hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸處email回應了啟德巴士路線建議
開啟左側

運輸處email回應了啟德巴士路線建議

castanopsis 發表於 2014-9-9 10:58 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-9-9 08:42 發表
區議會有反對聲音

而且係好似藍田等小區反對改動

亦都有人問過運吉紅隧可以快過東隧幾多
坊間依然有種想法係紅隧好慢,但近年東隧塞車嚴重係事實,大家都係咁塞情況下,反而紅隧可以快過東隧少少過海

始終紅隧去東九,東 ...

我一直對東隧線改行紅隧有保留
身邊的人一聽見紅隧車就走都走唔切
我係唔同情況下至少都對5-10次建議人地搭紅隧車過海,但絕少成功
反而東隧車個成功率高好多,甚至會有人主動建議我搭東隧車過海
可見紅隧係市民心中的reputation有幾差
要知道雖然紅隧下繁會快過行東隧
但其餘大半日都會慢過東隧,唔少乘客都有戒心
大部分乘客憑藉感覺行事,唔會用錶計時
所以東隧車改經紅隧,生客個反應難料(留意,係生客,通勤客日日搭當然熟知路況,唔會被趕)
kay 發表於 2014-9-9 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-9-9 10:58 發表

我一直對東隧線改行紅隧有保留
身邊的人一聽見紅隧車就走都走唔切
我係唔同情況下至少都對5-10次建議人地搭紅隧車過海,但絕少成功
反而東隧車個成功率高好多,甚至會有人主動建議我搭東隧車過海
可見紅隧係市民心中的r ...
其實好睇你邊處入紅隧,當然唔係"係又行唔係又行"

經灣仔北?非繁都塞塞地(試過搭722去港島東係灣北塞左3個字)
經大道東?未出到去天樂里已經塞左好耐(試過下繁跟車過九龍係大道東塞左超過3個字)
經景隆街/興發街?3個過海方法一樣唔係快

剩低係灣仔道,呢條內街算係少塞車,堅拿道西頂多多車而唔會塞到行唔到
而且仲可以行巴士線過海

好似141呢類為紅隧而紅隧,當然效果唔理想

但如果係好似601/619,下繁搵幾班次經灣仔道、紅隧、東九廊返東九

肯定比依家行電車路>東廊>東隧>觀塘道快好多,就算唔快都可以做到合理時間,減省不必要的塞車時間
因為依家巴士公司都無咁多車,長遠只會搵計避開塞車黑點,避得幾多得幾多
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2014-9-9 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-9-9 08:42 發表
區議會有反對聲音

而且係好似藍田等小區反對改動

亦都有人問過運吉紅隧可以快過東隧幾多
坊間依然有種想法係紅隧好慢,但近年東隧塞車嚴重係事實,大家都係咁塞情況下,反而紅隧可以快過東隧少少過海

始終紅隧去東九,東 ...

果陣係麗港城反對。

另外大家應該記得,當時城巴同利東兩位議員試過上繁 176 vs 671X,結果 176 比 671X 仲快一分鐘去到觀塘,
去九龍灣更加唔駛講。留意係上繁,如果係下繁,我諗差別會更大。

原帖由 樂仔〞 於 2014-9-9 10:56 發表
其實大家有無諗過觀塘道擠塞既問題 ...
觀塘道下繁係東行塞過西行 ...
如果 641 真係要變 141 , 141 就應該要行牛頭角道避開哂 D 塞車位 , 否則出到觀塘道塞車一樣扣返哂 D 時間
不過唔出觀塘道又少好多客 ...

觀塘道下繁係東行塞過西行,但西行由東隧出來,經迴旋處入裕民坊,分分鐘仲塞…
六月尾試過一次,搭 619,一去到藍田地鐵站就中伏,一路塞到迴旋處,唔見左三個字。
仲要係 weekday 下晝四點幾…

東行行紅隧,就應該常怡道天橋直飛牛頭角道,避塞車,
但我唔覺得對客量有咩影響,反正係落客,唔係上客,行多兩步都唔係太大問題。
同埋心目中唔係用 141 做,而係拎條 601P 改,物華街轉左上返秀茂坪,反正都會快過而家條特慢 601P,
灣仔又可以搶自己 101 客,反正下繁時段分配差唔多。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-9-9 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-9 04:13 發表

唉呀,救命呀,典型巴士迷/居民的思維...

你要知道一樣野,巴士,就算我比你中環直飛觀市,你點行都好難夠地鐵快,唔好發夢!想賣特快又唔夠對手快,賣條毛呀?!

講明先,我的立場系,巴士唔做舒服生意的,靠賣有位坐的路線,呢d線我寧願唔會 ...

唔夠對手快,但至少要做到合理行車時間,加埋價錢平過地鐵,咪有返合理競爭力。
情況咪同九巴拎 40 提速一樣,唔見得快過地鐵,但本身潛在客量多到傻,
又平過地鐵,又一程車過,睇下而家 40 客量升左幾多?

而家唔係話要快過地鐵,只係要合理時間,亦唔需要在意觀塘有幾多條東隧過海線。
因為用的資源都係咁多,但如果堅持得幾多條線,搞到由頭碌到尾,影響競爭力,
搞到做唔到更多乘客,令到巴士公司潛在收入俾左對手,咁咪有問題囉。

要記得,過海線同本土線相比,有一樣好得意既野,就係有時段分配的問題,
而家就係因為咁,搞到成抽過海線幾乎全日都要固定私牌去對站維持班次,
根本就可以唔駛加資源,都可以拆到線,減少私牌,等多D車真係做緊生意,而唔係載空氣運過對面海…

明明同樣資源可以搶到更多客,就偏要由頭碌到尾塞爆架車,又送客俾對手,呢D做法好白痴…

就算你話中環唔夠對手快,咁灣仔呢個全日多客的位呢?
菲林明道至堅拿道西之間一段灣仔內街,明明大把客,人流又多,地鐵又唔就腳,但係就要碌 101
或者碌 601/619 慢慢碌到北角再塞東隧,呢D位根本如果巴士行車時間吸引的話,競爭力好大。

同埋你岩,觀塘區道路網,根本無可能一條線做晒山上,但又有咩問題?
係咪唔可以 601/619 自己拆線先?都話左,拆與唔拆,咪又係一樣咁多資源…

而家個問題,根本唔係開幾多條線,而係你用幾多架車,做到幾多客。

你拎 680/681 來講,不如又諗下,680/681 如果非繁合併返做一條,你估會唔會送客俾對手?
反而 680 太兜路趕客走,681 馬鞍山又得咁少站,非繁注定唔會太好客,
班次又唔係執得靚。如果 681 一野減到非繁定點 20 分一班,同 307 睇齊,俾 680 馬鞍山拆線,
每條定點 20 分一班,一條耀安尾站,一條做埋錦泰,結果又係咪會一樣?
fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2014-9-9 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-9 04:13 發表

唉呀,救命呀,典型巴士迷/居民的思維...

你要知道一樣野,巴士,就算我比你中環直飛觀市,你點行都好難夠地鐵快,唔好發夢!想賣特快又唔夠對手快,賣條毛呀?!

講明先,我的立場系,巴士唔做舒服生意的,靠賣有位坐的路線,呢d線我寧願唔會,送晒比港鐵做,然後槍線好過,我識淋的只系點樣塞爆每一班車,我沒興趣去淋辦法如何為居民著想...

因為呢,我sense到如果我唔講清楚我的立場先呢,應該會無止境地討論下去,但我又唔想引發罵戰...

OK,上面的立場帶出左點解我話觀市特快/以觀市為主力的過海線沒得做啦...

真係唔好意思,如果 641 唔塞車,牛頭角去金鐘係同港鐵平手,依點係不爭既事實。
(每日 641 下繁頭車,5 點左右到創紀次城,大約 25 分鐘到分域街)
641 唔塞車,灣仔碼頭試過 15-20 分鐘到觀塘裕民坊。

所以麻煩你先撇除 641 慢過港鐵依點,641 定線可以係快得驚人,
641 慢係慢返九龍在兜灣仔內街,同嚴重塞車,我希望依點可以推翻你前設。

我唔否認巴士唔係買舒服,但既人口規模要買合理車程時間。
一班頂閘就當佢好彩,固定時段出現頂閘係代表服務不足。

而係怡和街頂閘仲要白行一堆無人上到車(北角)既路段,唔該你優化路線。
你開快特快線加快回車,再將多餘資源開另一條線,好似對巴士公司有著數。

九巴就係下下用「我識淋的只系點樣塞爆每一班車,我沒興趣去淋辦法如何為居民著想」依種思維,
引敢好多慢到死大流水線出現,只要有對手一出,嚴重流失乘客。
好彩九巴開始放棄依古舊思維,否則 15X 就唔應該出現。

你成日都話唔睇好觀市過海特快線無市場,
運輸署幾十年前講明觀塘去柴灣兩繁特快過海線無市場,
九巴同中巴認為 619 全日無市場,運輸署認為四順早繁特快過海線(619X)無市場。

依十年內發生咩事?原來有觀塘過海市場,最重要係觀塘返工市場,只係以前低估左而送晒比港鐵。
否則 101X 東九龍返工線唔會咁輕易出現(以為佢地係保鐵再轉車/紅小),
你繼續當佢地透明吧,事實同我講,依幾年班返工仔開設棄鐵。

因為現時大方向證明左,你果套縮數理論同觀塘無返工客已經過時,
全部正線要改特快,要做返工市場。

惡意回復是不道德的行為。
ksmbh 發表於 2014-9-9 22:34 | 顯示全部樓層
東隧咁排隊法
根本應該整巴士打尖專用線
而家咁塞
根本倒走下繁客
dennis28a 發表於 2014-9-9 22:56 | 顯示全部樓層

最後,過海去觀市呢,一系地鐵,巴士的話,唔坐101走去坐東隧線系蠢的,另一個方向就ok,講完...

我想補充依點,正常情況下,101 好彩既話,九龍灣係落淨 5-10 個人,當中部份人仲要九龍區上車返觀塘。
而對家 619 係裕民坊落 30-40 個人。

所以個個人都話,過海返觀塘坐 101?傻左咩?我深信有一半觀塘區居民都係蠢人。
惡意回復是不道德的行為。
lokwah2a 發表於 2014-9-10 01:02 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2014-9-10 23:00 | 顯示全部樓層
點算呢...我比以前已經沒咁屎忽,但似乎你班友仔仲系咁鐘意做大觀市過海呢個市場...

以前我一定同人講,唔洗淋,將來咩都601咩都619,咩619P/671呢d全部槍鬼晒佢,收工!繼續碌飽佢算數...

跟著我後來淋,點解炮台山北角會有直車全日往來觀塘呢?望下d對象,其實唔多合理wor...

咩唔系應該一開始早全部東隧線一去就舊灣警,東行興發街走人的呢?然後隨著炮台山北角開始多商廈,先開始開翻d P線2繁做北角炮台山呢?

即系最初我淋的系,咩唔系應該掉翻轉d P線經炮台山北角,主線唔經呢?呢d問題我有淋過架...

601我就唔知點解要經北角啦,619我仲估到點解...

因為做分拆(119變115+619),如果唔擴大服務範圍,增加客源同利潤,分拆黎做咩?以前d人淋野天真好多ge,唔會淋下『納』左邊d位黎做將來會出事...

所以我之前幾個回應咪話囉,OK,唔想碌北角,得!非繁唔該全部都踢快佢,你唔好比市民有得選擇,唔好比佢地鐘意就上快線,唔鐘意就上慢線...

但記得一樣野,呢條全日東隧線,唔可以用灣北做尾站上公路...

如果你問我603好唔好客,我會答你唔好,因為非繁未能夠去到大部份班次都坐滿的地步,2繁就真系幾好,雖然都系不同時段單向(比著我,早繁全部603s,東行一班都唔開!)...

討論區就唔系你有你講,我有我講的,所以竟然你地認為特快有得做,fine...咁做呀,但只許2擇1,全日特快,然後炮台山北角留2味,or,繼續碌...

BTW,比多條屎忽數你體:phrase1,踢快條619,咁619飛甩左銅鑼灣,phrase2,槍鬼左佢,倒車落111,將條111拉上順天,601港島踢快...

跟著,我將樂華、和樂(601繼續做)、觀市、九龍灣、紅隧口、維園、炮台山、北角炒埋一碟,班次,hea hea地夠了,咁你淋下我想點啦,仲有d線意味著會被犧牲架 ~

當系一個小小的分享啦,無謂搞到呢個POST氣氛咁差...

觀塘山屋邨提升服務,ok,但始終,我唔BUY觀市特快,更唔BUY 641...

有人同我講641可以好快,但唔好意思,就算比你車手,夠港鐵快,有幾多班641系唔塞車架?港島有幾可唔塞車架?最多人用的時候先識塞車,有咩用呀?開咁多班641,有幾多班641系好客架?有幾多班可以同我頂爆架?呢d垃圾班次,身為繁時路線,仲要能頂閘班次比例咁少,有鬼用呀?

仲有,頂閘系應該的!繁時唔識頂閘系有問題的。
lokwah2a 發表於 2014-9-10 23:36 | 顯示全部樓層