hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉載] 青沙公路巴士轉乘將由1月10日起實施 ...
開啟左側

[問題] [轉載] 青沙公路巴士轉乘將由1月10日起實施

樓主| 沙田巴士迷 發表於 2015-1-2 18:43 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-2 16:05 發表
相信青沙日後都會係線換線既手法多

而水泉澳方面既資源應該都係間接出現既新增資源
唔需要太擔心

好心死人運吉取消巴士配額限制啦.
搞到成日開新綫就要CUT人地啲車.

新公屋居屋相繼會落成, 你將啲車調去新地方, 咁其他舊區嘅人唔駛搭車嘅咩.
思想與時並進啦. 香港人口持續上升, 有咩理由巴士數量會不增加架.

吓吓焗人搭鐵, 政府又無能把好關搞到年年加價. 覆蓋率又唔夠全面, 又做唔到點對點.

你係要搞好交通流量唔該從私家車發牌着手, 唔好搵着大眾市民嚟搞.
hadboy5 發表於 2015-1-2 19:00 | 顯示全部樓層
240X 收得貴但對長沙灣來計因為直接所以物有所值,旺場係合理
樂仔〞 發表於 2015-1-2 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-2 16:44 發表
240X發得幾大係一個問題
其次既係深水埔同石硤尾240X都係做唔到既地方

240X 繁時就多客 (多謝長沙灣工業區)
但非繁 .... 真係夠客 ? 就算加埋葵芳都未必夠客啦 ...
89B 發表於 2015-1-2 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 樂〞 於 2015-1-2 20:50 發表

但非繁 .... 真係夠客 ? 就算加埋葵芳都未必夠客啦 ...

270B, 272X , 249X 都需全日先完善過轉車站
下步最好E42外既龍運線改埋行八幹
最後N73拉埋經車公廟路係大圍出美孚完善九記通宵轉乘網絡
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
hadboy5 發表於 2015-1-2 21:08 | 顯示全部樓層
唔俾加資源前設下想完善青沙轉車站的話有一定的難度,N73通宵叫人轉咩車?270B 的客量唔夠搞到縮班,不如期待下下年有咩路線又被人企圖青沙化好過
89B 發表於 2015-1-2 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-1-2 21:08 發表
唔俾資源前設下想完善青沙轉車站的話有一定的難度,N73通宵叫人轉咩車?270B 的客量唔夠搞到縮班,不如期待下下年有咩路線又被人企圖青沙化好過

隧道員工日後可用轉車站上落班。。
ot 青沙剛成為全港第一條政府隧道取消深宵食堂服務。。。
N73宜家連N281馬山都未駁到最少都要拉去大圍
如果拉出美孚, 行車時間多約十五分鐘但可駁哂N241/N237/N260/N269/...同N21青荃葵九龍西有落馬州車

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
cheungtszfung 發表於 2015-1-4 19:34 | 顯示全部樓層

今日坐車路過,見到轉車站已經貼好宣傳品同指示各候車處之路分配
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-4 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-1-2 20:50 發表

若果直落葵芳既可以同城隧系統鬥既
當然前提係青沙網絡都要發展都一定程度
但同城隧既資源分配係一個問題

若果照現有既一程過既客又唔知可以有幾多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HF3204@243M 發表於 2015-1-4 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 martin2000 於 2015-1-1 23:29 發表

都係同一個問題啦, 如果要用86換240X, 老九唔減價都唔使旨意開全日
原本86轉286都係照收$8.9, 就算再之前既249X上黃泥頭都係$9.1
唉......如果到時照收$9.9都過到區會, 城河東既居民真係多得班議員唔少喇

仲有一 ...

呢啲咪就係食完兩家茶禮之後再掠水囉
如果 240X 單單做荃葵幫輕 43X 49X,你估重可唔可以收得咁平...
HF3204@243M 發表於 2015-1-4 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2015-1-2 20:50 發表

240X 只係將 86 趕走既客搶番番嚟
要多謝既應該係 86 對廣源一城嚟講太廢
N 年前一早應該廣源一城自己做一條獅隧線
只係今日由貴價 240X 實現咗...