hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 葵青 RDP 修訂方案 (9月)
開啟左側

[問題] 2014-15 葵青 RDP 修訂方案 (9月)

AD118 發表於 2014-9-27 12:08 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-9-27 11:57 發表

紅小反對,真係可以拖你一年半載,你睇3C特快拖到而家先開到就知.

本來想幾時開架?
FBI2 發表於 2014-9-27 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-9-27 12:08 發表

本來想幾時開架?

年半前
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVD1 發表於 2014-9-27 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2014-9-26 23:13 發表
如果咁都肯放落去就真係有問題
葵盛被加價,葵涌邨上又要兜上山一圈
九巴又要放多堆車落 37 俾佢咁兜法+食埋 33A 班客
根本除左葵涌邨叫做多條線之外就無人嬴 ...

其實應該咁講,
葵涌邨同葵盛圍根本就唔同山頭,點都係兜路,
啦,除非條線可以起葵涌邨做起點,經葵盛圍落葵芳,
咁都叫做稍為順路。

但係如果要起葵盛圍兜一個大圈之後先落返去葵興再出葵芳,
咁就真係唔好玩啦。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
waikei 發表於 2014-9-27 23:35 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

我是一位荔景居民,請問大大咩叫荔景拉疏班次呢?

難道有地鐵到嘅地方,當地居民就唔可以選擇坐巴士?

仲有係,你話有405小巴唔好好利用,講真,我已經好耐無喺荔景見過有405號小巴出現,
基本上連個站牌都消失咗,請問我地荔景居民可以點樣好好利用405呢?
HF3204@243M 發表於 2014-9-28 10:10 | 顯示全部樓層
原帖由 waikei 於 2014-9-27 23:35 發表
我是一位荔景居民,請問大大咩叫荔景拉疏班次呢?

難道有地鐵到嘅地方,當地居民就唔可以選擇坐巴士?

仲有係,你話有405小巴唔好好利用,講真,我已經好耐無喺荔景見過有405號小巴出現,
基本上連個站牌都消失咗,請問我地荔景居民 ...

你睇清楚,我都話埋青衣有份拉疏條線架
根本條 42 一早只係做緊東西九客既時候,重拉去長康做咩? 嫌條線唔夠掠水?
上面 N 個版友都話拉去長康可以增加客源,但我住長康都唔覺得有咩客可以多咗出嚟
根本多咗既客就係搶其他線番嚟既,重要係搶得唔多
唯一好處咪就係借條 42 陰乾 43M 囉,老九條屎忽數大家唔係冇見過架啦
荔景同青康路得物無所用,但條 42 繼續用番咁多車做咁長車程,重唔係拉疏班次?

放條 42 出嚟換一條密線上落荔景美孚轉車,甚至係整密 45 46 唔好?
41 45 46 聯合班次,你留到條線,但你會唔會走去等? 咪又係搭番小巴轉車...

之前講過 N 次,405 做得差,應該換小巴公司去踢上去瑪嘉烈,而唔係無視佢囉
唔知某議員有冇理過條 405 呢?

HF3204@243M 發表於 2014-9-28 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-27 11:09 發表

說話又唔係咁講,而家 42 頭重尾輕情況嚴重,如果多一班長康往返荔景山路同瑪嘉烈醫院的流水客,
果段路的客量分分鐘可以番倍,應該會好好多。

其他客都算,醫院客係最難處理,就算俾你縮到 42 落長沙灣,咪又係要拉條線去做流 ...

福來邨咪又係醫院客多
313 拉咗去香車街,又唔見佢地走去等 30
你而家講講吓,啫係想青衣有第二條 30 啫...

四順嗰頭唔想轉車落葵芳咋話
開條 29X 兩繁直達長沙灣美孚葵芳掠水好過留 42...

AD118 發表於 2014-9-28 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2014-9-28 10:26 發表

福來邨咪又係醫院客多
313 拉咗去香車街,又唔見佢地走去等 30
你而家講講吓,啫係想青衣有第二條 30 啫...

四順嗰頭唔想轉車落葵芳咋話
開條 29X 兩繁直達長沙灣美孚葵芳掠水好過留 42... ...

FF//改條30由荃灣經青衣去瑪嘉烈,30同43M合併吧啦\\FF  勿當真
tonytse126 發表於 2014-9-28 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-9-26 23:10 發表

你唔好講到條 42C 唔關青衣事先得架

242x不是青衣線嗎?用青南的資源開青南的線是正常不過,而且我只說當42c自己都自身難保時如果還要它抽車做其他線實在有點難,但也不是一定不可能,所以我邊有話42c唔關青衣事?如果是開42c飛荃灣和青公班次那抽42c車是合情合理,而且也不用有x42c的高價問題,所以今次九巴明顯是捨易取難。

HF3204@243M 發表於 2014-9-28 18:17 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytse126 於 2014-9-28 12:33 發表

242x不是青衣線嗎?用青南的資源開青南的線是正常不過,而且我只說當42c自己都自身難保時如果還要它抽車做其他線實在不有點難,但也不是一定不可能,所以我邊有話42c唔關青衣事?如果是開42c飛荃灣和青公班次那抽42c車是合 ...

我冇諗過喺度搞咩山上山下之爭
但係用 X42C 換 242X 又真係得山上人關事?
咁點解長亨客又要兜落山? 明明 242X 下繁已經有個辦俾老九睇啦喎
兩巴都識得開 948X 唔洗長亨客兜長安啦 (雖然 948 早繁唔係用長亨做總站)

同埋份 RDP 有冇將 42C 既客量分佈寫埋落去?
單單話 LIST 咗 242X 條數出嚟話冇客,X42C 快咗就肯定有客,咁就真係信佢講,任佢劏?
倒頭來 X42C 原來同 242X 一樣咁"少"客 (我諗都係因為價位太高累事),老九點對得住山上尖咀客?

雖然有村巴補數
但明明有條 42C 喺度抽車分流都要用西九資源頂東九線,又真係合理?

條 42C 整到長一長,係咁食流水客,又唔用 40P 加班分客,梗係唔夠載啦

只論繁時

而家 42C 由天馬苑到長安,冇七八個字都唔洗諗 (如果遇正拖卡搭中吉車都可以半個鐘甚至更快既)
屏麗徑打後五個站,四個都係大站,淨係上落都去晒啲時間
既然繁時班班爆,點解唔係抽幾架車出嚟專做青衣,加快回車又可以分流?

用番 RDP 個行法,
天馬苑到龍翔道十分鐘,上三幹到青桃樓十分鐘 (用 41A 回程估),青桃樓至長安四個字
夾埋係同 42C 一樣時間,但一定有位坐

長安唔中意行山既,用你個諗法,放棄南橋直落三幹個優勢,
就咁飛走荃灣同上葵,三幹後行荃灣路北橋入青衣
山上人冇咩所謂,反正都係快咗
但荃灣路落斜上北橋一定塞車,山下人又真係肯陪塞?

又要山下尾站,又唔想塞走晒啲時間,都得
早繁原線到長安後行荃灣路行三幹出東九
下繁跟 41A 行,長安後行西路上青康路,以長青做總站,然後直接回車番藍田上客
(簡單嚟講喺青衣行一個圈落客再出番九龍上客)
咁有足夠理由抽走 42C 資源做 X42C 未?

殺 242X 做 X42C
除非加番 42A 轉乘 2 仔 同 35A (旺角鐵路站同站),密線轉密班次落尖咀
但當其時 RDP 只係俾咗 41A 咋喎

tonytse126 發表於 2014-9-28 21:29 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2014-9-28 18:17 發表

我冇諗過喺度搞咩山上山下之爭
但係用 X42C 換 242X 又真係得山上人關事?
咁點解長亨客又要兜落山? 明明 242X 下繁已經有個辦俾老九睇啦喎
兩巴都識得開 948X 唔洗長亨客兜長安啦 (雖然 948 早繁唔係用長亨做總站)
...

三幹落呈祥道繁時塞車問題嚴重,所以出東九龍行三幹都未必好過葵涌道,加上以42c特別班次名義開照理跟42c行應該會較好,
根本開x42c只是九巴借特快為名加價的其中一個例子,地區多年來爭取的只是青衣直出東九龍而已。
另外以41A和44的例子去看,長安寧願搭較慢又平的44也不上較快但貴的41A,所以要行青南的x42c吸唔吸引到長安客也是一個疑問。