hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290/290A既成功,顯示九巴積極左
開啟左側

[經歷分享/報告] 290/290A既成功,顯示九巴積極左

reason 發表於 2015-3-31 17:52 | 顯示全部樓層

原帖由 wawawa 於 2015-3-31 16:50 發表
條線始終開左個幾日咁新,可以比D時間車長適應下嘅

操線操得差賴條線新?

似乎堆打手都積極咗好多,可惜水準麻麻。
3AV53 發表於 2015-3-31 19:22 | 顯示全部樓層
原帖由 reason 於 2015-3-31 17:52 發表

操線操得差賴條線新?

似乎堆打手都積極咗好多,可惜水準麻麻。

如果新線頭幾日行錯路叫操線操得差,
咁樓上舉果啲新城舊線行錯路既例子叫咩

呢位新城打手仲積極啦,先發制人喎
3AV53 發表於 2015-3-31 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex1997 於 2015-3-31 15:50 發表
我話續約嘅意思係續專營權

人地做得差又話人地做得差
人地做得好又話人地做得好係為左「續約」,「續約」完就會變番差
家陣對事定對人?
reason 發表於 2015-3-31 19:41 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2015-3-31 19:22 發表

如果新線頭幾日行錯路叫操線操得差,
咁樓上舉果啲新城舊線行錯路既例子叫咩

呢位新城打手仲積極啦,先發制人喎

新城舊線行錯一樣係有問題,
無證無據就話我係新城打手你又覺得有冇問題?
3AV53 發表於 2015-3-31 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 reason 於 2015-3-31 19:41 發表

新城舊線行錯一樣係有問題,
無證無據就話我係新城打手你又覺得有冇問題?

咁你冇證冇據話人打手又有冇問題?
reason 發表於 2015-3-31 19:47 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015-3-31 19:42 發表

咁你冇證冇據話人打手又有冇問題?
呢位 wawawa 盲撐九巴都唔係第一日嘅事,你係都要搵位入我都無辦法。
或者咁講,我又真係無印象響 italk 入面有提過有關新城嘅嘢,你搵到嘅記得提點下。
3AV53 發表於 2015-3-31 19:51 | 顯示全部樓層

原帖由 reason 於 2015-3-31 19:47 發表
呢位 wawawa 盲撐九巴都唔係第一日嘅事,你係都要搵位入我都無辦法。
或者咁講,我又真係無印象響 italk 入面有提過有關新城嘅嘢,你搵到嘅記得提點下。 ...

如果你係講一位,就唔好用個「堆」字丫嘛。
你講個堆字,我淨係覺得你講晒全個POST所有讚過九巴既人咋。
lsc04d11 發表於 2015-3-31 20:14 | 顯示全部樓層

比喻

改用比喻,睇下以下情況你又點睇?

一位歌手,錄好一首歌,俾個名叫<越南越愛>啦(並無針對任何歌手,只係舉例),第一次去唱Live。

唱得唔夠感情,當然是可以原諒。
但如果唱錯哂歌詞,連段落都入錯,你還可原諒嗎?
可能作為觀眾的你會覺得,算啦,佢係新晉歌手,算吧啦……但廿年既歌手都可能犯錯,你又會原諒嗎?
作為唔清楚樂壇路向既人,有時後生唔代表係新晉歌手,老亦唔代表係幾十年經驗既歌手,總之有個歌手上台唱歌走哂音,你會唔鬧?(可能唔鬧出口,但總會唔高興啦)

作為樂壇話事人,呢個歌手仲可以有幾多次機會,大家心知肚明。或者好人d話,「俾多一個月呢個歌手」,但如果一個月來都係不停走音、唱錯段(即使有少許改善,但仍然錯漏百出),你會唔「雪」左佢?
作為歌手,唱得live前,呢首歌一定有錄過音(錄黎出唱片),咁你錄音既時候,監製一聽到唔妥一定會NG,有幾多個歌手可以唱Live前只唱過首歌幾次?
監製如果見到個歌手錄音時都唔掂就輯錄落唱片度,你話有冇問題?咪同上頭講延長出碟期囉!
可能係個老細只俾一個星期個監製錄音,在咁趕既時間,歌手可能都未唱熟首歌,監製又被逼出貨,咁又邊個既錯?

每人有不同的職責,
歌手︰唱好首歌
監製︰要錄得首歌好先俾佢輯錄出碟,及讓歌手唱Live
唱片公司高層︰要俾足夠時間及空間俾創作人及監製,亦有權隨時罵/雪唱得唔好既歌手

如果大家都接受到個歌手咁多次出錯,或者入錯段兼唱錯歌詞既一次性錯,咁我覺得︰樂壇有得救喇!但大退質囉!
所以就冇人聽香港樂壇既歌,改聽其他國家既歌……

宜家情況係︰
唱片公司力捧呢隻新唱片,呢個新人成隻碟只唱四首歌,但當中第一首派台歌都未唱得好,第二首又唔見有進步,你覺得呢個歌手會唔會淪為一碟歌手,甚至唱片胎死腹中?
(連路線「穩定性」都做唔好,乘客一定會改揀港鐵,起碼鐵路一行錯路真係勁大鍋!但機會率是極極極其低)

GK3258 發表於 2015-3-31 20:25 | 顯示全部樓層
依家有幾多班車係咁先?係咪班班車都錯先?得嗰一兩班出錯就捉住黎話人,你上面所講既比喻根本唔成立,全部都係廢話
打一句又係五毫,打咁長又係五毫,真係同志辛苦了

lsc04d11 發表於 2015-3-31 20:41 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 31-3-2015 08:25 PM 發表
依家有幾多班車係咁先?係咪班班車都錯先?得嗰一兩班出錯就捉住黎話人,你上面所講既比喻根本唔成立,全部都係廢話
打一句又係五毫,打咁長又係五毫,真係同志辛苦了 ...

宜有幾多個歌手走音、忘詞呢?
我冇話否定部份新晉歌手或資歷歌手既唱LIVE實力播……

只要有一個歌手走音兼忘詞犯大錯,C1都係屬於佢,但好多人都會因而評論成間唱片公司或樂壇唔掂呢……

只不過近年表現不好的歌手比80年代歌手多左D,或者80年代都唔少有問題既歌手,但可能個歌手只係在小型舞台表演都唔掂就被人雪走左或解左約……
我冇否認有D司機表現好好WO,亦都冇話佔既比例多WO,但一宗都嫌多!

(P.S.我星期六搭O個兩程290/290A都好快,亦O岩路O岩站)

又再講,正如一個巴士迷做左D唔好既行為,就俾人「巴士迷唔好」既印象啦……呢點你應該明白喇卦……
作為乘客,我鬼理停錯站既係司機甲、司機乙定係司機丙,要鬧就一定鬧條線或巴士公司!