hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度中西區巴士路線發展計劃
開啟左側

[經歷分享/報告] 2015-2016年度中西區巴士路線發展計劃

straysheep123 發表於 2015-1-15 08:38 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2015-1-15 00:55 發表
286X一次(大圍街市)而已,286X不行名城一段車公廟路,況且985的行法,我怕車長容易記錯(何時上青沙),而田心村的客也有機會誤會985第一或第二次(視乎哪次不停)經過該站時飛站(以前有將南線在尚德犯這種毛病) ...
唔行名城段車公廟路都會經車公廟路個迴旋處

只係意義上嘅分別
straysheep123 發表於 2015-1-15 08:44 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2015-1-15 07:53 發表

如果係咁,不如顯徑圈改順時針方向走。即係大圍街市後,直去紅梅谷路停新翠邨站,再右轉田心街停隆亨邨站,然後左轉富健街、右轉顯徑街停各站,之後再右轉車公廟路(只停名城和田心村)至大圍迴旋處U-turn再上青沙。

這是針對 ...
操作上不建議
1. 顯徑下村人要過馬路上車
2. 顯徑街西行果兩個站都唔方便排隊
3. 新翠人一定搭唔使繞圈嘅982x
mak5052 發表於 2015-1-15 08:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-1-15 00:13 發表
3B會殺的
如果留番幾班3B上山班次(碼頭開)取代15C特車如何?(或者12朝早部分班次上山行返紅棉路)
eric278 發表於 2015-1-15 09:07 | 顯示全部樓層

原帖由 superlo 於 2015-1-15 02:40 發表
很佩服城巴對930A嘅毅力,多年來城巴都想將930A早上班次延長由愉景新城開出!不過區議員一直以延長後,楊屋道居民會上唔到車反對,今年來一招釜底抽薪,另開930X等區議員冇辦法反對!不過我覺得城巴遲早陰乾930A一統來回路線!

另外,九巴可能見到係城巴對荃景圍嘅野心,遲D開荃景圍特車或延長930路線,所以特登開934A嚟插旗!

但更重要的是針對荃威至中環村巴 (NR34) 於2013年9月1日停辦而出現過海巴士真空。
有站友提過,此事荃威至眾安街「私人小巴」突然停辦(最終開綠小84線)有關

Ref: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=790193 (#2)
還看香港公交
drbean7218 發表於 2015-1-15 09:07 | 顯示全部樓層
980X 唔開住也不是太大問題, 反正現在朝早/ 放工都有其他方法經青沙及西隧, 不過涉及轉車/ 車費會貴少少。

最後要睇乘客願不願意比多少少車錢去買時間。

我自己現在/將來返/放工會咁行,
朝早:
a. MTR/803 -> 88R/982X
b. 86S/810/286C -> 280X -> 960/961/968 (這個要睇280X開車時間表及轉乘細節)

放工
MTR -> 287X -> 803
Gary_B 發表於 2015-1-15 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-1-15 08:58 發表
如果留番幾班3B上山班次(碼頭開)取代15C特車如何?(或者12朝早部分班次上山行返紅棉路)

特車依然是特車
除左冧把唔同 營運公司不同 有咩分別?  
ma212223 發表於 2015-1-15 09:30 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-1-14 23:07 發表
哦,原來比我想像中仲屎忽,原來想用$5.20做堅尼地城特快往銅鑼灣...

不過各位留意,呢份野系根據2014年9月前所得出的客量以制定的路線重組...

西區本土線果部份未必系佢移加呢一刻真系想做的...

所以佔中期間所得出的 ...
之前西港島線重組建議5x喺西區提前一個出口上公路
反而18p延遲一個出口上公路
令到18p去銅鑼灣嘅吸引力唔係咁大

不過如果18p真係由6架車加到11架咁多嘅話
我會建議18p自己分拆
1條跟5x上公路
一條卑路乍灣直出泳池跟RDP走線
一出RDP   要去鵝頸橋?
AVW28 發表於 2015-1-15 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 straysheep123 於 2015-1-15 08:44 發表
操作上不建議
1. 顯徑下村人要過馬路上車
2. 顯徑街西行果兩個站都唔方便排隊
3. 新翠人一定搭唔使繞圈嘅982x

1. 上邨人都要過馬路先搭到車啦!只不過人地安全d、下邨人危險d咁解。
2. 呢點我接受,雖然我好耐冇入顯徑,但果兩個站的行人路又太窄。
3. 咁又係!或者咁睇,985和982X個關係類似80和89B、或者未取消前的87A和87B。
有得揀梗係想搭架快d既,這是人之常情。
LL3850
FBI2 發表於 2015-1-15 09:57 | 顯示全部樓層
聽聞680X情況和948相似,都係新巴想改,九巴唔想改.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2015-1-15 09:59 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2015-1-15 09:30 發表
之前西港島線重組建議5x喺西區提前一個出口上公路
反而18p延遲一個出口上公路
令到18p去銅鑼灣嘅吸引力唔係咁大

不過如果18p真係由6架車加到11架咁多嘅話
我會建議18p自己分拆
1條跟5x上公路
一條卑路乍灣直出泳池 ...

5X而家既客量,取消算吧啦,根本堅尼地城已經冇晒客,只靠石塘咀執雞.
第日5X飛埋石塘咀,隨時死得更慘.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工