw1321 發表於 2014-3-13 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-3-13 22:46 發表

左轉又 (右)轉不如坐西鐵啦
屯南無得講,去轉車站迫59M啦唯有

本來我以為你話緊我對部分 X 線分家既意見,但見到你呢個回文,我又覺得你係話緊 259B 取消回程單野,
而且你既意見似乎係傾向尖沙咀 260X 既範圍,而唔係旺角果頭,咁同我焦點完全唔一樣喇。
2076 發表於 2014-3-14 04:57 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-3-13 17:27 發表

佢反對962系重組反得最勁.

唔好咁講

有人反到停埋版添
起碼我係嘈車程增加,起碼好過其他區嘈車程冇增加但係將總站搬走呢啲唔會真正影響車程的因素

其實我的立場係所有長線縮到屯轉開,全部人公公平平落車排隊,尤其是E33,不過冇可能架啦
話說我要去機場都考慮過E33,但係做閘長的機率太高,結果龍運好成功咁推左我去搭A31,賺多筆

259X轉車站開個人覺得係好先例,屯門各區都有機會有位坐,只要你肯早啲去排隊就得,不過總站區啲人實覺得從屋企樓下開係必然的事啫,如果259X唔叫259X,叫262X,屯碼又會唔會嘈唔在屯碼開?
話時話,E33加班真係無底深潭,加極都滿,我搭過E33機場頭班車,依然爆瀉。(幻想MODE: 建議以後只加E33X班次,來往轉車站同機場,慳番時間做多一轉,同時掠多一筆 )

抗議962B重組
還我962全日服務
Crotone 發表於 2014-3-14 08:35 | 顯示全部樓層

回復 59# 的帖子

未有轉車站之前, 60X, 61X 開辦的目的係叫屯門各區居民去屯門市中心坐車去該兩線沿線地方

如果咁係成功的話,就唔使一區一M 同X 線啦...
One Door Closes Another Door Opens