hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃

castanopsis 發表於 2014-3-12 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-3-12 22:42 發表
同班將南議員傾下,開條將荃二線(繁時線),以取消796S做代價,初稿如下,不知是否有吸引力?
749:日出康城←→尚德←→調景嶺←→將軍澳隧道←→觀塘apm←→九龍灣站←(不停站)→葵涌←→荃灣 ...

我怕會遇到九巴阻力,條線很大機會會食40客
我覺得在6幹開通之前,將荃應該再批多數條將南邨巴解決
一樣做到繁時,但比起巴士個效果更佳(更快/更少站)
6幹開通之後再全日拆條【寶林-坑口-尚德-調景嶺-(6幹)-葵涌-荃灣】出來
其他版友意下如何?
kmb71k 發表於 2014-3-12 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-3-12 22:42 發表
同班將南議員傾下,開條將荃二線(繁時線),以取消796S做代價,初稿如下,不知是否有吸引力?
749:日出康城←→尚德←→調景嶺←→將軍澳隧道←→觀塘apm←→九龍灣站←(不停站)→葵涌←→荃灣 ...

咪鬼停觀塘同九龍灣啦
兜觀塘咁同296C有乜分別?
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2014-3-12 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2014-3-12 22:03 發表
新巴光明正大打嬴 296C

邊個話新巴會放棄將荃 ??

有人講過放棄咩?
況且而家仲未有正式路線定案, 又未投標, 十畫都未有一撇
ksmbh 發表於 2014-3-12 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-3-12 21:45 發表
何以見得796c日載客量為2000
953只係18%,咁應該差唔多6000
修正:點解下表啲數完全唔同嘅

796C個數據係單向客量,
似乎用客量/百份比得出來回客量並不一樣,
頭三行係往蘇屋,
第四五行係往清水灣半島.

咁睇我相信個數字係往蘇屋約2,000客每日
而往清半約2,600客每日
咁每日來回共約4,600
結果都係比93K少客
34417.220
46623.320
412.119.52381
501.926.31579
190.727.14286
S3BL100 發表於 2014-3-12 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-3-12 21:10 發表
雖然老九想o係九龍城做大型轉車站,我唔知係咪想將 93K 變成駁腳線。
但如果話係陰乾佢搏取消就肯定唔會,因為其實份文件都講左其實現時保留段路都佔左 50% 客量,即係到時都仲做到 3,500 客一日,仍然係用緊 10 架車行既 796c(每日約 2,000 人)兩倍。
而且老九會想留 93K 的,因為如果縮短唔減價,唔加車俾依家嚴重唔夠載既 98A 逼你搭 93K,回程同價但無左轉乘都坐底咬多你 $4,
都未計出去班客 $1.8 變 $8.5 每位收多 $6.7,不知幾咁好味。

但如果係做九龍城轉車站駁腳,
根本佢既角色就同 98A 完全重疊,而且正常人都會揀觀塘轉車而唔會九龍城轉,而且九龍城轉車選擇亦唔夠觀塘多。
講真既然土瓜灣出旺角班客都可以唔要,咁將軍澳出九龍灣班客更加唔重要,因為 98A <> 3D 遠遠密過 11 <> 6,擺明九巴留低 93K 只係用黎打劫山上上唔到 98A 既客.

其實如果九巴想搞大九龍城轉車站,點解唔係縮95落九龍城,而係縮93K?
95條路直接同快過93K好多囉…

論存在價值,93K同95九龍巿區果段其實差唔多…
95都做得返晒縮完之後93K做緊的大部分客,縮95摺埋93K換第二D野仲實際啦…
fb.com/scientisthk2usa/
kmb71k 發表於 2014-3-12 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-3-12 23:37 發表
其實如果九巴想搞大九龍城轉車站,點解唔係縮95落九龍城,而係縮93K?
95條路直接同快過93K好多囉…

論存在價值,93K同95九龍巿區果段其實差唔多…
95都做得返晒縮完之後93K做緊的大部分客,縮95摺埋93K換第二D野仲實際啦…

95某程度上係分流緊1A同27既客
都幾難攪

加上RDP呢頭話縮95M服務
如果縮埋95
唔知翠林人會唔會反枱...
3AV53 發表於 2014-3-12 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-3-12 23:45 發表

95某程度上係分流緊1A同27既客
都幾難攪

加上RDP呢頭話縮95M服務
如果縮埋95
唔知翠林人會唔會反枱...

95回程係佐敦至旺角上車既客為主,
而93K係土瓜灣打後上車既客為主,
如果縮95,基本上同殺左佢一樣。
poohpter 發表於 2014-3-13 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-3-12 21:37 發表
其實預左架啦, 市中心喎, 依家初步只係兜個圈, 唔駛條條街兜晒算係咁啦,
等有一日連798 792M甚至未來將荃將乜將物都入埋一份就真係恭喜晒!

現時將軍澳站總站都叫做一個「似市中心總站」。

新巴唔轉線入市中心南,
將來居民要搭巴士都會行出將軍澳站總站/寶盈分站
(一直都有人於總站內上796C、796S這些與地鐵重疊路線),
一係就直接出將軍澳站坐地鐵;
夾硬兜路只會趕走康城、清半及寶盈客。

P.S.將軍澳站是時候可考慮改名為「將軍澳市中心」了!
Ravenclaw 發表於 2014-3-13 00:12 | 顯示全部樓層
93K果度,又系要抽下水先,一體數字,明目張膽地將受影響人數中最大舊客倒左佢...

系就咪鬼寫出黎啦大老,系寫,唔該交埋6C/6F條數出黎...

93K試緊水溫...

試2種情況:

1. 98A+93K 呢種模式能唔能夠變用落 296A+296C 度,即系有機會296C都想好似93K咁(796C個改動一體就知想點)...
2. 最壞情況,過車去98A同296A算數,93K同296C再見(不過咁做其實沒著數,因為牛頭角之後果段用98A/296A的班次去做唔見得系善用緊資源)

至於SSP<>KT,對唔住啦,太細啦舊客,唔做呀,紅小地鐵同我食晒佢....
~誰@359~ 發表於 2014-3-13 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-3-12 23:17 發表

將南雙C重疊人人皆知
我不滿的是你‘93K有6千幾個客,雙C憑什麼倖免於難?’的態度
好心知重疊就俾D建議出來改善資源運用啦
你單純拎個93K客量出來踩雙C,人地好容易會錯意
建議唔係冇,不過到底將南仲欠D乜?
除左將雙C合併,慳車出泥畀將荃,我諗唔到有其他可行性
慳車畀將北係最合理既做法,亦都令資源分配更加平均同合理(根據各線客量而言),你又肯唔肯?

搞掂雙C既建議真係唔係冇,但其實講左出泥咪又係算吧啦
字大只顯得人自大