hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 見到有乘客係車入面,幫手按個開門制都比卡佬靠嚇!? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 見到有乘客係車入面,幫手按個開門制都比卡佬靠嚇!?

PatPatLeo 發表於 2014-4-13 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2014-4-13 11:15 AM 發表
個司機咁講只係保障自己
唔係好關你事

如果附近有職員響度,的確應該叫巴士公司員工協助。
因為如果你開左,而職員見到又唔理。到時被人拍左片,件事隨時變成:「巴士迷亂玩緊急掣,九巴司機扮睇唔到」或「女乘客被困車廂,九巴司機扮睇唔到」。
所以明知冇咩危險性,個司機都要交一交戲保障自己。
HM3835 發表於 2014-4-13 13:56 | 顯示全部樓層
講到底,個女仔龍精虎猛行得走得,我唔明有咩即時危險要你伸張正義禁個制

不如你索性認左佢,話你終於搵到機會嘗試禁個門制好過啦。
groom1002 發表於 2014-4-13 14:11 | 顯示全部樓層
規則係死的,人係生的,有些個案要隨機應變。否則好像08明愛醫院失救事件。
DT716@71A 發表於 2014-4-13 14:21 | 顯示全部樓層

唔使搞到咁保護自己

車長有責任檢查清楚仲係未所有乘客已經落車,
發生有人獨留車上而又有樓主嘅行為,再報埋警,我保證佢上報
到時公司知道有車長疏忽導致今次事件,一定追究車長責任

所以,我又唔信佢報警;解條文,字面係岩嘅,責任原意係錯嘅! 應該本著「情理法」及動機去解讀有關情況,樓主按掣嘅原意係為左幫個女乘客而非蓄意干預行車,呢d charge 未必落得成

樓主我挺你
No abolishment. No Art.23
joeli16 發表於 2014-4-13 14:41 | 顯示全部樓層
講到尾, 用規則保障左自己先救人呢D叫怕事, 擺到明我係要按程序先會幫你呢D叫管僚
前面竟然有人話被困人士行得走得, 等佢暈左先救咁都講得出,
咦,唔得喎, 人地暈左, 我開門救佢都係違規, 算啦, 都係眼白白睇住佢死, 搵職員黎救啦, 我自保緊要

係咪要做到咁, 係咪係規則面前人性都可以埋沒?
GK3258 發表於 2014-4-13 14:48 | 顯示全部樓層
喂咁有陣時退一步海闊天空,樓主做既出法點係關心個女乘客,係無錯,但係方法我有所保留
卡佬怕你做乜搞車,你知依家啲巴迷幾瘋狂,而且之後理解番無繼續話你,無去追究,做乜要咁念念不忘呢?
家陣佢又唔係去告你,使乜放上網去批鬥個司機呢?
唔係話樓主行為唔啱,事實係告上法庭的確唔會入,只係覺得點解唔係咁緊急而附近有職員就唔用個好啲既方法,而且件事都過左去,使乜咁煩去到依家上黎數臭人呢?識唔識咩叫包容體諒呢?
Welsh 發表於 2014-4-13 15:14 | 顯示全部樓層

原帖由

3ASV196
於 2014-4-13 13:11 發表

你搞錯左d野, 這根本不是法理與人情問題, 本身有關法律原意唔係話唔俾其他人用個制,

而是緊急情況下, 任何人都應該去用個制吧, 這亦是運輸署要求巴士設立緊急制的原始目的

樓主本身行為是合乎法理與人情, 相反,  ...

咁請問如何係定義「緊急情況」?

見到個乘客就黎暈、焗到唔舒服就緊急姐
如果精精神神咁,都叫緊急?
除非架車著火有毒氣就黎爆炸姐,如果唔係我唔覺得依單野算緊急喎

有時有d野係犯法就犯法,不論你原意好定唔好
你有咁既行為當然有你既出發點,不過人地點睇會係另一回事

ps. 依單野報警係唔會上到法庭啦,我講緊個官點判係我另外提及個例子姐
如果最後救車都仲係出左事,你都有排搞

Welsh 發表於 2014-4-13 15:34 | 顯示全部樓層
原帖由 joeli16 於 2014-4-13 14:41 發表
講到尾, 用規則保障左自己先救人呢D叫怕事, 擺到明我係要按程序先會幫你呢D叫管僚
前面竟然有人話被困人士行得走得, 等佢暈左先救咁都講得出,
咦,唔得喎, 人地暈左, 我開門救佢都係違規, 算啦, 都係眼白白睇住佢死, ...

冇人話等佢暈左,相信真係暈左既話樓主既行為冇人會覺得有問題

規則/法理面前人性都可以埋沒?我個人可以話唔係

但現實上的確大把人就係
規則行先,你吹得佢漲?

只不過每個人個準則唔同,我點睇佢點睇,嘈黎冇意思,亦冇固定答案

儒家佛家乜家思想各學派幾百幾千年都係嘈依d野,只不過每人有唔同思想罷了

依種問題要爭論係冇結論,只會不斷循環

josephwong 發表於 2014-4-13 16:32 | 顯示全部樓層
話雖規則是死, 人是生, 況者個人在車入面又沒有即時危險, 找站長/其他巴士車長處理是最合適, 除非個人在車內被追殺要逃離.
另外一在法律上, 萬一因你開車門而發生事故, 你是要負責一部份責任的, 你有$$有時間, 可奉倍到底
josephwong 發表於 2014-4-13 16:34 | 顯示全部樓層

法律某程度上是有$$人的玩意, 美其名是保護人民

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3v12 + 1 + 1 法律某程度上是有$$人的玩意

查看全部評分