hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 張炳良指會與巴士公司研究分流港鐵乘客 ...
開啟左側

[問題] 張炳良指會與巴士公司研究分流港鐵乘客

PB602 發表於 2014-3-20 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 AD118 於 2014-3-20 11:28 發表
不過香港交通市場跟本唔係自由巿場,被擁有港鐵嘅政府所干預
要交通市場公平D,政府應賣走港鐵,不過港鐵咁多錢賺對政府同納稅人有益
現實上就冇可能

政府已經干預緊交通市場啦,政府仲話香港係自由巿場經濟,我呸!

香港交通市場當然唔係自由市場,單係專利巴士就已經唔係自由市場產物。

政府多年來維護九巴,偏幫大財團,限制紅小唔俾進入新界入新市鎮,唔俾行快速公路,又限制紅小只可以設16座。

港島區紅小同新巴城巴有較多競爭,但一入到新界根本紅小好多路都唔入得,目的只係為保障九巴專利。

以屯門為例,如果屯門每條屋邨都俾紅小進入,俾紅小行屯門公路,同批准紅小增加座位的話,九巴好多屯門線基本上可以執笠。
GU9338 發表於 2014-3-20 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2014-3-20 22:57 發表

香港交通市場當然唔係自由市場,單係專利巴士就已經唔係自由市場產物。

政府多年來維護九巴,偏幫大財團,限制紅小唔俾進入新界入新市鎮,唔俾行快速公路,又限制紅小只可以設16座。

港島區紅小同新巴城巴有較多競爭,但一入 ...

雖然九巴服務的確好糟糕 ,
但以開放紅小以提供更佳服務 , 無疑於引狼入室 ,有間接助長社團風氣之勢
係今時今日幕後「黑」手已經遍佈既香港社會裡 , 絕非良策

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 紅VAN服務比九巴還差劣

查看全部評分

請用文明來說服我。
PB602 發表於 2014-3-20 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-3-20 10:23 發表
蝕錢巴士線少客搵小巴或村巴可能做得住同更符合成本效益,唔駛嘥油嘥咁大部巴士載咁少客
相反部份多客小巴線要加咁多部小巴載人又嘥油又浪費資源,俾村巴或巴士公司用單層會好好多

小巴線好客你就話要搵巴士取代,按照你嘅邏輯,部分巴士線客量超多,咪就係要搵鐵路取代囉。

根本部分巴士迷邏輯就係自相矛盾:鐵路好生意巴士要分一杯羹,小巴好生意巴士又要分一杯羹,話係自由市場。但一講到要開放巴士市場,引入其他競爭者,就即刻十萬個理由反對,話市場太自由唔去監管會通街車海一片大亂。

總之,而家九巴18-25分鐘一班車就一定唔亂。

PB602 發表於 2014-3-20 23:14 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2014-3-20 23:04 發表
雖然九巴服務的確好糟糕 ,
但以開放紅小以提供更佳服務 , 無疑於引狼入室 ,有間接助長社團風氣之勢
係今時今日幕後「黑」手已經遍佈既香港社會裡 , 絕非良策 ...

社團都叫盜亦有盜,中途站等極都上唔到車,可以打電話去站頭叫司機留個位俾你。

九龍巴士咁大間公司,反而日日欺騙市民,寫就5-10分一班實際就20分鐘一班,你打電話去投訴,仲夠膽同你講根據公司紀錄當日班次一切正常,暗示閣下時運高鬼掩眼。

呢D公司,連社團都不如。
GU9338 發表於 2014-3-20 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2014-3-20 23:14 發表

社團都叫盜亦有盜,中途站等極都上唔到車,可以打電話去站頭叫司機留個位俾你。

九龍巴士咁大間公司,反而日日欺騙市民,寫就5-10分一班實際就20分鐘一班,你打電話去投訴,仲夠膽同你講根據公司紀錄當日班次一切正常,暗示閣下 ...

你 get 唔到我講咩 , 我都知有紅小服務做得好過九巴
但背後人士一旦攪事 , 客就只有硬食
例如有私自更改路線、飛站、選擇性載客 ........ 不能盡錄 , 最關鍵係人身安全
之前牛旺同觀旺爭起上黎仲上埋報 , 一陣日光日白載客時份尋仇仲得了 ?

我最覺得矛盾既地方就係 :
我地去鬧 CY 搞「黑」飯局云云,本來無問題,但另一邊廂自己就去幕後金主跪低 , 咁代表咩 ?

請用文明來說服我。
mingfai31 發表於 2014-3-21 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2014-3-20 23:14 發表

九龍巴士咁大間公司,反而日日欺騙市民,寫就5-10分一班實際就20分鐘一班,你打電話去投訴,仲夠膽同你講根據公司紀錄當日班次一切正常,暗示閣下 ...

想問下紅小幾分一班?

另外..豬紙所寫係總站開出時間
你係唔係真係肯定總站冇依時開出
係既唔該就同運吉投訴
打電話去 未聽過官腔咩...

PS.老九連EMAIL都唔敢公佈俾人就知怕技訴啦
3ASV3-JE1672 發表於 2014-3-21 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2014-3-20 23:34 發表

你 get 唔到我講咩 , 我都知有紅小服務做得好過九巴
但背後人士一旦攪事 , 客就只有硬食
例如有私自更改路線、飛站、選擇性載客 ........ 不能盡錄 , 最關鍵係人身安全
之前牛旺同觀旺爭起上黎仲上埋報 , 一陣日光 ...
搭親紅小都要搵命搏,如果日夜都要搭嘅話仲得了既......
俾紅小做大其實同趕客冇乜分別
CSHUNG 發表於 2014-3-21 01:53 | 顯示全部樓層
一個好直接又玩得好大既方法......
九記即時放棄所有專營權,
等政府,港鐵同紅綠VAN 玩晒佢,

一頭半個月之後先慢慢入標同你"申請" 新路線
大不了, 摺埋檔野佢當吐現離場........

我唔信政府唔驚過你
AD118 發表於 2014-3-21 08:26 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2014-3-20 23:08 發表

小巴線好客你就話要搵巴士取代,按照你嘅邏輯,部分巴士線客量超多,咪就係要搵鐵路取代囉。

根本部分巴士迷邏輯就係自相矛盾:鐵路好生意巴士要分一杯羹,小巴好生意巴士又要分一杯羹,話係自由市場。但一講到要開放巴士市場 ...

如果政府選擇干預交通市場, 請干預埋其他交通工具
如果政府想開放交通市場自由競爭,請與港鐵斷絕利益關係,開放村巴,綠小同紅小市場

前者對港鐵,政府最有利,對巴士公司有少少好處如果交蝕錢線俾小巴/村巴做
多客小巴/村巴線巴士公司做番,削弱選擇權利同埋要付出較貴車費對乘客就係輸家

後者開放市場競爭好令各交通工具係部地區同路線減價或改善服務,對乘客較有利
對營辦者就係輸家
AD118 發表於 2014-3-21 08:35 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2014-3-20 20:08 發表

係咪你做先? 維唔到皮人工低唔夠人你點選擇啊?

我明白維唔到皮冇人會肯做,唯一肯插入嚟做就可能得國企
國企想加大係香港嘅影響力同唔想交通公司加價影響社會安定就會咁做
依家有傳有國企都同政府傾緊接管兩電嚟做去保持電價穩定,係咪真就真係不得已知