hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴290,290A開辦消息

樂仔〞 發表於 2015-8-2 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-8-2 01:19 發表

近期觀塘道多工程(換陳年水管),所以三更半夜塞車好正常下,
觀塘市中心果單野搞左成個幾月,所以都唔係第一日塞成咁。
(星期五夜晚九點打後最好唔好用觀塘道,一定因為工程車泊街塞到傻左‧

至於平日 12 點 3,依個時間的確係 ...

平日 12 點 3 其實好少可塞,嗰段時間搭咁多次 258D 先遇過一次

巧明街燈陣其實影響唔係最大,其實細心發現本身塞車係個 loop 嚟
車經 開源道 OR 偉業街 > 駿業街 OR 偉業街 > 巧明街 > 鴻圖道 > 駿業街 去 巧明街;
或者經 鴻圖道 > 開源道 > 偉業街 OR 開源道 > 偉業街 OR 偉業街 去透過 敬業街 或者 茶果嶺道 出 觀塘道

巧明街嘅車只可以經創業街,創紀 3 期下通道出觀塘道
而咁行嘅車,絕大部份都係返觀塘道東行
但另一方面,觀塘道東行本身就比入開源道嘅車塞住
經敬業街或者茶果嶺道出觀塘道西行嘅,又比入開源道嘅車頂住
2 個圈咁頂法,加上一眾內街有唔少橫街窄巷停車場要 D 車倒後入,唔塞就假
酒店落唔落客影響又唔係咁大,最塞個段係巧明街前 ... 酒店啱啱好過咗巧明街

dennis28a 發表於 2015-8-2 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-8-2 01:30 發表

平日 12 點 3 其實好少可塞,嗰段時間搭咁多次 258D 先遇過一次

當我第一次見識到依個情況,我係嘩然。
但當年每隔一個月總有一、兩日平日會出現依個問題,你會見怪不怪。

巧明街燈陣其實影響唔係最大,其實細心發現本身塞車係個 loop 嚟
車經 開源道 OR 偉業街 > 駿業街 OR 偉業街 > 巧明街 > 鴻圖道 > 駿業街 去 巧明街;
或者經 鴻圖道 > 開源道 > 偉業街 OR 開源道 > 偉業街 OR 偉業街 去透過 敬業街 或者 茶果嶺道 出 觀塘道

巧明街嘅車只可以經創業街,創紀 3 期下通道出觀塘道
而咁行嘅車,絕大部份都係返觀塘道東行
但另一方面,觀塘道東行本身就比入開源道嘅車塞住
經敬業街或者茶果嶺道出觀塘道西行嘅,又比入開源道嘅車頂住
2 個圈咁頂法,加上一眾內街有唔少橫街窄巷停車場要 D 車倒後入,唔塞就假
酒店落唔落客影響又唔係咁大,最塞個段係巧明街前 ... 酒店啱啱好過咗巧明街

我要更正你對「巧明街」既觀念先,鴻圖道、巧明街有超過六成既車,係由麗東酒店或駿業街入,
所以入得「巧明街」,就等於佢要入我叫做鴻圖道、巧明街、駿業街內圈。
反而入駿業街內圈,唔係好多人會選擇用開源道,因為近 apm 一段要塞好耐至到創紀一期,
除非目的地係阿信屋、或者 Landmark East,否則其他車寧願係六期轉入去都唔係開源道入。

不妨分享下,早半個月,我十二點幾搭的士,要去由啟隧去創紀之城:

首先,部車一定過唔到九倉個十字路口,之後撞正偉業街塞車;
去到偉業街,三條行車線,一線係食飯車,唔曉行泊死,另外二線係偷雞放貨準備食飯,三線係行車路;
去到巧明街口,過唔到燈係常識吧,之後前面有部旅遊巴接客(剛 Check-out 自由行客),
因為得番一條線既關係,基本上唔理去偉業街直去、定轉入巧明街,都係中招;

其次,轉到左巧明街,又再慢車,左邊又泊滿放飯車,之後司機又講:「無計,前面多左支燈,大家都要排隊」,
過左燈,到右邊有車落貨,另外又要就巧明街去創業街車流,之後我就落左車。

好有趣既係,依個情況係十二點幾、三點幾、六點幾都係差唔多,爭在係多左部小巴,定係旅遊巴。
而十個司機有九點半都話,多謝巧明街同鴻圖道支燈,搞到偉業街塞上加塞,因為幾乎無車過到麗東酒店。
惡意回復是不道德的行為。
S3V1742C 發表於 2015-8-2 08:52 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2015-8-2 12:03 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-8-2 01:54 發表

當我第一次見識到依個情況,我係嘩然。
但當年每隔一個月總有一、兩日平日會出現依個問題,你會見怪不怪。

我要更正你對「巧明街」既觀念先,鴻圖道、巧明街有超過六成既車,係由麗東酒店或駿業街入,
所以入得「巧明街」 ...

創紀 6 下通道好明顯比我遺忘咗
不過創紀 6 反而少塞

觀塘有個最大問題係內街配合唔到東九發展
內街路窄又要多車落貨 (鴻圖道同偉業街個堆速遞分貨點其實都幾阻街),人要同車爭路
加上本身道路設計問題 (其實睇規劃觀塘其實隨時仲衰過中環)
成個觀塘搞到成日塞車,有如中環咁變日經咁濟,不過中環尚叫有路捉,觀塘真係唔知佢幾時會塞
當一條將軍澳道都可以玩殘成個觀塘嘅時候,真係點叫人放心拉 290 行觀塘呢?唔停站都無用啦,一樣要陪塞
樂仔〞 發表於 2015-8-2 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2015-8-2 08:52 發表
42C咪又係塞彩虹道燈位 大佬山d巴士 仲有轉番去清水灣道d巴士 同塞番出啟業果段路都有排塞la
其實真係唔快得去邊lo

仲有你 我冇話用七點代表全個早繁wo
我ga意思係七點己經算係早繁入面lo ...

其實係咪真係咁多巴士爭路呢?
大老山嘅車入彩虹通道,係要跟彩虹道 D 車後面,呢堆車影響本身就甚低
至於出太子道東,入彩虹邨內本身就唔係時常多車,入清水灣道只要你後面迴旋處肯讓車出就已經唔會 gridlock
彩虹道唔係話快架,不過比你條龍翔道天橋穩定囉

嗱,7 點係咪早繁呢,屯元天上水大埔就可能係嘅
不過荃灣葵涌去東九就絕對唔係囉
toyl 發表於 2015-8-2 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-8-2 01:17 發表

其實成個彩虹交匯處本身就應該大執啦
觀塘道經西貢方向天橋去牛池灣村方向嘅燈成日車多但放燈時間短,星期五或者假期前嘅下繁塞到去九龍灣站簡直係家常便飯
大部分巴士又唔可以善用龍翔道天橋去龍翔道,偉業街天橋又成日頂住龍翔道天橋 .... 個設計本身就無預到咁大 traffic load ...
(就算觀塘其實路面設計一樣好有問題,又係條路頂唔到咁多車)

個問題就係天橋兩頭都有好大個交叉位,兩個頭都有好高流量係互相切線。
再加上天橋底支燈兩邊道路都係有好大量車流,放燈時間無得再加,一加就另一邊就會受影響。
其實彩虹邨天橋上大老山隧道好應該改為巴士專線,因為週邊道路都已經為其他車提供入口,又可以減少切線理順返龍翔道車流。
至於清水灣道出,可以改彩霞道出太子道東再上大老山隧道,利用新路疏導。
3AV53 發表於 2015-8-2 12:48 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2015-8-2 12:33 發表

個問題就係天橋兩頭都有好大個交叉位,兩個頭都有好高流量係互相切線。
再加上天橋底支燈兩邊道路都係有好大量車流,放燈時間無得再加,一加就另一邊就會受影響。
其實彩虹邨天橋上大老山隧道好應該改為巴士專線,因為週邊 ...
清水灣道去大老山既車基本上唔駛點切線(最多只係由二線去一線,不過一線多數有巴士埋站),唔會點影響交通

觀塘道去大老山既車又可以直接觀塘道上觀繞,
要响彩虹切線去大老山既車頂多得九龍灣經天橋去龍翔道既車,要連CUT幾線既多數係要入彩虹道,而唔係因為上大老山。
S3V1742C 發表於 2015-8-2 19:22 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2015-8-2 19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2015-8-2 19:22 發表
如果唔叫早繁 最主要由荃葵青區出九龍東果兩條巴士線38同42C就唔洗果段時間係開十分鐘內就最小一班車la
38係葵盛(東)星期一至六06:50am-10:20am開5-8mins一班
42C係長亨星期一至六06:33am-10:34am開4-9mins一班
而你所 ...

07:07 開嘅 258D,出到觀塘都已經 08:20,但 06:50 開嘅 38,07:30 隨時已經通過緊龍翔道天橋
呢個時間好明顯唔係最多人通勤嘅時間

而且,班次開得密唔代表一切,290 290A 任何時間開緊 20 分鐘一班 (唔計加班車),係咪代表佢任何時間都係繁忙時間?
仲未計你唔知 38 會唔會 06:50 起頭個幾班開緊 9 分,之後可能 07:20 先開 5 分嘅,已經差好遠啦
dcyw 發表於 2015-8-2 22:52 | 顯示全部樓層

回復 3089# 的帖子

按昔日還在東九龍上班時所見,38與42C又確是稍早會出現一段較多乘客的時段,
主要是0800上班的(例如小弟)以及有一批需再轉車往將軍澳工業邨的(例如小弟
的鄰居),然後有一小段時間客量稍為回落,再之後便是約0900上班的一批乘客出
門的時段了,通常小弟是約0650-0700便要在石英徑分站候車。

另一個原因是38及42C不只服務往東九龍上班的乘客,相若時段還有一批往東北
葵涌上學的學生,所以若純以時間表來說,便會出現較早便開始相對頻密的班次。