hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度葵青區路線發展計劃
開啟左側

2015-2016 年度葵青區路線發展計劃

AVD1 發表於 2015-1-23 04:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2015-2016 年葵青區路線發展計劃已經公佈,
詳情

葵青區大部份路線都係跨區路線,所以大部份都已經起其他區出現,
唯一有 37M 未起其他區公佈過。

37M: 將一架雙層換單層。

其他 o既路線已經於其他地區 o既 RDP 上出現就唔再詳提啦,

以下係呢份 RDP 所涉及 o既路線:
以葵青區為總站路線:34、37M、47X、279X 及 948 系
途徑葵青區之路線:30、33A、38A、40、59A、59S、930 系、E21A 及 E42

-完-

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
admin + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
ricky 發表於 2015-1-23 10:56 | 顯示全部樓層
想cut 59A以葵涌為總站,阻力會很大
前荃葵青區居民
sammyleung719 發表於 2015-1-23 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-1-23 04:45 發表
2015-2016 年葵青區路線發展計劃已經公佈,
詳情:

葵青區大部份路線都係跨區路線,所以大部份都已經起其他區出現,
唯一有 37M 未起其他區公佈過。

37M: 將一架雙層換單層。

其他 o既路線已經於其他地區 o既 RDP 上出現 ...
感覺上冇咩突破
一目了然
不過37M早就應該轉單層
早係幾年前入12M單層就應該轉
至多可以做三正一蛇
shakugan2005 發表於 2015-1-23 20:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky 於 2015-1-23 10:56 發表
想cut 59A以葵涌為總站,阻力會很大

如果屯門果邊冇阻力59A就cut緊, 大部分車落哂咸水海消失哂, 先前既66已經係咁, 求其加P字軌落66M, 到66M改道果陣唔單止P字軌唔見左, 甚至將兩正轉兩蛇, 另外N260大幅減班後取消59S點都會有阻力, 根本就應該取消左59S先走去提點樣減N260班

至於荃灣果邊點嘈59A, 冇左荃灣往深水埗既服務, 運輸處同九巴果面一樣當睇唔到, 求其話你可以搭快五分鐘既234X就算, 係貴左但一味話快五分鐘, 冇得say no, 依家只係通知聲你咁姐(依個我有不斷反影緊, 不過得到既回覆比我既感覺就係咁)

葵涌點睇59A/59S就唔知, 但始終都仲有36A, 所以佢地應該唔多點理, 差在會唔會好似63X咁直頭話唔洗花時間討論
FBI2 發表於 2015-1-23 21:52 | 顯示全部樓層
今年用E33P去威脅59A,259系,九巴終於肯聽我講了.
不過,點解唔解決埋57M呢?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
shakugan2005 發表於 2015-1-23 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-1-23 21:52 發表
今年用E33P去威脅59A,259系,九巴終於肯聽我講了.
不過,點解唔解決埋57M呢?

點威脅法? 口口聲聲話九巴還九巴, 龍運還龍運, 如果咁都有得威脅唔該57M/58M/59M等線轉E33免哂第一程錢而唔係減得果四蚊!

3asv@59x 發表於 2015-1-24 00:20 | 顯示全部樓層

利申,都系碼頭區居民
老實講你話大大條西鐵真系通左車你咁搞無問題
但車都未通本身碼頭區已經自成一角,你重呢頭259系cut到七彩果頭又無左條59A咁滯,59S系廢,所以我都唔講啦

咁樣想點?

真心想慳車,得,你拉埋57M落水,57M、59A合拼大興荔景北,經龍門居、美樂、湖景後經海皇路上皇珠路
兩繁開57P大興單向往荔景,取道青雲路直入屯公
其餘方向請用66M、66X、258D轉車

再抽走59X不入轉車站

碼頭客用57M去轉車站,龍門路及美樂用59M去轉車站作分流

你不如出個咁既plan,咁重好接受d,要知,就算咁既plan用回59A果14架車去做,都起碼慳左原57M果10架車,你老九點都有so,但系唔樣衰囉

重有259B,頂你逼人去九龍站初期都無加價同259C一樣系$12.0,跟手第一次加價唔知點解可以259B去到$ 12.6,但259C、260B果d繼續系$ 12.1,就算261B去九龍站都系259C、260B個價!
到今日有個價格差距,你話繼續因為九龍站我都由你算啦,你今日話縮番去中間度唔全程減番到259C個價,重叫新屯中加分段懶仁慈咁!
挑,唔鐘意就成條B、C仔咪做,判比城巴做單向出市區好過!反正朝朝962P d cityflyer都系咁單向出市區,我分分鐘一流享受平民價錢添!
3asv@59x 發表於 2015-1-24 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2015-1-23 22:28 發表

點威脅法? 口口聲聲話九巴還九巴, 龍運還龍運, 如果咁都有得威脅唔該57M/58M/59M等線轉E33免哂第一程錢而唔係減得果四蚊!

E33做到所有線轉佢一系補差價一系免費轉車
你唔駛搞E33P全日架,咁先系叫真正善用資源,咪隊密條E33,57M、58M、59M、61M、66M、67M、68A用佢轉,即系搞掂全個屯門,重可以加設特車吉車轉車站開去機場,直頭乜問題都解決曬,因為呢d唔系荃葵旺角屋村線可以有條件一村一線,用呢個方法就系最好,但九巴最黑人憎就系呢d野,口一套做一套!
shakugan2005 發表於 2015-1-24 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv@59x 於 2015-1-24 00:24 發表

E33做到所有線轉佢一系補差價一系免費轉車
你唔駛搞E33P全日架,咁先系叫真正善用資源,咪隊密條E33,57M、58M、59M、61M、66M、67M、68A用佢轉,即系搞掂全個屯門,重可以加設特車吉車轉車站開去機場,直頭乜問題都解決曬,因為 ...

其實E33P全日都係冇用, 遊得花園黎都搭左E33轉輕鐵, 仲浪費左唔少資源去行大運!
shakugan2005 發表於 2015-1-24 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 3asv@59x 於 2015-1-24 00:20 發表
利申,都系碼頭區居民
老實講你話大大條西鐵真系通左車你咁搞無問題
但車都未通本身碼頭區已經自成一角,你重呢頭259系cut到七彩果頭又無左條59A咁滯,59S系廢,所以我都唔講啦

咁樣想點?

真心想慳車,得,你拉埋57M落水,57M、59 ...

早排N260大幅減班, 朝早四點幾有59S服務果陣既N260由12分鐘一班減到30分鐘一班, 唔係話59S仲有用, 只係唔該加番兩班車落N260

259B除左價錢仲有樣厲害, 運輸處叫巴士去疏導地鐵迫爆, 西鐵全月通連261B都包但259B/259C就唔包!