hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘區議會對2015-16 RDP意見
開啟左側

觀塘區議會對2015-16 RDP意見

SE7378 發表於 2015-4-23 19:40 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-4-23 19:01 發表

有架,例如反梨木樹公民黨那兩件,反青衣村陳笑文等等.

另外,小弟已向麗晶選區那位民記詐型,佢話因為麗晶業委會出來嘈,加上選舉年,佢都冇得唔反對.
當然,佢都知道有後生既街坊想拉28B和224X入啟德搏加班,會想想如何 ...

我覺得嗰位議員似係講大話,因為根據 S3BL100 兄所述,
好似有人想 5M 兜坪石及雙向兜埋啟麗 …

我明白選舉年係唔可以亂黎,但係咪就代表可以阻住人地發達 ?
為左選票而走去犧牲隔離村的交通利益,簡直係人人得以誅之。

不過,我反而因為師兄你的例子,
諗緊選舉年過後,秀茂坪會唔會主動向康翠道歉,
將條沙田線及尖咀線比番佢地 ?

P.S. 小弟唔諗住搞 FB 交通專頁,
       正正因為今年係區議會選舉年,
       有好多黑暗、你認為沒有可能發生的事都會發生 …
FBI2 發表於 2015-4-23 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-4-23 19:40 發表

我覺得嗰位議員似係講大話,因為根據 S3BL100 兄所述,

...

1/ 康翠冇車去沙田,好似唔關觀塘事,係老運自把自為.
2/ 麗晶那位民建聯,抵俾大家插,所以如果大家要聲討佢,我唔會阻止,反正我都詐晒佢型....當然,佢係麗晶政績係非常好.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2015-4-23 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-4-23 19:40 發表

...

其實呢位潘生除左要 5M 單向兜坪石總站同啟麗,要啟德居民出入都要遊花園去「促進社區和諧」之外,仲話 5M 無客、吉車遊街

秀安沙的確唔係秀茂坪搶線,而係運吉某主任玩野,
但係同時秀茂坪有左條秀安沙之後,亦唔見得會願意同康翠分線,簡單來講就係理得你死。
側聞有人認為將秀沙會「令到安達臣無車搭」同埋「秀茂坪無位坐」,
仲話如果唔係西貢當時反對將荃入秀順,「或者仲有得傾」喎。

呢位用三流行政手段阻礙康翠沙田線,製造康翠沙田線唔夠客假象,甚至阻礙巴士公司區域重組的運吉主任,真係人人得以誅之。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-4-23 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-4-23 19:43 發表

2/ 麗晶那位民建聯,抵俾大家插,所以如果大家要聲討佢,我唔會阻止,反正我都詐晒佢型....當然,佢係麗晶政績係非常好. ...

即係你都承認觀塘有唔聽話的政棍啦,咁你 #6 講既野仲成唔成立?
佢地一樣係阻住運吉工作進度,點解政府又會好滿意佢地?
fb.com/scientisthk2usa/
FBI2 發表於 2015-4-23 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-4-23 22:05 發表

即係你都承認觀塘有唔聽話的政棍啦,咁你 #6 講既野仲成唔成立?
佢地一樣係阻住運吉工作進度,點解政府又會好滿意佢地?

那一刻聽話嘛.
你想想,人地開到名話要殺692,結果傾左十年先搞掂,俾政府列入麻煩區域都唔出奇.

嗱,而家屯門和九龍城都就快被列入麻煩區啦,屯門一條59A,九龍城條93K/208/41/45/113,已經搞到老運頭都大.呢D都係建制較大聲.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
gu9434@24 發表於 2015-4-23 23:08 | 顯示全部樓層

2/ 麗晶那位民建聯,抵俾大家插,所以如果大家要聲討佢,我唔會阻止,反正我都詐晒佢型....當然,佢係麗晶政績係非常好. ...

潘生既係區議員既同時又係麗晶業委會主席  
做起地區事上來會比較得心應手
但當啟德係仇人咁睇我真係接受唔到

至少我識麗晶部份街坊係因為咁而上屆投俾佢..
LN9267 發表於 2015-4-23 23:47 | 顯示全部樓層

麗晶花園區議員反對107不入海洋公園,潘先生不知道香港仔隧道和海洋公園的塞車情況是十分嚴重。如果107可以不入海洋公園,南區居民來往紅隧口的車程時間可以減少,而且土瓜灣的乘客可以快點上107回家(啟業和麗晶花園一帶)。
當時我聽到區議員這個看法,真的十分憤怒,他知不知道南區西部的居民主要靠107來往紅隧口?

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2015-4-24 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-4-23 22:01 發表

其實呢位潘生除左要 5M 單向兜坪石總站同啟麗,要啟德居民出入都要遊花園去「促進社區和諧」之外,仲話 5M 無客、吉車遊街

秀安沙的確唔係秀茂坪搶線,而係運吉某主任玩野,
但係同時秀茂坪有左條秀安沙之後,亦唔見得會願 ...

之前西貢區議會交通及運輸委員會曾討論康盛及翠林來往沙田巴士線的議程時,運輸署代表表示可以利用轉乘解決。隨即白鴿黨議員提出之前他們曾問運輸署安達臣是否有新巴士線來往沙田區,當時運輸署是否認。其後他看觀塘區議會交通及運輸委員會會議上有提安達臣新發展區來往大圍站的巴士線,他說觀塘市中心一帶很多車前往沙田,為何秀茂坪居民不可以利用轉乘解決,直指運輸署今日的我打倒昨日的我。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
6516 發表於 2015-4-24 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 gu9434@24 於 2015-4-23 23:08 發表

潘生既係區議員既同時又係麗晶業委會主席  
做起地區事上來會比較得心應手
但當啟德係仇人咁睇我真係接受唔到

至少我識麗晶部份街坊係因為咁而上屆投俾佢.. ...
做左咁多年選民冇1年投俾佢
冇記錯佢上年差10幾票就gg, 今年佢唔醒定d肯定冇得做
所以出口述令人覺得自己做緊野, 不過實際係點真係心照啦
dennis28a 發表於 2015-4-24 00:31 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2015-4-24 00:14 發表

之前西貢區議會交通及運輸委員會曾討論康盛及翠林來往沙田巴士線的議程時,運輸署代表表示可以利用轉乘解決。隨即白鴿黨議員提出之前他們曾問運輸署安達臣是否有新巴士線來往沙田區,當時運輸署是否認。其後他看觀塘區 ...

其實西貢區唔係咁自大同山頭主義,根本可以同觀塘山一齊爭取將秀沙以及機場線出黎,
成日聲稱他區強搶資源,好啦,到老運玩野,結果害死山上居民。

更離譜係,將北、將南更加唔會刻意幫康翠,佢地又唔係無 798,
將南就更加麻煩,淨係咩線都要爭一份,嘈又嘈得最大聲,
結果真係反晒面,無人走去幫康翠爭取沙田線,淨係識要求將南拆線加班直入隧道,結果山上居民係最慘。

事實上,單憑康翠,係唔會夠客做全日沙田線,唔同觀塘山合作係無用,
九巴都講明可以殺 93K 換新線,係運吉亂入,結果康翠夢碎。
惡意回復是不道德的行為。