hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉載] 青沙公路巴士轉乘將由1月10日起實施 ...
開啟左側

[問題] [轉載] 青沙公路巴士轉乘將由1月10日起實施

wawa0006 發表於 2015-1-2 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 martin2000 於 2015-1-1 23:29 發表

都係同一個問題啦, 如果要用86換240X, 老九唔減價都唔使旨意開全日
原本86轉286都係照收$8.9, 就算再之前既249X上黃泥頭都係$9.1
唉......如果到時照收$9.9都過到區會, 城河東既居民真係多得班議員唔少喇

仲有一 ...

240x於第一城不設分段收費,第一城上車的收費跟86相差達$2.1!

dennis28a 發表於 2015-1-2 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-1 22:54 發表

咁係假設顯徑/穗禾/水泉澳客互相轉乘出九龍各區有潛力啫~
但係如果「280X各開20分鐘一班」,咁就無曬轉乘意欲,用返81/86<>81K轉乘仲好。

就算假設班班都 15 分鐘,你送車尾最後又係等 1X 分鐘,
兩繁 14 同 19 分鐘分別唔係想像中咁大,都係唔理想。
要進取少少,至少有幾條主力線上到 10 分鐘一班就叫有睇頭。(車從可來?)
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2015-1-2 02:13 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-2 00:38 發表

不過沙中去其他區都有唔少方便選擇,我會有少少懷疑 280X 在沙中的吸引力。
反而出尖咀行車時間就真係快,我覺得係僅次於西隧轉乘的亮點。
但係 20 分一班吸唔到其他有尖咀直達車的地區,最後都係得返美田美林同水泉澳

其實我覺得 280X 值得做大,我諗緊不如改經秦石新翠(反正傳聞好早期的青沙 plan,尖沙咀係駁大涌橋路),
食埋 81C 果份,81C 就改經新田圍,曾大屋出,大幅減車俾 280X 加到至少三個字一班,
出九龍慢 5 分鐘但班次有得加,返沙田巿中心更可能會快左。
同時將 286X/287X 再加到 10/12 分一班,咁到時轉車站成件事都會合理好多。

完全中 Point,但要令 280X/286X/287X 上到 10 頭,
81/81C/86 系/87 系 一定要縮線/大幅減車,否則唔好考慮。
惡意回復是不道德的行為。
mrm23 發表於 2015-1-2 02:42 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-2 02:09 發表

就算假設班班都 15 分鐘,你送車尾最後又係等 1X 分鐘,
兩繁 14 同 19 分鐘分別唔係想像中咁大,都係唔理想。
要進取少少,至少有幾條主力線上到 10 分鐘一班就叫有睇頭。(車從可來?) ...

其實 87A 轉左 287X 之後,係唔覺唔覺減左車的...
而家點數都數唔到10 架車
(冇估錯而家應該係 5正 3 蛇,之前係 7+3/8+2)

改線頭兩日 (當時未減車),博康直頭泊到車海咁..
長時間有三四架車擺站

九記而家應該預一個單100-120 分鐘
佢肯嘔番兩架車出黎的話,其實有條件全日開 12-15
 樓主| 沙田巴士迷 發表於 2015-1-2 07:44 | 顯示全部樓層
原帖由 mrm23 於 2015-1-2 02:42 發表

其實 87A 轉左 287X 之後,係唔覺唔覺減左車的...
而家點數都數唔到10 架車
(冇估錯而家應該係 5正 3 蛇,之前係 7+3/8+2)

改線頭兩日 (當時未減車),博康直頭泊到車海咁..
長時間有三四架車擺站

九記而家應該預一個單1 ...

當初86B轉286X咪又係減咗車,如果全數過哂落新綫應該可以密返唔少。
而家繁時回程經常頂閘,我認為好應該加返密啲車。
九巴應該好好搵返之前86B嘅車填返個氹。
唔好為cut車而令到乘客受苦

我認為286X同287X兩綫都應該繁時10/非繁15,咁去到青沙轉乘走咗架車都唔會等得太耐,係上面吹風。
最重要係唔好甩班,試過等咗一個鐘先有車。唔知係有咩意外定塞到回唔切車。
286X快啲改行長沙灣道同埋唔入大圍鐵路站應該都會有少少幫助。
286P其實唔開重好,開咗搞到兩邊都比而家疏車,唔係循環又冇得去饒宗頤文化館落車行落去美孚,寧願keep住而家咁重好。

如果轉乘站好似屯門個邊咁,有顯示埋下一班車嘅到站時間咁就perfect了。
再貪心啲,係個app度show埋個時間,咁就可以方便計埋要坐邊班車等得最少時間。
不過夢想還夢想,要九巴實行簡直難過登天。寧願佢擺多啲資源開足啲車,唔甩班都算偷笑,要去還神。
paul2357paul 發表於 2015-1-2 08:10 | 顯示全部樓層
原帖由 oceanpark 於 2015-1-1 20:43 發表
如果280x開埋 240x同982x全日入轉車站就唔同講法

仲有來往馬鞍山的西隧線都係
路人qwe 發表於 2015-1-2 08:48 | 顯示全部樓層

如果為做就一條280X而要搞其他巴士線的話以我作為一個普通巴士乘客首先280X中途站收幾錢一程再比較鐵路收費,如果280X收到9.X元一程比鐵路高一截的話...咁我會選擇鐵路..
ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-2 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-2 02:13 發表

完全中 Point,但要令 280X/286X/287X 上到 10 頭,
81/81C/86 系/87 系 一定要縮線/大幅減車,否則唔好考慮。

81, 87D相對較密, 每班車客量上落較大, 在效益方面較低, 有抽車分流的需要
其他線除左成條/組cut走,否則可抽走資源不大

青沙如解決/改善了大埔公路塞車問題, 再加上青沙線在九龍走線一般較短
每班車效益(例如回車時間做指標)比傳統獅隧線高不少
在獅隧線抽少量資源已足夠青沙線加班至10以下
問題是點抽
ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-2 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 oceanpark 於 2015-1-1 20:43 發表
如果280x開埋 240x同982x全日入轉車站就唔同講法

982x聯營
入轉車站都好似大老山轉乘咁,無優惠
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-2 11:00 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-1 20:59 發表

原來係咁,咁似乎九巴同運吉今次真係捉蟲,
邊度死多幾部車比 80M?

基本上成個城河西對 280X 開線非常強烈。
25變20基本上多一部車都得
咁亦都好明顯要做得聯合班次即係穗禾山上面唯一受益
當然非繁做返20分鐘一班既對其他區都有利
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過