hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西區巴士路線客量變化詳細數據
開啟左側

[經歷分享/報告] 西區巴士路線客量變化詳細數據

neoplan720p 發表於 2015-4-25 18:29 | 顯示全部樓層

回復 220# 的帖子

我講緊係789夜晚9、10點東行都有60、70人喎。
乜呢段時間係你眼中,仲叫下繁咩?

以前720唔經金鐘既時候,西行中環落客閒閒地有30個;而家兜金鐘?20個囉……

拎720A同789比?
當年720A非繁真係10個樓下;
但789基本上大部分時候,至少有一個方向,係做多過20、30個客。

痴線啦,18X係應該cut,但當年係18、2、720抽左7架車出黎,你唔係諗住呢7架車石沉大海嘛?
如果呢個真係你既諗法,你真係好應該入去保鐵既運輸署到做。
到時你一定會做得好稱職。

你咪試下年宵、工展會、花展等維園有節目既時候,睇下非繁興發街塞唔塞囉。
根本興發街既情況,呢十年係越黎越差。
甚至乎唔少人都講過,東隧車有時行英皇道去到北角先上橋,同行興發街上東廊既時間,係無分別。

10仔城巴無搞佢?乜佢無減班咩?
再講,而家788非繁都已經10分鐘一班,班次絕對係合理水平,根本唔駛cut走789黎谷密條788。
同埋呢,當年788、720同590要拆線去做(或者谷大590A同789),某程度都係因為中環quota問題。
只要中環quota一日唔夠用,咁你想取消789非繁,用一條密版788走天涯,都係唔可行既事。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
9032~HW1045 + 10 不解釋,因為師兄講晒

查看全部評分

樓主| FBI2 發表於 2015-4-25 21:56 | 顯示全部樓層
789既客量,必須維持全日服務,其實720A如果好似789咁行,都有D機會翻身既.

另外,據聞新巴計劃開18A,早繁北角出上環,下繁上環返北角
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kay 發表於 2015-4-25 22:03 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-25 21:56 發表
789既客量,必須維持全日服務,其實720A如果好似789咁行,都有D機會翻身既.

另外,據聞新巴計劃開18A,早繁北角出上環,下繁上環返北角
10B翻身之期不遠了

不過唔好比我睇死,朝早下午各開3-5班車算

其實如果真係縮短,不如改改no. 始終18取消,變成18A/P/X,有D怪

反而叫2B或者叫25B可能好少少,始終都唔入西區(鬼叫18P已經用緊)
世界很簡單 人類很複雜
mingfai31 發表於 2015-4-25 22:55 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-4-25 18:29 發表
我講緊係789夜晚9、10點東行都有60、70人喎。
乜呢段時間係你眼中,仲叫下繁咩?

以前720唔經金鐘既時候,西行中環落客閒閒地有30個;而家兜金鐘?20個囉……

拎720A同789比?
當年720A非繁 ...

如果可以坐滿既
咁CUT兩味中間囉
8P日頭非繁好夠載
----------------------------
的確係既..另外仲有10件咪金鐘轉鐵姐
只不過係金鐘同中環轉鐵既分別
我冇拎720A同789比
你又係咪諗多左呀..
我只係講有咩需要咁大競爭而舉例
但都有相似地方既
咪運空氣同運凳既分別囉
我冇興趣堆車會去左邊
我只係因應客量而去講
與其浪費地球資源同污染環境
倒不如接左條線
你又講左下繁啦
東隧有成條龍係度當然北角上橋打尖快好多啦
同埋非繁紅隧唔太塞又點會倒塞去興發街
同埋你所講既節目全部都係六同紅日先會多人
我主要係講緊一至五既非繁(我前面堆PO有講過一次..而家REMIND下)
如果係咁"咦"求其減下班就算搞左既
咁18X加班係唔係代表賺緊錢?
呢D只係因應需求而調整班次

咁如果真係有QUOTA問題
5-7分都慳番
10分都夠做

PS.不過呢當非繁話加密少少都唔得既話
繁時個D都唔知係咩
定係你想講唔同時段有唔同標準?

S3BL448-CTB2289 發表於 2015-4-25 23:10 | 顯示全部樓層
當788非繁好多時都坐滿甚至企人, 我睇唔明點解要cut 789
當然大前提係聯合班次要協調得好d

而且之前已經講左 789非繁灣仔道同堅拿道東都係客倉
係無錯銅鑼灣非繁唔塞, 但8P sogo經常多客上車, 計埋停下燈 去到天后上橋
起碼比789堅拿道上橋慢10分鐘  10分鐘我789都番到柴灣落車lu
而且time square果頭行去搭8P亦比較遠 cut 789又送客比鐵?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 無補充

查看全部評分

若早知最壞 尚能更壞
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-26 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-25 22:03 發表
10B翻身之期不遠了

不過唔好比我睇死,朝早下午各開3-5班車算

其實如果真係縮短,不如改改no. 始終18取消,變成18A/P/X,有D怪

反而叫2B或者叫25B可能好少少,始終都唔入西區(鬼叫18P已經用緊) ...

18A早繁5班北角往中環永和街,下繁5班由無限極往北角
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Gary_B 發表於 2015-4-26 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-4-26 00:19 發表

北角係碼頭定健康村?

9032~HW1045 發表於 2015-4-26 07:45 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-26 00:19 發表

睇死北角班垃圾建制派又跪

北角人真淒涼

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 睇死北角班垃圾建制派又跪

查看全部評分

9032~HW1045 發表於 2015-4-26 07:57 | 顯示全部樓層
原帖由 _______ 發表
如果可以坐滿既
咁CUT兩味中間囉
8P日頭非繁好夠載

TD都識繁時非繁時兩套標準......

8P非繁夠載?你切腹喇,間中都要企十幾個囉........

的確係既..另外仲有10件咪金鐘轉鐵姐
只不過係金鐘同中環轉鐵既分別

10個原本720A都做到,
事實証明720經金鐘真係每個鐘最少唔見左六七十個客
我冇拎720A同789比
你又係咪諗多左呀..
我只係講有咩需要咁大競爭而舉例
但都有相似地方既
咪運空氣同運凳既分別囉

香港好多鬼,幾十人係部巴士度都話睇唔到...........
我冇興趣堆車會去左邊
我只係因應客量而去講
與其浪費地球資源同污染環境
倒不如接左條線

講浪費先炒班副局先.....
你又講左下繁啦
東隧有成條龍係度當然北角上橋打尖快好多啦
同埋非繁紅隧唔太塞又點會倒塞去興發街

非繁興發街情況唔算差,
如果維園冇FUNCTION的話........

仲有,東隧條龍可以塞到興發街的話,
仲會唔會有人講紅加東減?
同埋你所講既節目全部都係六同紅日先會多人
我主要係講緊一至五既非繁(我前面堆PO有講過一次..而家REMIND下)

所以星期一至五咪大量旅巴送老人家黎行....

唔係禮義廉邊樹有票?

如果係咁"咦"求其減下班就算搞左既
咁18X加班係唔係代表賺緊錢?
呢D只係因應需求而調整班次

咁如果真係有QUOTA問題
5-7分都慳番
10分都夠做

龍門又飄移丫......

TD有指引20分鐘一班既路線可以低過標準都唔減班,
唔該溫左書先上黎講.....
PS.不過呢當非繁話加密少少都唔得既話
繁時個D都唔知係咩
定係你想講唔同時段有唔同標準?

第一段已回
kay 發表於 2015-4-26 09:08 | 顯示全部樓層

原帖由 9032~HW1045 於 2015-4-26 07:45 發表
睇死北角班垃圾建制派又跪

北角人真淒涼
北角個班建制派一早講左叫新巴掟18 d車去18P行

至於西區,既然18改為兩味,下台階多左,變數多左就真既
(雖然縮短去上環,其實都唔關佢地事啦)

不過某程度,如果18A真係開得成,即係話繁時載客率OK,未至於成條執笠既地步

我估運吉班友係成條18執笠上都有所顧忌

非繁北角去中環,都仲可以上18P
倒返轉就真係無啦,一係行出海皮搭2,行出去不如行落去MTR...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 出完18A張偉沖就唔出文都知咩事 ...

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜