hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度觀塘區路線發展計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016 年度觀塘區路線發展計劃

Ravenclaw 發表於 2015-2-1 01:35 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-2-1 01:22 發表
和樂去牛頭角已經有 28B 喇。其實仲有 13D 都得,但正常人應該會搭 1A。

如果系咁的話,最好搞一搞23M佢,趕走619堆流水客佢...
EX-TL 發表於 2015-2-1 01:35 | 顯示全部樓層

回復 67# 的帖子

順利邨道天橋落嚟停唔切利康樓, 切唔切線入順景街.
EX-TL 發表於 2015-2-1 01:40 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2015-2-1 00:47 發表

相信若果以居民而言
改變候車位置(或者行遠些少)叫兩飛定站位就腳一d但得條疏線
絕大部份都會揀前者
(順天人寧願行上去順安邨坐23/23M都唔等26M就係實例) ...

所謂疏線其實大部分時間開12/15分鐘一班, 根本23 23M成日拖卡上山,
改線只係將其中一部車消失於眼前咁解啫.
3ASV174 發表於 2015-2-1 01:44 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-2-1 01:35 發表
順利邨道天橋落嚟停唔切利康樓, 切唔切線入順景街.
停站係有少少勉強,
但一定切到線入順景街。
ma212223 發表於 2015-2-1 11:21 | 顯示全部樓層
[size=29.8584041595459px]http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150131/bkn-20150131231032364-0131_00822_001.html[size=29.8584041595459px]
現時23及26M線每日載客人次分別為約3,500人次及約4,000人次。

[size=29.8584041595459px]23開得密過26M但每日客量低過26M
[size=29.8584041595459px]數字有啲驚人

11:51分更正
根據RDP
26M之客量約為3500
23之客量約為4000
方向報將兩者撈亂

一出RDP   要去鵝頸橋?
yuiok158 發表於 2015-2-1 11:51 | 顯示全部樓層
其中一個問題係觀塘市中心得619上山
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-1 12:58 | 顯示全部樓層

其實有時叫到幾多飛係唔係真係咁重要呢...
大圍上新田圍夠叫三飛咪又係日日食西北風...

我又一直搞唔明一個問題係而家整體23M同26A既分工其實算係比較出
反而會唔會試下可以諗下
再加強23M既服務,類似26A咁加分段
26A唔駛太密
令順利既服務唔會好似少得太緊要

若果真係對兩飛好著緊既
26A可以好似上面板友咁順利打一個轉先
咁成件事就變左26A維持過山,執雞同觀塘碼頭既服務
23M繼續做順利特快落觀塘

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
EX-TL 發表於 2015-2-1 13:16 | 顯示全部樓層

回復 77# 的帖子

對, 有幾飛叫只係保險啲, 當繁時上到車機會係高啲,
但在四順同東九過海線來講, 幾多飛都係等於得一飛,
我都唔明點咁在意幾多飛, 你話繁忙大馬路有幾飛叫
的確係正常, 但以現時情況去睇, 小區有多飛即係有
重疊, 客源會被分薄, 削弱每班車載客能力, 重組重疊
路線有助提升每班車乘載力, 繼而在檢討時有更清晰目標,
當然好多人唔再相信巴士公司呢一套而反對係正常,
因為市民目光都係睇眼前, 當刻削服務就係削服務,
如果客量冇上升, 檢討後仲可能不加反減.

23M直落會令到順天<>牛頭角道失聯, 所以我先修正返
落山入順天, 由順安道落順利邨道走人, 不過而家諗到
另一個方法可以俾23M繼續由安頌樓落山, 就係用安達臣條
213D開辦後被廢武功的13D, 縮短為寶達<>牛頭角(循環線),
秀明道後入順安道停順天總站, 用順利邨道.協和街.康寧道.
振華道落牛頭角總站, 然後出返牛頭角道返回原線, 協和街後
轉左經順利邨道.順安道停順天, 然後落番秀茂坪道, 咁樣
已經補到順天<>牛頭角道.

Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-1 13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-2-1 13:16 發表
對, 有幾飛叫只係保險啲, 當繁時上到車機會係高啲,
但在四順同東九過海線來講, 幾多飛都係等於得一飛,
我都唔明點咁在意幾多飛, 你話繁忙大馬路有幾飛叫
的確係正常, 但以現時情況去睇, 小區有多飛即係有
重疊, 客源 ...
當然老九唔知點解份份建議都差少少差少少咁
若果資源分配上再執執效果可能可以好D
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leeallen 發表於 2015-2-1 19:22 | 顯示全部樓層

重點唔係叫幾多飛, 一條夠密可以做晒新商業區同裕民坊鴻圖道果邊一定叫好, 但係唔兜一定冇可能,

依家正係最多人路段有兩線可以互補叫密少少, 之後再分別服務兩邊,

少一線同區都要人等15min搭15min再行15min, 實嘈啦

同一個區議會, 其他區都大把代替服務, 但係我地冇架,

你話cut23, 分晒畀23M同26A, 23M去到觀塘可以免費轉任何碼頭線都話好尐, 但係歷史話畀我地知唔會,

睇6D轉乘就知, 而且26A怕只會成26M後塵, 下一步cut 車減班少不免,

依度好多街坊已經漸漸棄觀塘街市, 轉去坪石新蒲崗, 順利冇街市咩, 有, 又貴又質數差, 包括超市都係,

順安街市死左好耐, 順天果邊唔熟就唔講, 原因之一, 29M/54 密密有車, 23/23M再攪一攪, 人地一睇,

咁煩又唔見左條線, 只會更多人轉場, 依尐當區生活小節唔係當區嘅人點會知, 又有幾多人會睇下個乳豬盤

26A嘅班次, 而且26A所到之處原本大家都太熟識, 有幾多人會屎忽痕去試搭, 客走咗就好難返轉頭

至於話拖卡, 其他人我就唔知, 我唔係定時返公司, 每日不同時段(早到晚)都會搭, 並唔係好似人講咁嚴重,

你每日同一時段見, 就緊係日日都咁, 嗱, 呢尐就係巴士公司問題, 冇理由去罰班居民架,

仲有上面講嘅數據, 我之前都提過, 我係見過佢地有兩三日數23人次, 飛仔我都收過, 26M幾時做就唔知,

23, 就係學校假期做調查, 我見佢地學生放假先來做, 仲唔做死條線, 至於佢地有冇其餘日子再做, 或者有,

但以我遇到嘅就冇

ATENU1198 (UR1585) @ 619