hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣巴士路線建議
開啟左側

[問題] 安達臣巴士路線建議

transbus 發表於 2015-1-23 20:41 | 顯示全部樓層

原帖由 SE7378 於 2015-1-23 20:11 發表
安達臣竟然有六條線出東區/長沙灣/沙田等地 ...

我相信這是山頭主義下對安達臣的甜頭 ,
同是山頭的三彩/新田圍就冇咁好待遇 ,
不過都算係好事嘅 , 尤其係沙田線 ,
但舊區啲議員又會不會要求長沙灣線兜入秀明 ...

入得秀明道嘅話梗係唔拘,
唔入得佢地咪可能要求拉長42囉。

不過部份建制區議員傾向想選民保護港鐵利益..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
kmb71k 發表於 2015-1-23 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-1-23 20:41 發表

其實拉42去油塘已經唔駛開油塘長沙灣線以及213D, 慳番唔少資源
不過車費一定會增加, 以及四順山頭主義
兼且又要兜太子, 和原建議飛龍翔道不同
以上回應,是否可行?是否合適?
hokachung 發表於 2015-1-23 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-1-23 20:08 發表
期待已久嘅尖旺分家,竟然只限新區。
死都唔拉1A重組,
舊區仍然冇旺角快線,13x仲有減嘢危險。
我真係好眼紅。

東區線對舊區講,又只係半邊方向..

不過沙田線竟然係九龍獨享,
減低將軍澳價威脅,算喜事。
至於觀塘rdp,又要等 ...

213D咁都夠擔話自己特快,咁24、27神早已經係特快路綫啦
------
我覺得東隧綫會重蹈606覆轍
以今時今日嘅交通狀況,一定係經西灣河去北角著數,呢條綫又唔係要入柴灣
油塘搭一個站就已經係鰂魚涌,有咩可能同港鐵鬥快,前世未塞過東廊落橋位咩
------
相信新巴對大圍綫極有興趣,
現時798嘅弱點係有等於無嘅轉乘優惠,
如果新巴有大老山隧道路綫覆蓋到大圍嘅話,絕對會打開缺口
如果九巴諗住用天價收費投綫嘅話,可以慳返啖氣
andy92 發表於 2015-1-23 21:06 | 顯示全部樓層

成份建議都無車落觀塘市中心 ?!
3ASV174 發表於 2015-1-23 21:08 | 顯示全部樓層
結果原先九巴最初部署既西貢區域重組 3 件重頭戲,
一條 2013 俾運輸署拎左去招標,
一條就變左繁時線唔入將軍澳(但都收將軍澳價),
一條就變左秀茂坪打摺又係唔入將軍澳,仲要又係拎左去招標。
bobbycheng 發表於 2015-1-23 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-1-23 20:41 發表

42再拉長唔知使唔使加價

另外條油塘-長沙灣線可能成為最長九龍巴士線

213D咁既定線亦可能會令27減班
3ASV174 發表於 2015-1-23 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2015-1-23 21:06 發表
咪 13D 囉,或者落寶達等一萬年 98A。

andy92 發表於 2015-1-23 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2015-1-23 21:08 發表

213D咁既定線亦可能會令27減班

$4.9 vs $7.8

98C 減班就有可能 ......
bobbycheng 發表於 2015-1-23 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-1-23 21:02 發表

其實拉42去油塘已經唔駛開油塘長沙灣線以及213D, 慳番唔少資源
不過車費一定會增加, 以及四順山頭主義
兼且又要兜太子, 和原建議飛龍翔道不同
42去到油塘會唔會長得濟
(唔爭在青衣果邊延長埋整夠七八十個站做市區版53)
mak5052 發表於 2015-1-23 21:24 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2015-1-23 21:06 發表

所以其實個建議可以再改改, 初步建議如下:
新增多一條全日線 642, 由安達臣經秀茂坪, 用招標2線行法, 然後由將軍澳道過海, 港島行法如788, 總站港澳碼頭, 為新區提供全日隧巴, 並圓秀茂坪的全日出中區隧巴夢
至於往觀塘, 有兩建議, 一是建議將13M拆成兩條線, 13B復活, 由中秀茂坪往牛頭角站, 經曉光街, 13M來回不經中秀, 並延長至安達臣, 或開一條安達臣 - 牛頭角站新線, 用將軍澳道上落山
642, 安達臣 - 牛頭角站新線皆建議公開投標