hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順
開啟左側

運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順

張偉沖 發表於 2014-7-30 17:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-7-30 16:39 發表
睇完哂呢篇文之後,
真係想問下西貢區班人不如將成個計劃掉左去好冇,
神又係佢, 鬼又係佢, 明明都講到七七八八而家又黎縮沙 ~

將荃線咁樣搞一搞又唔知要拖幾耐先可以出現 ~ ...

I told you so...

觀塘山真係慘, 明明塊肥肉就快到口, 但都無得食.
盲目反對 香港已死
CTB690 發表於 2014-7-30 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-30 17:29 發表

I told you so...

觀塘山真係慘, 明明塊肥肉就快到口, 但都無得食.
其實觀塘山冇左呢條將荃線要怪就怪佢個垃圾區議員要求入埋秀明道啦.如果佢唔要求既都唔會咁啦.再加上TD都冇搵過觀糖區會傾計,所以呢條將荃線唔服務埋觀塘山都可以
GW5878 發表於 2014-7-30 18:31 | 顯示全部樓層
睇完哂呢篇文之後,

根本由頭到尾西貢區立場好清楚,係唔想入四順秀明道
觀塘區比佢行秀茂坪道新清,假假地都仲有條線用下
好過你搞到今日我唔預你玩

難聽講句,班觀塘政棍抵死,得寸進尺,結果渣都冇
transbus 發表於 2014-7-30 18:45 | 顯示全部樓層

如果要有秀順荃線,
只需要開返放工單向兩味,
更冇需要用將軍澳車。

將荃唔經順秀,絕佳,
横掂山上自古本來冇機會享受到。

留名睇幾時有人話,
93A 93K 95 95M有九龍人濫用將軍澳車。

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
kay 發表於 2014-7-30 18:55 | 顯示全部樓層
睇完哂呢篇文之後,

其實由頭到尾都係運輸署搞事多

西貢區一向要求條線做齊咁多個區
要求行隧道出入

運輸署由出RDP到今次開會前都無回應佢地訴求
仲因應觀塘區意見私自改埋條線入秀明道

依家又無啦啦研究行觀塘繞道,神又係佢鬼又係佢

不過,運輸署都未有答實話採用觀繞黎取代3C方案,講野模稜兩可
個別版友都未必要太早開心住

運輸署用觀繞黎比較,行觀繞快得個2分鐘,當計埋爬山站站停因素拉闊差距
頂多差10分鐘,將南會唔會因為快左10分鐘而上返將荃?

反而所謂既將荃線,其實會唔會到最後唔只一條
一條線做晒,運輸署唔比聯營既話,最終只會有一間公司中標

當兩間公司都好想做將荃,將 將荃一分為二,將南同將北觀塘山分割

兩間巴士公司理論上都可以有將荃線,將南又有條件唔駛爬山出入,路線又可以覆蓋觀塘山

既然運輸署都容許296C/796C大幅重疊
將荃線重疊都唔會有問題

不過呢D野都係靠估/FF/幻想
世界很簡單 人類很複雜
hkth 發表於 2014-7-30 18:57 | 顯示全部樓層
老實講, 將荃線將軍澳至彩虹一段, 可以跟隨現時E22A的走法為最佳, 也是最方便.

本人不反對有荃灣巴士路線經秀茂坪及四順, 但從安達臣道新區開始會比較直接方便.
~石機啊~ 發表於 2014-7-30 19:13 | 顯示全部樓層

六九二快快cut
將荃線慢慢諗....
GK3258 發表於 2014-7-30 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-7-30 16:58 發表

原建議走線繁時30分鐘一班
咁樣分拆應該做到各60分鐘一班嘅
依家呢個方案夠兩頭唔到岸啦
搞到尾不如咪鬼開
唔拆又嫌慢,拆左又唔夠車唔夠客,講到尾都係攞黎搞
過多年692無人記得計劃取消一拍兩散仲好
總之將荃一日要上山一日都係失敗,保鐵仲實際
 樓主| 3AV53 發表於 2014-7-30 19:36 | 顯示全部樓層
睇完哂呢篇文之後,

咁你就要怪點解傾得好地地無啦啦整個秀明道出黎冼班議員喇.
要食埋四順都算,連秀茂坪都食埋好難唔迫人反枱.
 樓主| 3AV53 發表於 2014-7-30 19:40 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2014-7-30 19:25 發表
依家呢個方案夠兩頭唔到岸啦
搞到尾不如咪鬼開
唔拆又嫌慢,拆左又唔夠車唔夠客,講到尾都係攞黎搞
過多年692無人記得計劃取消一拍兩散仲好
總之將荃一日要上山一日都係失敗,保鐵仲實際 ...

如果咁行坑口寶林非繁時極可能快過地鐵,點會失敗?