hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3月鳥,點解將荃線完全冇聲氣?
開啟左側

3月鳥,點解將荃線完全冇聲氣?

JC8385 發表於 2015-3-4 12:27 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-3-4 11:39 發表

嘩, 如果真係用呢個no., 個膠牌出唔出到咁多個字架?

好在而家係「荃灣西站」,91R都係出彩明
如果唔係「荃灣西鐵路站 X293P」或者「將軍澳 彩明 X293P」電牌我都唔知點睇
不過九巴真係想number標奇立異玩隆重其事?
lsc04d11 發表於 2015-3-4 12:35 | 顯示全部樓層
打爛x字頭招牌,
x49數碼港特快,x962兩站直達屯碼區
x48,x21不停站大圍尖咀直達博覽館,x1博覽館特快
x33,x34都係兩站達西北。

x42c已經不算一站特快,如果真係x293,甚至仲有x293p呢?
城巴顯示好似冇五個字既,九巴方式可以有?
我寧願相信區議員老作博出位。

ccchhhuuunnn 發表於 2015-3-4 12:37 | 顯示全部樓層
唔好話膠牌
電側尾牌出X293P咪搞到好似K75P咁..
AVD1 發表於 2015-3-4 12:39 | 顯示全部樓層

簡簡單單唔得,係要搞到奇奇怪怪,
293 同 293P 未算囉,X 乜鬼丫。

相對之下,98D 更加應該要轉做 X98D,297 要轉做 X297 都未到 「X293」啦
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2015-3-4 13:05 | 顯示全部樓層
將荃線暫定號碼為290和290A,其中290是快線,290A是慢線.
現時正進行搵車長做呢條線,據知車長們不滿要290和290A互跳,所以不願意轉做呢條線.

不過,三月底開到架啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| gn3509 發表於 2015-3-4 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-3-4 13:05 發表
將荃線暫定號碼為290和290A,其中290是快線,290A是慢線.
現時正進行搵車長做呢條線,據知車長們不滿要290和290A互跳,所以不願意轉做呢條線.

不過,三月底開到架啦. ...

290取消18年後翻生,連路線都近似
今期流行:690是原罪
ky927 發表於 2015-3-4 13:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ronlam 於 2015-3-4 11:35 發表

上週收到荃灣某社區幹事的傳單, 佢話新線叫 X293 同 X293P, 預計3月底開辦, 第一次見5個位的路線號碼, 都唔知堅定流

咪玩啦,好地地開咁多X字頭做乜。仲要5位digits
eric278 發表於 2015-3-4 14:28 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2015-3-4 13:32 發表

290取消18年後翻生,連路線都近似

不過路線就比第一代290長得多!
還看香港公交
hon_son_wilson 發表於 2015-3-4 14:40 | 顯示全部樓層
好想睇下將荃新線一開,
幾條觀荃線同轉乘98A,296A客量會有幾大變化,
甚至會否促成觀荃線大重組。
LNChickenRice 發表於 2015-3-4 15:23 | 顯示全部樓層

民x聯班友仔出名亂作文
唔經任何查證之下,就亂咁估X、Y、Z...
事後唔係0個回事先來_____...
真係信佢1%都毒發身亡!
(舢舨扮巡洋艦:一炮擊沉...)

巴士公司路線number出到4個位
都已經睇到眼濛濛...(269c/296c)<-上錯車就有好戲睇囉...
5個位?!個支持民_聯0既婆婆上錯巴士之後
肯定勞氣投訴...「以後______都唔要啦,___開啦!」
(老人家唔見俾班土共欺騙過...
都唔知土共0既納粹式邪惡0既厲害...)<-鬧得好出面0架啦...
(事實上,3+1/1+2+1 0既路線號碼系統
又唔係唔夠駛...用唔著亂"交叉(X)"來搵各位麻煩卦...)

好在九巴只係用290/290A開線0者...
否則塊膠牌又要縮字型就位...又收投訴信都似!

勞氣完之後...繼續討論:
290同290A,一快一慢,對象都因為地區分野關係
而有所不同...(終於唔駛去觀塘左轉右轉去荃灣啦...)
不過...佢地會唔會引發觀塘荃灣快線(38、40、42c)0既重組呢...
小弟反而會認為晌地鐵做唔到直接一程車往返荃灣之下
呢3兄弟除0左紅小之外:真係唔憂無生意做...
(特別係觀塘而家係準CBD格局,
旺角級數0既人流: 總會有批觀荃客上車0既...)

不過: 需求方面因為290/290a出現
而少0左一批客...就肯定會出現...
(而296a/98a方面...靠巴士出入將軍澳0既居民
始終仲晌度[鬼咩,地鐵要晌油塘/調景嶺轉車...
繁時又逼到鬼都唔想上車...]
減車都唔會搞大動作(除非98a同296a學對面0既城巴8x同19聯婚啦...
不過應該又有人出0黎鬧九巴...信唔信隨便各位巴絲啦~)

PS 有個惡搞好想有位有心搞0野0既巴絲出手
將綠小改成當年行290 0既九巴AT(同一型號!)去調景嶺...
(仲唔明搞乜鬼?小弟坐過第一代290嘛...
290重開加埋大延線,仲唔搵調景嶺搞Gag助興就奇... )
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??