hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西區巴士路線客量變化詳細數據
開啟左側

[經歷分享/報告] 西區巴士路線客量變化詳細數據

mingfai31 發表於 2015-4-25 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-4-24 09:01 發表

弊在789返小西灣經常鵝頸橋打蛇餅.

乜一至五非繁真係可以打蛇餅咩?
咁我想問下全車大約幾多客呢?

原帖由 neoplan720p 於 2015-4-24 12:21 發表

話你 _ _ 怕你 _

講得出789兩味,即係證明你根本唔清楚小西灣既路線客量。
相比起720A,789係多好多人搭。(所以我當年唔反對720A取消非繁架,我只強烈反對720A取消下繁東行,以及720除上繁外要加經金鐘拖慢車程)

789多人搭 ...

你會唔會諗多左呢
我只會叫788東行加停政總
你估好似傻到720同722玩行金星呀?
仲有行琳寶徑好難為你?
720自從轉行琳寶徑又係咪變左中環冇客呀(你梗話係架)
結論係每班車依然有十幾廿件中環落
尤其星期六日720非繁可以去到企人既時候
中環係可以落三四十件

788同789聯合五分係好密呀
夠客咩?根本就運凳
做巴士唔係咁做架
全部車開1分鐘好唔好
全部線密過廢鐵好唔好

你話"789多人搭既原因,係因為小西灣無鐵。"
只係岩一半
根本就係執緊788雞
因為非繁灣仔一定比中環多客

你話"789車程短(特別係西行),而且全平路,根本成本就唔高"
原來你請緊人工油費既
唔怪得成本唔高啦
Ravenclaw 發表於 2015-4-25 01:34 | 顯示全部樓層
公路黨我無咩興趣回應,我更加無興趣去聽果d 72系列的『偉論』,隔黎版太多了...

789非繁咩客量,有眼體的,要用到班次頻密,寧願運凳都要同潛在的競爭對手搶客,做咩鬼呀,槍左佢啦非繁...

只有對東區走廊有情義結的人先會講呢d野...

BTW,暗示人去死果條友仔,好心你EQ咪咁低啦...

S3BL448-CTB2289 發表於 2015-4-25 02:30 | 顯示全部樓層
身為柴灣人 其實而家我覺得個問題係非繁個聯合班次好似做得唔夠好?
成日東廊西行都見到788 隔一兩分鐘就有 789
如果班次夾得好d 相信789執雞角色會好少少 唔會好似而家咁運凳
不過認真 789非繁東行角色其實幾重要 灣仔道多客 堅拿道咩時間都有隊排
其實比多3毫子搭8P唔係問題 但無理由焗哂班客兜銅鑼灣架..

同埋其實我有幻想過 如果788早繁不停灣仔警署擴展至全日 專心做中環客
咁789 o既運載力好似可以提高好多
若早知最壞 尚能更壞
LP1200 發表於 2015-4-25 12:59 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL448-CTB2289 於 2015-4-25 02:30 AM 發表
身為柴灣人 其實而家我覺得個問題係非繁個聯合班次好似做得唔夠好?
成日東廊西行都見到788 隔一兩分鐘就有 789
如果班次夾得好d 相信789執雞角色會好少少 唔會好似而家咁運凳
不過認真 789非繁東行角色其實幾重要 灣 ...
呢個比較難
若然要788非繁直去皇后像廣場
咁789就一定要加車
而城仔根本就唔想加資源比789

不過講真丫,東廊7系線除左720同788
其他線非繁既客量真係未如理想

而灣碼特快三寶之中非繁就得8P合格
2X就近乎合格同唔合格之間
8號仔就真係完全唔合格
Lovey Dovey
neoplan720p 發表於 2015-4-25 17:08 | 顯示全部樓層
如果789條數真係爛到屎忽都穿埋,你估巴士公司唔會好似搞2、18咁搞佢?

根本而家789條數就唔係爛,你地班友做乜要自作多情去cut人地條線?

咁鍾意取消巴士服務既,咪入巴士公司 / 運輸署做囉,唔好係到廢噏。

再講,如果789你地都嫌少客,咁係咪722都cut得?
呀,仲有,唔該即刻支持成條18X cut 走佢。
呢幾日已經見到至少8班18X,係北角係少過5個客。
789明顯好過佢啦。
9032~HW1045 發表於 2015-4-25 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ______ 發表
你會唔會諗多左呢
仲有行琳寶徑好難為你?
720自從轉行琳寶徑又係咪變左中環冇客呀(你梗話係架)
結論係每班車依然有十幾廿件中環落
尤其星期六日720非繁可以去到企人既時候
中環係可以落三四十件

788同789聯合五分係好密呀
夠客咩?根本就運凳
做巴士唔係咁做架
全部車開1分鐘好唔好
全部線密過廢鐵好唔好

你話"789多人搭既原因,係因為小西灣無鐵。"
只係岩一半
根本就係執緊788雞
因為非繁灣仔一定比中環多客

你話"789車程短(特別係西行),而且全平路,根本成本就唔高"
原來你請緊人工油費既
唔怪得成本唔高啦
789西行同私牌冇明顯分別,
只要東行夠客,
西行繼續營運以慳788 5分鐘行車時間,
加強788既競爭力,
根本就係聰明既做法

當然喇, 有個別人仕講緊都唔會明

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +1 收起 理由
rusf101001 + 1 有個別人仕講緊都唔會明 :lol
neoplan720p + 1 789西行同私牌冇明顯分別,

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2015-4-25 17:13 | 顯示全部樓層

原帖由 _________於 25-4-2015 00:42 發表

乜一至五非繁真係可以打蛇餅咩?
咁我想問下全車大約幾多客呢?

你會唔會諗多左呢
仲有行琳寶徑好難為你?
720自從轉行琳寶徑又係咪變左中環冇客呀(你 ...

你睜開眼睇下夜晚時代廣場有幾多人行去坐789先講啦,只係識講789無客……
789夜晚東行去到60、70人架隨時,分分鐘連我樓下既720都做唔到呢個數。

停政總更加痴線,眾所_知,金鐘既主客源係金鐘道,西行停海富勉強行返入去都唔算遠。
你停政總?啲人邊會咁神心行條橋過去?咪傻啦。
唔好以為係Google Map 睇完覺得近,就懶醒叫人過政總搭車啦。
你睇下720日間非繁停政總有無人搭先啦。

行琳寶徑車程最少加3分鐘,有時塞下燈,隨時唔見5-7分鐘。
特快線車程增加5分鐘,其實係好多。
而720入返金鐘後,中環客少左亦係事實。
證據?我日日見住幾廿班720,你唔好當我傻。
neoplan720p 發表於 2015-4-25 17:14 | 顯示全部樓層
原帖由 9032~HW1045 於 25-4-2015 17:11 發表
只要東行夠客,
加強788既競爭力,
根本就係聰明既做法

當然喇, 有個別人仕講緊都唔會明 ...

789西行夜晚20分鐘都搞掂啦,根本就係私牌時間。
係有啲人覺得將788做哂所有客先叫「有效率」。
9032~HW1045 發表於 2015-4-25 17:15 | 顯示全部樓層
DEL

mingfai31 發表於 2015-4-25 18:17 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-4-25 17:08 發表
如果789條數真係爛到屎忽都穿埋,你估巴士公司唔會好似搞2、18咁搞佢?

根本而家789條數就唔係爛,你地班友做乜要自作多情去cut人地條線?

咁鍾意取消巴士服務既,咪入巴士公司 / 運輸署做囉,唔好係到廢噏。

*************** ...

10仔條數真係爛到屎忽都穿埋..你又見唔見城巴搞佢?
789成條線根本上係完全可以被取代
非繁有咩需求金鐘灣仔老銅要2條特快線番小西灣先

唔好意思..我立場的確係18X唔需要補償地CUT
另722只開一味

原帖由 9032~HW1045 於 2015-4-25 17:11 發表
只要東行夠客,
加強788既競爭力,
根本就係聰明既做法

當然喇, 有個別人仕講緊都唔會明 ...

我好有興趣想知非繁有咩需要咁大既競爭力呢?
咁開番720A俾720加強競爭力囉
如果整到個準既788定點時間
我又唔信小西灣人唔識預岩晒時間出黎搭車

金鐘站行出去其實又有幾遠呢
五分鐘左右既腳程
咁你鐘意既咪地鐵轉小巴囉
條788始終有時間同價錢優勢

而灣仔道更加唔駛講..有條密佢咁多既8P
非繁興發又唔係塞
行出去冇咩大問題

原帖由 neoplan720p 於 2015-4-25 17:13 發表

你睜開眼睇下夜晚時代廣場有幾多人行去坐789先講啦,只係識講789無客……
789夜晚東行去到60、70人架隨時,分分鐘連我樓下既720都做唔到呢個數。

停政總更加痴線,眾所_知,金鐘既主客源係金鐘道,西行停海富勉強行返入去都 ...

得你樓下有720?
我個位繁時多客過你太古多多聲啦
連繁時中環都唔多既時候(早繁720每班40個下)
非繁都唔見得好多
咁你又點樣比較出中環客少左呢?
更何況非繁中環需求唔大..自然你見到係少

同埋呢講講下非繁789點解又會拉去下繁呢....

PS.我自己保巴既當然係經條橋行出去
2分鐘唔駛又有幾耐?
咁你用鹹魚既角度黎睇人地腳殘既咁梗係啦