hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙,係咪大家想象中咁吸引?
開啟左側

[經歷分享/報告] 青沙,係咪大家想象中咁吸引?

paul2357paul 發表於 2015-3-3 00:09 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL448-CTB2289 於 2015-3-2 23:45 發表
280X 下繁回程真的不太吸引
搭過1815開出班次 單單排隊等待離開麼地道巴總已經用左5分鐘
之後沿路我訓著左 直到醒番 18:50 架車先剛過南昌
轉車站上落各1個  到達沙田市中心係約19:10

另外去到沙田市中心一大條龍 竟然無一個上280X
而係上番後面 81K
難道d人仲未留意到280X係上穗禾?

沙田河西地帶配搭尖佐的青沙線算唔算係歷史錯誤?

因為開左沙田河西地帶配搭尖佐的青沙線確實會令巴士公司有藉口唔開例如沙田河東地帶配搭尖佐的青沙線。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
neoplan720p + 5 值得反思。

查看全部評分

paul2357paul 發表於 2015-3-3 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-3 00:08 發表

......

應該改去青沙果條,係72。
當然,大埔道已經無左86B,如果再無埋72,而81又減班,可能係會有問題。
但如果以處理72主打客源黎睇—即大埔 <->深水埗、長沙灣,咁佢改行青沙都算係合理既。

另外,我認為青沙轉車站應該有兩條線去同時做深水埗、長沙灣。
咁就岩岩好了。
72改行青沙版(不經沙田) + 286X兩條,唔預佢做到聯合班次,但至少來往轉車站,等車去深水埗,點都會短過而家。
當然,車費問題,就要用而家279X果種欖隧回水方法解決。
不過,既然279X都做到,其他路線無可能做唔到。

......

但72改去青沙在觀感上就會有一個很大的問題,就是點解行慢路既線待遇竟然會好過行快路既線。
 樓主| neoplan720p 發表於 2015-3-3 00:21 | 顯示全部樓層

回復 51# 的帖子

呢個我諗係巴士公司既取態問題。

因為本身河西係無全日線去尖咀(有錯請指正),所以老九想開條青沙線扮特快,去線搶東鐵客,亦都算正路。反正,每一個搭280X既客,理論上都係從東鐵搶返黎,而唔係左手交右手(重申一次,係理論上)。
至於河東,係老九眼中,你地班人咪繼續碌81C或者281B囉。

咁當然,我覺得老九係高估左青沙既搶客能力。
聽落去,青沙係好快;
但誠如我第一篇文所講,由出口至入返去彌敦道心臟地帶所用既時間,已經蝕返哂。
所以,河西用280X去搶東鐵客,老實說,勝算並唔高,就算地鐵要係紅磡轉一次車。

至於河東去尖佐,老九既心態應該係:
1. 佐敦你想快既,都有287X啦(當然繁時塞佐敦道既時間,會唔會比81C慢行獅隧追返,呢個大家都心裡有數)
2. 尖沙咀既客,你本身想快同穩定車程既,應該都一早去左馬鐵轉東鐵;想一程車既,已經有81C或者281B,車程唔算太慢,係回程81C用馬鞍山界搶你錢啫。
咁日後如果81C拆成281B、X,而281B可以減價既話,咁河東去尖沙咀,就算用獅隧,其實車程、班次同車費,都已經算合理,再嘈既理據亦都唔多。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-3 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-3-2 19:28 發表
關於280X:

1. 我都有諗過搞循環,就係好似您所講既行法—廣東道轉返出去彌敦道北行。
不過,如果條線非繁無12分鐘一班,我諗咁搞分分鐘仲趕客。

2. 另一種做法,就係返新界方向照舊停彌敦道(即不變),始終改變乘客上車習慣,係有 ...
其實非繁忙時間唔多塞車都嘗可接受
下繁來講起碼叫做到廣東道都算係一個大客倉
再者麼地道既交通情況都好差
係唔係真係會脫班脫到好利害又好難肯定

當然若果走得循環既最起碼做返15/20分鐘一班先

又或者真係怕廣東道太塞既行公園徑循環都得

至於雙向總站行公園徑來講
我諗先要諗下點解老九一開波寧願行彌敦道都唔行廣東道/公園徑
彌敦道站位係唔係真係其實吸引多少少呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-3 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-3-2 21:37 發表
石硤尾本身有86,86A,86C,87B,沙田段各有不同程度重疊。
但係話一次過抽走曬剩86一條留低,肯定過唔到當區市民及區議員個關。

我咁睇:86A係目前最有"資格"被削線+供車俾青沙。
1. 大圍/秦石有87B,不過比86A慢,但係本身87B ...
單係Point 2都已經唔使討論落去
Point 1 兩個區都唔會有興趣

其實86A作為左87A既補償路線
冇咩必然其實都唔係好使供車取消既....
transbus 發表於 2015-3-3 01:01 | 顯示全部樓層
改286x加停富昌,
再經聚魚道,界限街,
屈返長沙灣道,
就可以揩到太子邊皮。
然後抽81兩車加密286x,
應該衝擊到太子返美林行大埔道快啲嘅優勢。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-3 01:20 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-3-3 00:08 發表
其實我係第一篇講漏左少少,就係青沙新界既出口都有問題。
雖然佢去大圍、美林、秦石、沙中都無問題,但係有幾個地方,要駁入青沙,係唔容易的。
北區、大埔本身入青沙條路係無問題,但繁時大埔公路唔聽話,就乜都 ...
操條72唔係唔得
但點解我自己睇會覺得72X上會較好呢
1.班次密度問題
而家青沙有辦可以睇
班次唔密實在就真係冇咩人會轉車
2.72X原身問題
其實72X係旺角範圍比較細
主要用兩個站既客支持條線
若果上青沙順手做到太子客既就更加可以令班次做得更密

再講72上青沙就仲要考慮86同大埔公路既問題

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 nice analysis!!

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-3 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-3-3 01:01 發表
改286x加停富昌,
再經聚魚道,界限街,
屈返長沙灣道,
就可以揩到太子邊皮。
然後抽81兩車加密286x,
應該衝擊到太子返美林行大埔道快啲嘅優勢。 ...
單邊快就抽2架車
仲要得邊皮位
深水埔客又慢多D
好一個損人不利己既玩法
271_N271 發表於 2015-3-3 01:24 | 顯示全部樓層
72X論班次,密又唔係,疏又唔係真係好疏,至少密過現有青沙路線
其實72X要改272X,最有趣係行車時間,
而家南行就要45-50分鐘先到旺角,但係夜晚北行就可以35-40分鐘番到大埔中心
所以改行青沙最大優勢係往旺角方向(朝早計埋塞車都係大約50分鐘到),
往大埔方向反而唔見得會特別快

問題係北行其實重點不在於時間,
老實講如果乘客係咁計較時間,一早冇人搭72X
所以我覺得慢少少都可能冇乜所謂
最重要係你個站方唔方便,北行係亞皆老街設站,一定比新填地街方便
因為新填地街班客99%都係朗豪坊果邊行番上去
旺角道就不相伯仲啦

272X可以話係青沙路線當中比較有潛力既一條
因為旺角比起長沙灣同葵青既需求大好多,
而287X只能負責旺角番沙田既服務,南行太慢
奧運站甚至係新界東過海另一個好好既選擇
再絕啲,其實272X係可以食埋太子 (總站我就唔清楚)
填補埋青沙去太子+大埔去太子既真空位
到時呢一條路線係做緊幾個市場,算係好efficient

而老九上年設計條272X,我覺得就有兩個致命傷
1. 用旺角道做總站,完全理解唔到點解會有個咁樣既idea
一條連普通埋站都麻煩既路,竟然可以諗到用黎泊車,
可能我讀書少,真係唔知有咩原因會咁樣建議

2. 叫人272X轉3C,去九龍塘要轉車已經好笑,叫人落旺角轉3C仲好笑
你係有心想改,就要犧牲架啦,271加個分段有幾難
咁樣既轉乘都講得出,根本搏ban

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 detailed explanation

查看全部評分

ATE31 發表於 2015-3-3 01:56 | 顯示全部樓層

原帖由 271_N271 於 2015-3-3 01:24 發表
72X論班次,密又唔係,疏又唔係真係好疏,至少密過現有青沙路線
其實72X要改272X,最有趣係行車時間,
而家南行就要45-50分鐘先到旺角,但係夜晚北行就可以35-40分鐘番到大埔中心
所以改行青沙最大優勢係往旺角方向(朝早計埋塞車 ...
如果九巴再推72X轉272X全日方案時俾多少少誠意, 唔好開天殺價, 相信不難通過,
總站方面, 最正路係272X擺旺角東, 同93K互換總站便可, 或者索性縮93K落紅磡,
272X亦可以考慮擺大坑東, 跟203C/104行法, 咁可以做埋太子添