hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴指沙田大埔路線重組將分階段實行
開啟左側

[問題] 九巴指沙田大埔路線重組將分階段實行

bobbycheng 發表於 2014-9-5 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-9-5 01:27 發表
九龍5區重組要留意:
- 四彩、啟德應加強全日路線服務。
- 舒緩旺角區中心路段塞車問題。
- 深水埗至觀塘直達線,包括油塘藍田、觀塘山及工貿區等區。 ...

其實長沙灣到觀塘冇直車都幾荒謬
一個九龍屋村去另一個九龍屋村冇直車好易理解
但竟然可以冇路線由一個九龍市中心到另一個九龍市中心

以前都話有條40
但而家就連唯一一條都冇埋
S3BL100 發表於 2014-9-5 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2014-9-5 18:07 發表

哩個位104一定比1A多.

如果捨得分拆1A, 旺角至少可以減走5部車.
不過當民用大線如1A都被宣傳成彌敦道觀光線,
我諗我o既希望應該會繼續變成自慰..

問題係,而家個勢,1A 沿路使用率有返咁上下,變左條多功能流水線,大改必然會影響好多乘客,
仲要除左尖咀外差唔多每段路都有獨巿位,因為尖咀有其他選擇而縮去佐敦更加係非常不智,
縮去佐敦反而會令班次更不穩。

另外同意 1 1A 改跟 87D 行會影響唔少乘客,不過 104 改道我覺得值得考慮,
另外 彌敦道北行轉大圈入亞皆老街東行的巴士線,應該抽一兩條試行荔枝角道/鴉蘭街/上海街,
睇下成效係點,我覺得效果會好過抽西廊線兜路但去東面的線唔郁。

彌敦道仲有大把巴士線使用率同存在價值都低過 1A,係搞都搞掂 9 同 93K 先啦…
93K 應該成條由旺角撤走,至於 9,我諗緊變成旺角油麻地循環,
亞皆老街 -> 上海街 -> 窩打老道走,做埋廣華一帶返黃大仙,減班減車俾 3C/203E 重組。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-9-5 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2014-9-5 21:31 發表

以前都話有條40
但而家就連唯一一條都冇埋 ...

問題係觀深唔係好似觀旺多客多到傻,巴士執地鐵同小巴餅碎都夠食,況且當時 40 觀深使用率都唔係好高,比起地鐵亦無咩競爭力

反而當時未改路前,觀塘搭巴士入荃灣夠係巿中心去巿中心,竟然仲慢過去元朗,
而呢個組合比起觀深更多人,仲有周邊唔少屋苑被迫轉車,先係更荒謬。
AD118 發表於 2014-9-5 23:04 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-9-5 22:57 發表

問題係,而家個勢,1A 沿路使用率有返咁上下,變左條多功能流水線,大改必然會影響好多乘客,
仲要除左尖咀外差唔多每段路都有獨巿位,因為尖咀有其他選擇而縮去佐敦更加係非常不智,
縮去佐敦反而會令班次更不穩。

另外同意 1  ...

95都有需要執執佢
ccchhhuuunnn 發表於 2014-9-5 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2014-9-5 21:31 發表

有幾荒謬呢?
你話觀塘山/藍田山就話啫
呢個市中心去果個市中心已經有地鐵
太子轉都嫌煩??
係咪一定要巴士呢??長沙灣去觀塘巴士又唔快得去邊, 又一定疏
(大部份)市中心都會有地鐵, 或者調轉講, 起咗地鐵站就自然興旺到做市中心
好多市中心去市中心都無巴士嫁喇,尖沙咀夠無巴士去灣仔銅鑼灣,
沙田市中心夠無巴士去尖沙咀(280X未開)/中環/灣仔
又好出奇??

dennis28a 發表於 2014-9-6 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-9-5 23:06 發表

沙田市中心夠無巴士去尖沙咀(280X未開)/中環/灣仔
又好出奇??

雖然我認同唔係下下都必然。
但你所講既係政府東鐵政策問題,沙田市中心本身係有好多地方都無直車到達,
你考慮下沙田市中心去太古坊又有幾方便?

以前都話有條40
但而家就連唯一一條都冇埋 ...

成大條青山道/美孚小巴係度,
我深信成個秀茂坪無車去某 D 地方比你既例子更荒謬。
惡意回復是不道德的行為。
transbus 發表於 2014-9-6 02:29 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-9-6 02:09 發表

雖然我認同唔係下下都必然。
但你所講既係政府東鐵政策問題,沙田市中心本身係有好多地方都無直車到達,
你考慮下沙田市中心去太古坊又有幾方便?

成大條青山道/美孚小巴係度,
我深信成個秀茂坪無車去某 D 地方比你既例 ...

自從601P有回程, 唔計新界線,
秀茂坪o既港九本土基本巴士服務已經叫齊備.

反而應該留意中環放工返慈雲山,
尖咀放工返油塘之類,
302或219x多年一直冇回程, 其實比秀茂坪更不足.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
3ASV174 發表於 2014-9-6 02:47 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2014-9-6 02:29 發表

尖咀放工返油塘之類,
302或219x多年一直冇回程, 其實比秀茂坪更不足. ...
219P 有左回程一段時間,依家 14x 直情全日埋。

反而覺得東九非鐵路沿線去港島東都好唔方便就真,
慈雲山 302 唔算好旺又本身有 116 都爆得出 302A,長途新界線仲有成抽 307P 678 960B 960X 962C 968X 969C,
我完全唔明點解 601 603 619 690 連一班港島東特車都爆唔出。
S3BL100 發表於 2014-9-6 03:48 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2014-9-6 02:29 發表

尖咀放工返油塘之類,
302或219x多年一直冇回程, 其實比秀茂坪更不足. ...

齊備但仲有改善空間,至少我覺得無必要咁多條線出旺角重疊,可以拎其中一條比較少客的換其他野,例如新界線。

況且係有全日過海線但無得快,不過呢個唔止係秀茂坪的問題,而係成個港島同九龍的問題。
當港島自己堆流水線都已經推左唔少上公路變特快,九龍內陸又計劃緊做類似既野,
成堆東隧紅隧線反而就仲要行足半個港島先過得海,加上塞車,
619 由上環搭返順利,個半鐘都未必返到屋企,仲慢過中上環返元朗屯門,根本係畸形。

提到慈雲山,慈雲山係九龍巿區除三彩外,交通最畸形的一個,
除左 5C 密車,仲有 3D 116 叫做正常外,去旺角、尖沙咀、深水步都要兜一大餐,兼且無車入新界。
明明山上夠客,就趕左唔少人搭小巴去黃大仙塞爆地鐵站,咁多年都無變過。

條 302 開果陣叫做正常,但而家東隧東廊塞車,特快變特慢,
有板友講過得頭班車保證可以一粒鐘出到灣仔。
當然問題出在慈雲山位置遠離主幹道,但係如果而家試開幾班 913,慈雲山落黃大仙後跟 113 落窩打老道
直入西隧再經西營盤去中上環金鐘,我相信一定快過 302 去中上環唔少。
係班慈雲山議員淨係識得做政治 show 要求拉 113 上去,113 兩邊塞成咁又會有幾快?
transbus 發表於 2014-9-6 06:54 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-9-6 02:47 發表
219P 有左回程一段時間,依家 14x 直情全日埋。

反而覺得東九非鐵路沿線去港島東都好唔方便就真,
慈雲山 302 唔算好旺又本身有 116 都爆得出 302A,長途新界線仲有成抽 307P 678 960B 960X 962C 968X 969C,
我完全唔明點 ...

開半粒鐘一架,常人都會唔記得有條咁o既線,
難怪我哩個老嘢完全無視14x。

依家新單向線,
頭尾站設定都要車務考慮為先,
利民程度為次,
因為14x做油塘出循環,附近有14,
302A又有近似嘅116,
先因為車務易做而有望出世.
以今日巴士公司車務取態,
要觀塘山去港島東特車,
或者翠林康盛出尖咀沙田之類特車,
好難願意特登吉架車上山開工。
更何況前者將會由606個乞兒兜度搶客食...

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣